Velkopavlovická meruňka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxVelkopavlovická meruňka
alternativní popis obrázku chybí
Velkopavlovická meruňka
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádrůžotvaré (Rosales)
Čeleďrůžovité (Rosaceae)
Rodslivoň (Prunus)
Druhmeruňka obecná (Prunus armeniaca)
Trinomické jméno
Prunus armeniaca 'Velkopavlovická'
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Meruňka velkopavlovická (Prunus armeniaca 'Velkopavlovická', neformálně Prunus magnapavliciana či dokonce Magnapavliciana vulgaris) je kultivar meruňky obecné, který je speciálně vyšlechtěný ve Velkých Pavlovicích. Je z rozsáhlého rodu slivoň (Prunus), kam patří také broskvoň, třešeň nebo švestka.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Meruňka pochází z Číny. Do Evropy se dostala přes Arménii počátkem letopočtu, do Česka se rozšířila z Itálii, přes Slovinsko, Štýrsko a Rakousy. Název "meruňka" má arménský původ a to jako odvozenina z arménského slova „Armeniaca“.

Vývoj velkopavlovické odrůdy[editovat | editovat zdroj]

První zmínky o vývoji velkopavlovické odrůdy pocházejí ze 14. století, kdy již nastala jistá diferenciace oproti meruňce obecné a to díky tamějšímu vlhkému a horkému klimatu. Místní farmáři a pěstitelé během několika století dovedli tento druh k vlastní individualitě a všeobecné oblíbenosti. Negativum této odrůdy je však poměrně velká náchylnost k parazitům a stromovým plísním. Úroda těchto stromů dosahuje vrcholu každé tři roky.

Plody[editovat | editovat zdroj]

Velkopavlovická odrůda je tvarem velmi podobná jako meruňka obecná. Liší se pestřejším oranžovo- žlutým zabarvením a zejména v kvalitě plodu samého. Má větší cukernatost a s tím související sladší chuť a měkkčí strukturu.

Pálenka[editovat | editovat zdroj]

Díky vysoké cukernatosti a též odlišné chuti je z této odrůdy vyráběna jedna z nejjemnějších a nejchutnějších meruňkových pálenek tzv. "meruňkovica". Kvalita pálenky z velkopavlovické odrůdy je všeobecně uznávána jako 1. klasa v rámci ČR i mezinárodně. Chuť je velmi charakteristická, definuje ji při požití lehce ostrý nástup, který se promění v příjemnou ovocnou chuť, jež se prolíná všemi lidskými smysly. Po polknutí zanechává v ústech příjemný pocit zralých meruněk. Ideální obsah alkoholu pálenky je v rozmezí 51%- 53%. Samotná pálenka je považována za poměrně vzácnou, jelikož průměrná roční produkce nedosahuje vysokých hodnot (jako je tomu u meruňky obecné) a to vzhledem k nepravidelné úrodnosti.