Wikipedie:Článek týdne/2007/26

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Příbram je okresní město okresu Příbram ve Středočeském kraji, 60 kilometrů jihozápadně od Prahy v oblasti pod Brdy na říčce Litavce. Má 35 tisíc obyvatel.

Příbram byla proslulá jako historické hornické město, což nyní připomíná Hornické muzeum Příbram – jedno z největších hornických muzeíČeské republice – spravující rozsáhlý skanzen. Nyní, po útlumu těžby, je Příbram známá hlavně díky poutnímu místu Svaté Hoře, kde je rozsáhlý barokní komplex. Ten se nachází na kopci přímo nad centrem města, s nímž je spojený krytým schodištěm.

Město se nachází pod úpatím Brd, jejichž nejvyšší vrchol Tok leží jen necelých 10 kilometrů západně od centra města. Střední nadmořská výška města je 502 metrů. Celková výměra města je 33,41 km2. Městem protéká říčka Litavka a Příbramský potok, na němž je přímo v centru města několik rybníků, celková rozloha vodních ploch ve městě je 37,7 ha, tedy 1,1 % rozlohy města.

Důlní činnost ovlivnila podobu krajiny okolo města, v níž se tak nyní nachází mnoho hald s vytěženou zeminou, které se daří jen pomalu rekultivovat. Dílčí rekultivací prošly alespoň haldy uvnitř města. Zemědělská půda pokrývá bezmála polovinu rozlohy města, z více než čtvrtiny jde o ornou půdu (936 ha). Lesů, zasahujících především z lesnatých brdských porostů, je 618 ha.