Wikipedista rezident

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Wikipedian in residence)
Marek Blahuš (vlevo), wikipedista rezident na Masarykově univerzitě, moderuje diskusi s pedagogy využívajícími Wikipedii ve výuce
Diagram znázorňuje pozici wikipedisty rezidenta ve vztahu k jednotlivým komunitám, které svou činnosti propojuje, a ukazuje, čím která zapojená komunita do typického rezidentského projektu přispívá a co z něj naopak získává

Wikipedista rezident (anglicky Wikipedian in residence nebo též Wikimedian in residence) je editor Wikipedie, který je zapojen do činnosti instituce – typicky galerie, knihovny, archivu či muzea (tzv. organizací typu GLAM) nebo jiné vzdělávací instituce (např. univerzity) – s cílem usnadňovat tvorbu článků na Wikipedii týkajících se této instituce a jejího poslání, podporovat a pomáhat jí uvolňovat a šířit materiály pod svobodnými licencemi a rozvíjet vztahy mezi institucí a hnutím Wikimedia.[1] Náplní práce wikipedisty rezidenta obvykle bývá i pořádání školení a workshopů pro zaměstnance domovské instituce i širokou veřejnost.[2][3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Koncept wikipedista rezident se podobá obecnějšímu konceptu umělec rezident (anglicky artist-in-residence), v rámci něhož si instituce již od počátku 20. století do svého středu zvou renomované spisovatele, vědce, kurátory a další zástupce tvůrčích profesí.

Prvním wikipedistou rezidentem byl Australan Liam Wyatt, který působil jako dobrovolník v Britském muzeu po dobu pěti týdnů v létě roku 2010.[4][5] Podle svých slov si uvědomil, že Wikipedie musí navázat bližší spolupráci s muzei, aby mohly být veřejnosti poskytovány co nejaktuálnější a nejpřesnější informace.[6] Shrnul to slovy: „Děláme stejnou věc ze stejného důvodu, pro stejné lidi, ve stejném prostředí. Pojďme to dělat společně.“

K 21. září 2015 působilo v kulturních a vzdělávacích organizacích v různých zemích světa 29 wikipedistů rezidentů.[7] Většina z nich bývá placena buď institucí, ve které působí, nebo organizací z hnutí Wikimedia.

Zapojené instituce[editovat | editovat zdroj]

Mezi organizace, které v minulosti měly nebo stále mají vlastního wikipedistu rezidenta, se řadí velké kulturní instituce jako Britské muzeum, americký Národní institut pro bezpečnost a ochranu zdraví, Britská knihovna, Norská národní knihovna či Švýcarský spolkový archiv; z menších pak zařízení, jako jsou muzeum a galerie v anglickém Derby, zámek Versailles ve Francii, barcelonské Picassovo muzeum, Smithsonův institut ve Washingtonu, Prezidentská knihovna Geralda R. Forda nebo Národní archiv USA.

Program semináře o Wikipedii pro pedagogy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity organizovaného univerzitním wikipedistou rezidentem

Česká republika[editovat | editovat zdroj]

Prvního českého wikipedistu rezidenta zaměstnávala od února 2015 Masarykova univerzita. Byl jím Marek Blahuš editující pod přezdívkou Blahma. Jeho posláním bylo propojovat akademickou obec s komunitou Wikipedie, koordinovat činnost týmu spolupracovníků, kteří za aktivní podpory univerzity vytvářeli nový encyklopedický obsah, a podporovat používání svobodných licencí na univerzitě. Tým Wikipedie na Masarykově univerzitě pracoval pod záštitou rektora univerzity a spolku Wikimedia Česká republika.[8][9]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Wikipedian in residence na anglické Wikipedii.

  1. Woods, Steve. National Library of Scotland seeks Wikipedian in residence. Bristol Wireless. 18 April 2013. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  2. ORLOWSKI, Andrew. British Library seeks taxpayer-funded Wikipedia-fiddler. The Register. 16 February 2012. Dostupné online [cit. 19 June 2013]. 
  3. National Library of Scotland recruits 'Wikipedian'. BBC News. 24 April 2013. Dostupné online [cit. 19 June 2013]. 
  4. COHEN, Noam. Venerable British Museum Enlists in the Wikipedia Revolution [online]. The New York Times, 5 June 2010 [cit. 2013-01-27]. Dostupné online. 
  5. Cohen, Noam. Warming Up to the Culture of Wikipedia [online]. 19 March 2014 [cit. 2014-03-24]. Dostupné online. 
  6. Museum Hires First Wikipedian-in-Residence [online]. Indianapolis, Indiana: Insideindianabusiness.com, 19 August 2011 [cit. 2013-01-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-11-05. 
  7. Wikipedian in Residence - Outreach Wiki [online]. [cit. 2015-09-21]. Dostupné online. 
  8. KUBOVÁ, Barbora. Pro získání základního vhledu je nenahraditelná, říká mladík o Wikipedii [online]. [Brno]: brnensky.denik.cz, 2015-09-15 [cit. 2015-09-21]. Dostupné online. 
  9. MATUS, Dominik. Masarykova univerzita ujíždí na Wikipedii [online]. Wikimedia Česká republika, 2015-09-07 [cit. 2015-09-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]