Veljko Vlahović

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Veljko Vlahović
Veljko Vlahović na sjezdu východoněmecké strany SED v roce 1963.
Veljko Vlahović na sjezdu východoněmecké strany SED v roce 1963.
Narození2. září 1914
Trmanje
Úmrtí7. března 1975 (ve věku 60 let)
Ženeva
Místo pohřbeníBělehradský nový hřbitov
Alma materPřírodovědecká fakulta v Paříži
Bělehradská univerzita
České vysoké učení technické v Praze
Povolánípolitický komisař a politik
OceněníŘád hrdiny socialistické práce
Řád bratrství a jednoty
Řád zásluh pro lid
Národní hrdina Jugoslávie
Řád hrdiny lidu
Politická stranaLeague of Communists of Montenegro
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Veljko Vlahović (v srbské cyrilici Вељко Влаховић, 2. září 1914, Trmanje, Černá Hora7. března 1975, Ženeva, Švýcarsko) byl jugoslávský komunista černohorské národnosti.

Od roku 1935 byl členem Komunistické strany Jugoslávie. Studoval v Bělehradu, v Praze a na Sorboně. Postgraduální studia dokončil v Moskvě. Bojoval ve španělské občanské válce po boku interbrigády jako komunistický dobrovolník. Poté v Jugoslávii organizoval mládežnické uskupení komunistů SKOJ. Během druhé světové války řídil Rádio Svobodná Jugoslávie. Jeho rodina se v téže době plně zapojila do partyzánského hnutí.

Po skončení války Vlahović přispíval i do stranického deníku Borba, jehož se v roce 1953 stal ředitelem. Po válce byl prvním náměstkem jugoslávského ministra zahraničí (Svazového sekretáře pro zahraniční věci). Poté především připravoval programy na četné kongresy komunistické strany. Stal se jedním z teoretiků jugoslávského socialistického systému; prosazoval myšlenku, aby idea národa v Jugoslávii zanikla.[1] Účastnil se různých diplomatických aktivit; byl členem jugoslávské delegace při OSN, jako i při Hnutí nezúčastněných zemí. Byl členem Předsednictva SFRJ.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BILANDŽIĆ, Dušan. Historija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Záhřeb: Školska knjiga, 1978. 589 s. S. 302. (chorvatština) 
  2. BILANDŽIĆ, Dušan. Historija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Záhřeb: Školska knjiga, 1978. 589 s. S. 325. (chorvatština) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]