Větrný mlýnek v Šenově

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Větrný mlýnek v Šenově
Poloha
AdresaKostelní 128, 739 34 Šenov, Šenov, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Větrný mlýnek v Šenově je větrný mlýn s větrnou turbínou, který se nachází poblíže kostela Prozřetelnosti Boží a muzea v Šenově v okrese Ostrava-město. Geograficky se nachází v nížině Ostravská pánev a v Moravskoslezském kraji.

Popis mlýna a jeho historie[editovat | editovat zdroj]

Větrný mlýnek v Šenově byl postaven v roce 1922 a renovován v roce 2013. Stavby tohoto typu, lidově nazývané „větřoky“, byly typické pro oblast mezi Moravskoslezskými Beskydami a Ostravou. Původně mlýnek stál na ulici Škrbeňská 65 v Šenově odkud byl přemístěn na stávající adresu Kostelní 128. Větrná turbína má 12 lopatek na průměru 2 m. Mlecí zařízení s hranolovým vysévačem, kuželovým ozubeným převodem 1:2 a mlýnskými kameny o průměru 0,5 m, je původní. Stavba mlýnku je obdélníkového půdorysu 3,75 x 2,8 m s výškou stavby se sedlovou střechou je 3,5 m a celková výška i s větrnou turbínou je 5,7 m. Později byla stavba modernizována a doplněna výklenkem pro elektromotor a z toho důvodu se mlýnek používal ještě v 70. letech 20. století. Nyní je mlýnek součásti venkovních muzejních sbírek Šenovského muzea a vstup je zpoplatněn.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Mlýnek se také nachází na okružní trase Šenovské naučné stezky. Vstup do mlýnku je zpoplatněn. V Šenově se do dnešních časů zachovalo celkem 5 mlýnků.[3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Šenov | Detail mlýnu | Databáze větrných mlýnů a čerpadel v českých zemích. www.povetrnik.cz [online]. [cit. 2022-03-17]. Dostupné online. 
  2. VĚTRNÉ MLÝNKY V ŠENOVĚ - Ostravsko, Opavsko a poodří - Technické zajímavosti - Mlýny - Šenov - Beskydy.cz. www.beskydy.cz [online]. [cit. 2022-03-17]. Dostupné online. 
  3. a b VĚTRNÉ MLÝNKY V ŠENOVĚ - Ostravsko, Opavsko a poodří - Technické zajímavosti - Mlýny - Šenov - InfoČesko. zajimavosti.infocesko.cz [online]. [cit. 2022-03-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]