Ukrajinská autokefální pravoslavná církev kanonická

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ukrajinská autokefální pravoslavná církev kanonická
Vznik
Datum2005
Registrace v ČR
(dosud neregistrováno)
Statutární orgán
(neexistuje)
ČlenMoisej (Kulyk) (patriarcha kyjevský a celé Rusi-Ukrajiny, od {{{statut člen od}}})
Odkazy
Webhttp://www.soborna.org/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ukrajinská autokefální pravoslavná církev kanonická (ukrajinsky: Українська автокефальна православна церква канонічна – UAPC – K) je nekanonická pravoslavná církev mimo společenství s ekumenickým pravoslavím.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Během druhé světové války byla na území Říšského komisariátu Ukrajina provedena obnova Ukrajinské autokefální pravoslavné církve, která získala autonomii od metropolity varšavského a celého Polska Dionisija. Polská pravoslavná církev získala autokefalitu roku 1924 od konstantinopolského patriarchy Grigoria VII.

V dubnu 1932 metropolita Dionisij vysvětil Polikarpa (Sikorského) na biskupa luckého a roku 1942 jej poslal na Ukrajinu za účelem obnovení Ukrajinské autokefální pravoslavné církve a vysvěcení nových biskupů. Tím nová církev získala kanonické svěcení prostřednictvím apoštolské linie. Mezi vysvěcenými biskupy byl patriarcha Mstyslav (Skrypnyk) a metropolita Hryhorij (Ohijčuk).

Církev na nezávislé Ukrajině[editovat | editovat zdroj]

Po oslavě 1000. výročí Svěcení Rusi se roku 1990 obnovilo hnutí pro obnovení Ukrajinské autokefální pravoslavné církve. Toto hnutí podpořil biskup Ioan (Bodnarčuk) a protojerej Oleg Kulikov. Bylo zorganizováno 200 komunit nové církevní struktury.

Ve dnech 5. a 6. června 1990 se v Kyjevě konal Celoukrajinský církevní sobor, kterého se zúčastnilo více než 700 delegátů z celé Ukrajiny (sedm biskupů a přes 200 kněží). Sobor rozhodl o vytvoření nové církve a zvolila metropolitu Mstyslava (Skrypnyka) za patriarchu kyjevského a celé Ukrajiny, který byl poslední hlavou církev zřízené metropolitou Dionisijem roku 1942.

Dne 2. října 1990 úřady Ukrajinské SSSR oficiálně zaregistrovaly novou církev a 18. listopadu 1990 proběhla v katedrálním chrámu svaté Sofie v Kyjevě intronizace patriarchy Mstyslava.

Patriarcha dočasně sjednotil UAPC na Ukrajině s UAPC v USA, která získala biskupskou linii skrze arcibiskupa Polikarpa (Sikorského).

Dne 11. června 1993 zemřel patriarcha Mstyslav. Ten ve své závěti vyzval církev, aby se nepřipojila k bývalému metropolitu kyjevskému Filaretu (Denysenkovi), který byl zbaven biskupské hodnosti Ruskou pravoslavnou církví.

Roku 1995 Ukrajinská autokefální pravoslavná církev v USA přešla pod jurisdikci Konstantinopolského patriarchátu.

Ukrajinská autokefální pravoslavná církev – sobornopravnaja[editovat | editovat zdroj]

V říjnu 2002 se v USA konal Archijerejský sobor UAPC – sobornopravnaja, která se považuje za odnož Polské pravoslavné církve. Na soboru bylo rozhodnuto o zřízení Archiepiskopie kyjevské a celé Rusi-Ukrajiny. Bylo také rozhodnuto o vysvěcení archimandrity Moiseje (Kulyka) na metropolitu kyjevského a celé Rusi-Ukrajiny. Poté byl poslán na Ukrajinu, aby zřídil novou eparchii.

Později církev vedená metropolitou Moisejem získala autokefální status.

Ukrajinská autokefální pravoslavná církev – kanonická[editovat | editovat zdroj]

Ve dnech 17. – 18. června 2005 se v Kyjevě konal Archijerejský sobor, na kterém byl schválen nový název církev: Ukrajinská autokefální pravoslavná církev – kanonická.

Církev deklaruje svůj původ od Polské pravoslavné církve a od tomosu patriarchy konstantinopolského Grigoria VII. o udělení autokefality. Obnovením tomosu byl pověřen právě metropolita Moisej.

V průběhu let vznikaly konflikty s představiteli Ukrajinské pravoslavné církve Kyjevského patriarchátu.

Eparchie[editovat | editovat zdroj]

Církev se dělí na deset eparchií:

  • eparchie kyjevská
  • eparchie užhorodská
  • eparchie fastivská
  • eparchie žytomyrská
  • eparchie mexická
  • eparchie americká
  • eparchie řecká
  • eparchie italská
  • eparchie kolumbijská
  • eparchie brazilská

Teologie a liturgie[editovat | editovat zdroj]

Používá byzantský ritus a juliánský kalendář.

Bohoslužebným jazykem je moderní ukrajinština na Ukrajině, španělština v Mexiku, angličtina v USA, italština v Itálii.

Neuctívá ikonostas a relikvie, v antiminsu jsou umístěny části eucharistie. Praxí je svěcení biskupů v mladém věku. Patriarcha Moisej uznává reinkarnaci a praktikuje vizionářství.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Украинская автокефальная православная церковь каноническая na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]