Wikipedie:Článek týdne/2019/40

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Václav III.
obrázek
Soubor:Wenceslaus III of Bohemia statue.jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Socha Václava III. v Olomouci
anotace

Václav III. (6. října 1289 Praha4. srpna 1306 Olomouc) byl český, polský a uherský král; poslední panovník z dynastie Přemyslovců. Byl synem českého a polského krále Václava II. a jeho manželky Guty Habsburské. Ve svých devíti letech roku 1298 byl zasnouben s dcerou uherského krále Ondřeje III. Po Ondřejově smrti byl dvanáctiletý Václav roku 1301 korunován na uherského krále. Neovládal však celé Uhersko a vládu za něj vykonávali jeho otec a rádci. Během své vlády se musel potýkat s Karlem Robertem z Anjou, který ovládal jižní část Uherska a usiloval o uherskou korunu. Roku 1304 se Václav vrátil do Čech, uherské koruny se však nevzdal.

Po smrti Václava II. v červnu 1305 Václav III. nastoupil na český a polský trůn. Situace v Polsku však byla vrtkavá a Uhersku Václav fakticky nevládl. V počátcích jeho vlády probíhalo jednání s římským králem Albrechtem, v němž Václav dosáhl značných úspěchů. V říjnu 1305 se vzdal uherského trůnu ve prospěch dolnobavorského vévody Oty III. Dne 5. října 1305 se oženil s dcerou těšínského vévody Violou Těšínskou. Podle dobových i pozdějších kronikářů žil Václav III. nemravným životem a pod vlivem šlechty, které rozdával mnoho majetku. Roku 1306 se rozhodl podniknout válečné tažení do Polska. Při shromažďování vojska se odebral do Olomouce, kde byl ve čtvrtek 4. srpna 1306 zavražděn. Zemřel ve věku 16 let. Olomoucká vražda se zřejmě odehrála v děkanském domě v těsné blízkosti katedrály svatého Václava. Kým byl Václav zavražděn, nebylo nikdy objasněno. Většina kronikářů mluví o tom, že královraždu spáchal durynský rytíř Konrád z Botenštejna alias z Mulhowu, jenž byl po vraždě zřejmě chycen a zabit. Za objednavatele vraždy jsou často označováni Albrecht Habsburský, Vladislav Lokýtek, česká šlechta jako celek, anebo někdo z ní, přičemž poslední možnost je podle historiků nejpravděpodobnější.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
české
rok (formát: RRRR)
2019
týden (formát: TT)
40
poznámka (k návrhu)
K výročí Václavova narození 6. října. Aktuálně je v NNČ, všechny připomínky jsou již vyřízené.

návrh
+0Komentář Navrhl/a: Khamul1 (diskuse) 28. 7. 2019, 15:41 (CEST)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano Jazykově trochu neotesané, ale i to se dá doladit. Budiž. --Bazi (diskuse) 15. 9. 2019, 14:20 (CEST)[odpovědět]