Turistická značená trasa 4307

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Turistická značená trasa 4307
Koncové rozcestí v Podhradí
Koncové rozcestí v Podhradí
Základní informace
Typturistická stezka
Délka11, km
ProvozovatelKlub českých turistů
Značenízelená turistická značka zelená značka
Sezónaceloroční
Lokalizace
PolohaŽelezné hory
ČeskoČesko Česko, Okres Chrudim
StartHeřmanův Městec (nám.)
CílPodhradí, Lichnice (zříc.)
Výškový rozdíl255 m
Nejvyšší bodMíčov 530 m
Nejnižší bodvýchozí rozcestí 275 m
Vyhlídkové bodyviz turistické zajímavosti na trase
Zajímavostiviz turistické zajímavosti na trase
Některá data mohou pocházet z datové položky.

zelená turistická značka Turistická značená trasa 4307 je 11 km dlouhá[1] zeleně značená trasa Klubu českých turistů v okrese Chrudim spojující Heřmanův Městec s hradem Lichnice. Její převažující směr je jihozápadní.[2] Závěr trasy se nachází na území CHKO Železné hory.

Průběh trasy[editovat | editovat zdroj]

Turistická značená trasa 4307 má svůj počátek na náměstí v Heřmanově Městci, kde plynule navazuje na zeleně značenou trasu 4303 ze Slatiňan. Dále zde mají svůj výchozí bod červeně značená trasa 0443 do Choltic a modře značená trasa 1917 do Seče. Trasa 4307 vede kolem heřmanoměsteckého nádraží a v souběhu s naučnou stezkou Město u dvou moří pokračuje k jihozápadu po místní komunikaci podél potoka Konopky ke koupališti Konopáč. Od něj je výchozí žlutě značená trasa 7340 do Semtěše, se kterou z počátku vede v krátkém souběhu. Trasa 4307 pokračuje dál k jihozápadu chatovou osadou, z obslužné cesty postupně přechází na lesní pěšinu a vede svahem nad soustavou rybníků na potoku Konopce. Vstupuje do svahů Železných hor, přechází hráz rybníka Martin a po cestě vedoucí po okraji lesa přichází k silnici Kostelec u Heřmanova Městce - Vyžice. Tu asi 0,5 km sleduje a poté vstupuje na lesní cestu. Ta vede střídavě k jihu a západu a postupně přechází v pěšinu stoupající do vesnic Sušice a Míčov. Mezi nimi pak vede po silnici a v Míčově z ní odbočuje žlutě značená trasa 7350 ke Zbyslavecké ozdravovně. Trasa 4307 pokračuje dále po cestách jihozápadním směrem přes louku a poté lesem k Lovětínskému rybníku, kde vede v krátkém souběhu se žlutě značenou trasou 7346 z Prachovic do Lovětínské rokle. Nad ní přechází do souběhu s červeně značenou trasou 0481 přicházející od Žlebů a společně vedou po silnici do Podhradí, kde pod hradem Lichnice obě trasy končí. Na trasu 0481 zde navazuje rovněž červeně značená trasa 0450 do Třemošnice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Trasa dříve nevedla kolem rybníka Martin, ale severozápadněji po silnici Konopáč - Vyžice a poté lesní pěšinou k silnici Kostelec u Heřmanova Městce - Vyžice, kterou křížila a napojovala na stávající trasu.

Turistické zajímavosti na trase[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Seznam tras KČT Pardubického kraje
  2. Trasa 4307 na Mapách.cz