Vasilij Blažený

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Vasilij Blažený
Církevruská pravoslavná
Osobní údaje
Datum narozeníprosinec 1468
Místo narozeníMoskva
Datum úmrtí2. srpna 1552
Místo úmrtíMoskva
Povoláníjurodství
Svatořečení
Svátek15. srpna
Uctíván církvemipravoslavná církev
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vasilij Blažený (též Vasil Blažený, Vasilij Nahý, Васи́лий Блаже́нный; prosinec 1468 - snad 2. srpna 1557) byl ruský asketa typu známého jako jurodivý nebo „svatý blázen“. Ruské pravoslaví ho uctívá jako světce a je po něm pojmenován Chrám Vasila Blaženého na Rudém náměstí v Moskvě.

Chrám v Moskvě pojmenovaný po Vasilijovi

Život[editovat | editovat zdroj]

Vasilij se narodil v rodině nevolníků v prosinci 1468, jeho otec se jmenoval Jakub a jeho matka Anna. Původně se učil ševcem. Když mu bylo šestnáct, odešel do Moskvy. Tam pomáhal těm, kteří se styděli požádat o almužnu, ale potřebovali pomoc. Přijal výstřední životní styl. Kradl potraviny v obchodech a dával je chudým, aby zahanbil lakomce a pomohl potřebným. Chodil nahý a zatěžoval se řetězy. Kritizoval Ivana Hrozného, že se nevěnuje církvi. Údajně měl dar proroctví.[1]

Když zemřel 2. srpna 1552 nebo 1557, jeho pohřeb vedl moskevský metropolita sv. Makarius a účastnilo se mnoho duchovních. Vasilij je pohřben v Chrámu Vasila Blaženého v Moskvě, který byl postaven Ivanem na památku dobytí Kazaně a byl později nazván po Vasilijovi. Vasilij byl formálně kanonizován roku 1588.[1] Jeho svátek se slaví 2. srpna (15. srpna podle gregoriánského kalendáře).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Basil Fool for Christ na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]