Wikipedie:Článek týdne/2011/11

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Werner Mölders

Werner Mölders (18. března 1913, Gelsenkirchen22. listopadu 1941, Vratislav) byl stíhací pilot německé Luftwaffe, který se zúčastnil španělské občanské válkydruhé světové války. Letecké eso Mölders se stal prvním pilotem v historii, který překonal hranici 100 sestřelů. Angažoval se i ve vývoji nových bojových leteckých taktik, například čtyřčlenné letecké formace Schwarm (roj).

Mölders vstoupil do válečného letectva roku 1934 ve věku 21 let. Roku 1938 byl převelen k Legii Condor, která podporovala Francisca Franca během španělské občanské války, a dosáhl 15 sestřelů. Za druhé světové války byl v bitvě o Franciibitvě o Británii sám třikrát sestřelen, ale zároveň dosáhl 53 potvrzených sestřelů spojeneckých letadel. V roce 1941, kdy měl na svém kontě již 68 vítězství, byl se svojí JG 51 (Jagdgeschwader 51 ~ stíhací eskadra 51) převelen na východní frontu, aby se zapojil do plánovaného útoku na Sovětský svaz. V polovině července téhož roku se celkový počet jeho vzdušných vítězství přehoupl přes hranici 100 uznaných sestřelů.

Nacistické velení ho poté z obav o jeho život stáhlo z bojů. Ve věku 28 let byl povýšen na plukovníka a jmenován inspektorem stíhacího letectva. Po sebevraždě generála Ernsta Udeta letěl Mölders do Berlína na pohřeb, po cestě však letoun, v němž cestoval jako pasažér, zastihla silná bouře, selhal motorMölders po pádu letadla zahynul. Jak nacistická armáda, tak zprvu i německá spolková armáda Bundeswehr uctívaly jeho památku; jeho jméno nesla stíhací eskadra, torpédoboreckasárna. Roku 2005 Německý spolkový sněm tyto posmrtné pocty na základě zprávy Úřadu pro vojenskou historii zrevidoval a Möldersovo jméno bylo z názvu eskadry i kasáren odstraněno.