Vignola

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vignola
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška125 m n. m.
StátItálieItálie Itálie
Vignola
Vignola
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha22,9 km²
Počet obyvatel25 814 (2023)[1]
Hustota zalidnění1 129,2 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.comune.vignola.mo.it
Telefonní předvolba059
PSČ41058
Označení vozidelMO
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vignola je město v Itálii s přibližně 26 tisíci[1] obyvateli. Nachází se v provincii Modena v regionu Emilia-Romagna. Je hlavním sídlem sdružení obcí Unione di comuni Terre di castelli. Město leží 30 km západně od Boloni na úpatí Apenin a protéká jím řeka Panaro.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Byla zde nalezena sídliště kultury Terramare. Pak zde žili Etruskové, v římských dobách vedla podél řeky cesta Via Claudia. První písemná zmínka pochází z roku 826.[2] Název města je odvozen z latinského výrazu vineola (malá vinice). Vignola byla majetkem Nonantolského opatství, pak zde vládli Estenští a Giacomo Boncompagni. Po napoleonských válkách se stala součástí Modenského vévodství.

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

Místní ekonomice dominuje zemědělství, především pěstování třešní odrůdy Moretta di Vignola.[3] Každoročně počátkem dubna město pořádá slavnost kvetoucích třešní. Sídlí zde také továrna společnosti Fabbri Group. Z Vignoly vede železniční trať do města Casalecchio di Reno.

Kultura[editovat | editovat zdroj]

Významnou památkou je středověký hrad Rocca di Vignola.[4] Ve farním kostele svatých Nazaria a Celsa jsou k vidění obrazy od Elisabetty Sirani a Simoneho Cantariniho. Městské muzeum je známé bohatými paleontologickými a mineralogickými sbírkami. Na předměstí Campiglio se nachází historicky cenná Villa Martuzzi, známá také masakrem civilistů, k němuž došlo za druhé světové války.[5] V září se ve Vignole koná festival poezie. Zdejšími rodáky byli architekt Jacopo Barozzi da Vignola a historik Ludovico Antonio Muratori.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Dostupné online.
  2. Cosa vedere nella città di Vignola, vicino Modena. Si Viaggia [online]. 2020-09-05 [cit. 2024-01-05]. Dostupné online. 
  3. Moretta di Vignola, una piccola ciliegia dalle proprietà prodigiose. Cherry Times [online]. 2023-06-01 [cit. 2024-01-05]. Dostupné online. 
  4. Vignola [online]. Emilia Romagna Turismo [cit. 2024-01-05]. Dostupné online. 
  5. La strage di villa Martuzzi a Vignola [online]. Allacciati le storie, 2021-03-09 [cit. 2024-01-05]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]