Vital Voranau

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vital Voranau
Narození18. března 1983 (41 let)
Minsk
Povolánídramatik, překladatel, spisovatel, básník, literární kritik, novinář, vydavatel, veřejná postava a vysokoškolský učitel
Alma materUniverzita Adama Mickiewicze v Poznani
Masarykova univerzita
Témataběloruská literatura a překlady do běloruštiny
Web oficiální stránka
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vitál Vóranau (v běloruštině Віталь Воранаў; * 18. března 1983 Minsk) je běloruský spisovatel, překladatel, vydavatel.[1] Je spoluzakladatelem a ředitelem Běloruského kulturně–vzdělávacího centra v Poznani. Založil také nakladatelství Bieły Krumkač.[2]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Vital Voranau se narodil v Minsku, bydlel ve městě Głybokaye, v Vitebském kraji. V roce 1996 se přestěhoval do Polska, a ukončil zde střední školu. Absolvoval Univerzitu Adama Mickiewicze v Poznani, studoval češtinu na Západočeské univerzitě v Plzni a anglickou filologii na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Do běloruštiny přeložil knihy Čekání na Godota Samuela Becketta a knížku Alana A. Milna "Medvídek Pů". Píše, publikuje hlavně prózu, ale také básně a dramaturgie. Zajímá se o malířství a také literární překlady z angličtiny, češtiny a polštiny.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. КРОКВА, Васіль. Віталь Воранаў прэзентаваў сваю новую кнігу ў Беластоку [online]. Radio Racyja, 2015-02-14 [cit. 2020-07-19]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-07-19. (bělorusky) 
  2. ДОРСКАЯ, Саша; ЯСІНЬСКІ, Пшэмысл. Пад крылом белага крумкача. Lítaratura i mastatstva. 2010-03-19, s. 15. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-03-14. ISSN 0024-4686. (bělorusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]