Waltruda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Waltruda
Narození612
Belgie
Úmrtí9. dubna 688 (ve věku 75–76 let)
Mons
Povolánípolitička
Nábož. vyznáníkatolická církev
ChoťVincent Madelgarius[1]
DětiAldetrude di Maubeuge
Dentelin de Mons
Madelberta
Svatý Landerik
PříbuzníAldegunda (sourozenec)
Funkceabatyše
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Waltruda také Waudru, Waldetrudis, Valdetrudis[2] či Waltrudis (612 Cousolre - 9. dubna 686 či 688 Mons) byla franská řeholnice, zakladatelka kláštera v Mons a sestra svaté Aldegundy. Je svatou římskolatolické církve a patronkou belgického města Mons, v němž se nachází středověký kolegiátní kostel, který nese její jméno.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Waltruda se narodila ve městě Cousolre v severní Francii do bohaté a vlivné šlechtické rodiny. Podle Albana Butlera byla sestrou svaté Aldegundy, zakladatelky opatství Maubeuge.[3] Provdala se za Vincenta Madelgaria, hraběte z Hainaultu.[4] V manželství Vincentem se narodily čtyři děti, Aldetruda, která se stala abatyší opatství Maubeuge, Landerik, který byl biskupem v Paříži, Madelberta z Maubeuge, která následovala sestru Aldetrudu jako abatyše opatství Mauberge a Dentelin.

V roce 656 se stala jeptiškou a zakladatelkou kláštera Sainte-Waudru, kolem něhož vyrostlo město Mons.

Její biografie ji oslavuje za „zbožný záměr osvobodit zajatce, kdy domluvila výkupné, odvážila stříbro... když byli zajatci za výkupné z její vlastní peněženky propuštění, vrátili se ke svým rodinám a do svých domovů.[5]

Relikviář svaté Waltrudy je uložen v kolegiátním kostele svaté Waltrudy v Mons. Každý rok, v rámci festivalu Ducasse de Mons, o slavnosti Nejsvětější Trojice je relikviář umístěn na zlatý vůz, a tažený koňmi ulicemi města.[6]

Oba její rodiče Waldebert a Bertille i její sestra Aldegunda byli kanonizováni. Také její manžel a její čtyři děti byly také prohlášeny za svaté.[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Waltrude na anglické Wikipedii.

  1. Dostupné online.
  2. CLERC, J. B. Ermitage et vie de Saint Valbert, trosième abbé de Luxeuil, avec un abregé de l ́histoire de cette ville. [s.l.]: Périsse frères-Schwartz, 1861. Dostupné online. (latinsky) 
  3. BUTLER, Alban. The Lives of the Fathers, Martyrs, and Other Principal Saints © This article incorporates text from this source, which is in the public domain.. [s.l.]: James Duffy Dostupné online. S. 66. (anglicky) 
  4. O'HANLON, John. Lives of the Irish Saints : with special festivals, and the commemorations of holy persons. [s.l.]: Dublin : J. Duffy Dostupné online. 
  5. SCHULENBURG, Jane Tibbetts. Forgetful of Their Sex: Female Sanctity and Society, ca. 500-1100. [s.l.]: University of Chicago Press Dostupné online. ISBN 978-0-226-51899-2. S. 76. (anglicky) 
  6. WEALE, William Henry James. Belgium, Aix-la-Chapelle and Cologne: An Entirely New Guide Book for Travellers : with Notes [and Maps].. [s.l.]: Dawson Dostupné online. 
  7. St. Waldetrudis - Saints & Angels. [s.l.]: Catholic Online Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]