Vlastenecké sdružení čínských katolíků

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vlastenecké sdružení čínských katolíků
Vznik2. srpna 1957
SídloPeking, Čína
Mateřská organizaceOddělení jednotné fronty ústředního výboru Komunistické strany Číny
Oficiální webwww.chinacatholic.cn
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Kostel svatého Josefa v Pekingu, jeden z římskokatolických kostelů ve správě Vlasteneckého sdružení čínských katolíků

Vlastenecké sdružení čínských katolíků (čínsky v českém přepisu Čung-kuo Tchien-ču-ťiao Aj-kuo Chuej, pchin-jinem Zhōngguó Tiānzhǔjiào Àiguó Huì, znaky zjednodušené 中国天主教爱国会, tradiční 中國天主教愛國會) je organizace v Čínské lidové republice založená v roce 1957 Státním úřadem pro náboženské záležitosti za účelem vládní kontroly římskokatolické církve na svém území. Svatý stolec se k činnosti sdružení staví odmítavě a nesouhlasí s jeho vměšováním do záležitostí, které považuje za svou výhradní kompetenci, čínská vláda naopak odmítá řízení církve ze zahraničí. Papež Pius XII. ve své encyklice Ad Apostolorum Principis z 29. července 1958 odsoudil spolupráci katolíků ze sdružení s režimem a zejména svévolné „demokratické“ volby a následná svěcení nových biskupů, které mají pro svoji schizmatickou povahu za důsledek exkomunikaci světících i svěcených – přímému označení situace za schizma se ovšem Pius XII. i jeho nástupci vyhýbali.

Papež Benedikt XVI. se v dopise čínským katolíkům v roce 2007 zmiňuje, že žádoucím řešením situace je žádost biskupů vysvěcených bez papežského mandátu o dodatečné schválení a nalezení jednoty v rámci římskokatolické církve.[1]

Sdružení neuznává jako autoritativní žádná rozhodnutí Vatikánu učiněná po roce 1949, tedy například ani Druhý vatikánský koncil nebo katechismus katolické církve z roku 1992. I z praktických důvodů, například protože novější dokumenty nebyly dostupné, se tak například v Čínské lidové republice udržela déle jako jediná tridentská mše, zatímco mše Pavla VI. se začala používat až v osmdesátých letech dvacátého století, kdy došlo po konci Kulturní revoluce k určitému tání, a oficiálně byla povolena až v devadesátých letech.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Chinese Patriotic Catholic Association na anglické Wikipedii.

  1. Benedikt XVI. v dopise katolíkům v Číně vyzývá k jednotě a smíření [online]. Tiskové středisko České biskupské konference, 2007-7-3 [cit. 2013-07-06]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]