Vila Viktora Bauera

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vila Viktora Bauera
Vila Viktora Bauera, stav z dubna 2013. Dostavby teras z roku 1968 jsou napohled rozpoznatelné podle odlišných oken a tmavšího odstínu fasády.
Vila Viktora Bauera, stav z dubna 2013. Dostavby teras z roku 1968 jsou napohled rozpoznatelné podle odlišných oken a tmavšího odstínu fasády.
Základní informace
Slohpurismus
ArchitektAdolf Loos
Pojmenováno poViktor Bauer
Poloha
AdresaLoosova 214, Hrušovany u Brna, ČeskoČesko Česko
UliceLoosova
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky17683/7-7082 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vila Viktora Bauera je rodinný dům v obci Hrušovany u Brna (ulice Loosova čp. 214) v okrese Brno-venkov, který byl postaven podle projektu Adolfa Loose v letech 1917–1918. Objekt je chráněn jako kulturní památka.[1]

Vila Viktora Bauera je společně s interiérem jídelny Bauerova zámečku v Pisárkách jediným větším dílem Adolfa Loose na Moravě.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vilu si nechal postavit Viktor Bauer, majitel zdejšího cukrovaru, poblíž nějž se dům nachází. Stejně jako nový objekt cukrovaru navrhl vilu Bauerův přítel Adolf Loos, od něhož zřejmě pocházelo i vnitřní vybavení vily. Po roce 1948 byl majetek Bauerovy rodiny znárodněn, v cukrovaru začal působit národní podnik Svit, který měl v přízemí vily lékařské ordinace; první patro bylo rozděleno na dva byty. V 90. letech 20. století vila chátrala a pobývali zde bezdomovci. Pozdější soukromý vlastník se snažil o její obnovu,[3][4][2][5] nicméně v roce 2020 koupila zdevastovanou vilu i s přiléhající zanedbanou zahradou obec Hrušovany u Brna. Obec zahradu obnovila a navrhla rozšíření památkové ochrany vily i na ni. V budově také nechala v roce 2022 udělat komplexní průzkum pro plánovanou rekonstrukci stavby. Ve vile by mělo být podle úvah obce zřízeno muzeum Loosova díla a místní knihovna. Náklady na rekonstrukci byly hrubě odhadnuty na 100 milionů korun.[6]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Bauerova vila byla postavena v puristickém stylu, jedná se o nejstarší dům s plochou střechou na území dnešního Česka.[2] Vila je trojtraktová, jednopatrová, podsklepená obdélná budova, která původně stála na okraji zahrady. Vstup do interiéru se nachází na kratší severní straně, navazuje na něj zádveří a chodba procházející celou délkou stavby, takže vytváří její podélnou osu. Ve zvýšeném přízemí se u vchodu nacházela kuchyně se zázemím pro sloužící, vestibul s dřevěným schodištěm do patra, lodžiová terasa otevřená na západ do zahrady a dále několik místností, které zřejmě sloužily jako pracovna a pokoje pro hosty. V prvním patře byly umístěny především soukromé pokoje manželů Bauerových, z nichž se mohlo vyjít na privátní jižní terasu. Symetrická severní strana vily rovněž obsahovala terasu, která byla přístupná od schodiště z dolního patra.[3][2][5] V roce 1968 byly zastavěny střešní terasy, v dalších letech vznikla také dostavba na jižní straně vily, která byla po roce 2000 soukromým majitelem odstraněna.[3][4][5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-02-13]. Identifikátor záznamu 128345 : Vila dr. Viktora Bauera od Adolfa Loose. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b c d ČERNOUŠKOVÁ, Dagmar. Vila Viktora Bauera [online]. Slavnestavby.cz [cit. 2013-02-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-07-29. 
  3. a b c KAŇKOVÁ, Anna. Adolf Loos a rodina Bauerových. "Labore et Honorem". Brno, 2007. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta – Ústav hudební vědy. Vedoucí práce Lubomír Spurný. Dostupné online.
  4. a b Loosova vila - dům Viktora Bauera [online]. Hrusovanyubrna.cz [cit. 2013-02-13]. Dostupné online. 
  5. a b c SAMEK, Bohumil. Umělecké památky Moravy a Slezska (A–I). Praha: Academia, 1994. ISBN 80-200-0474-2. S. 568. 
  6. KREMR, Tomáš. Hrušovany u Brna zjišťují stav zchátralé vily od Adolfa Loose, plánují její obnovu. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 2022-04-09 [cit. 2022-04-10]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Vila Viktora Bauera na Wikimedia Commons
  • KAŇKOVÁ, Anna. Adolf Loos a rodina Bauerových. "Labore et Honorem". Brno, 2007. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta – Ústav hudební vědy. Vedoucí práce Lubomír Spurný. Dostupné online.