Tucet špinavců: Druhá mise

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tucet špinavců: Druhá mise
Původní názevThe Dirty Dozen: The Next Mission
Země původuUSA USA
Jazykangličtina
Délka97 min.
Žánryakční, válečný
NámětE.M. Nathanson (román)
Nunnally Johnson
Lukas Heller
ScénářMichael Kane
RežieAndrew V. McLaglen
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleLee Marvin
Ernest Borgnine
Richard Jaeckel
ProdukceHarry R. Sherman
HudbaRichard Harvey
KameraJohn Stanier
StřihAlan Strachan
Výroba a distribuce
Premiéra4. únor 1985
Produkční společnostMetro-Goldwyn-Mayer
DistribuceMGM Television
Předchozí a následující díl
Tucet špinavců Tucet špinavců III: Smrtelná mise
Tucet špinavců: Druhá mise na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tucet špinavců: Druhá mise (anglicky The Dirty Dozen: The Next Mission) je americký válečný televizní film z roku 1985 režiséra Andrewa V. McLaglena.[1] Jedná se o sequel původního úspěšného filmu Tucet špinavců, 18 let po tomto snímku se opět představí Lee Marvin v roli majora Reismana, Ernest Borgnine jako generál Worden a Richard Jaeckel jako seržant Bowren. Film se odehrává za 2. světové války, novým úkolem skupiny odsouzených vojáků je likvidace nacistického generála, který plánuje zavraždit Adolfa Hitlera.

Český dabing pozměnil jména postav odsouzených vojáků.

Herecké obsazení[editovat | editovat zdroj]

Děj[editovat | editovat zdroj]

V roce 1944Německem okupované Francii plánuje generál SS Dietrich se skupinkou spřízněných německých důstojníků atentát na vůdce Třetí říše Adolfa Hitlera. O plánované akci se díky francouzským odbojářům dozví i v Anglii. Generál Sam Worden společně s dalšími spojeneckými generály diskutuje o situaci. Pokud se atentát na Hitlera zdaří, pro Spojence to bude nevýhoda, neboť vůdce je jejich nejlepším „spojencem“, protože jeho neschopnost strategického plánování paralyzuje německou armádu. Kdyby byl nahrazen schopnějším velitelem (typu Dietricha), válka by se mohla značně protáhnout. Je naplánována mise na Dietrichovo odstranění, do akce je povolán major Reisman, kterému mezitím hrozila degradace za porušení pravidel. Německý generál Dietrich bude cestovat vlakem, který má Reismanova jednotka přepadnout.

Reisman začne na nádraží s výcvikem vězněných vojáků, kterých není dvanáct, ale nyní třináct. Někteří mají dlouholeté tresty odnětí svobody, jiní dokonce trest smrti. Jsou to tito muži:

Jméno Herec Rozsudek Charakteristika
Otto Deutsch Stephan Hattersley trest smrti oběšením americký vojín německého původu, během výcviku zabil seržanta, protože mu nadával do „skopčáků“, jeho rodina se stala v USA obětí protiněmeckých nálad
Arlen Dregors Ricco Ross trest smrti oběšením vojín tmavé pleti a bývalý policista z Filadelfie, skupina bělošských důstojníků znásilnila ženu a on jednoho z nich zastřelil na dálku
Gary Rosen Russell Sommers 20 let nucených prací dezertér
Louis Valentine Ken Wahl 30 let nucených prací napadl v baru prostitutku a jejího pasáka
Sam Sixkiller Sonny Landham trest smrti oběšením odmítnutí vojenského rozkazu, povzbuzování ke vzpouře proti nadřízenému vedoucí k jeho usmrcení
Didier Le Clair Jay Benedict trest smrti oběšením okradl francouzského velícího důstojníka + dezerce
Conrad E. Perkins Gavan O'Herlihy 30 let nucených prací okrádal mrtvé vojáky na bojišti
Tommy Wells Larry Wilcox bývalý jižanský pilot práškovacího letadla, ve válce sbíral „trofeje“ z mrtvých těl německých vojáků, chce dokázat svou bojeschopnost v akci
Robert E. Wright Rolf Saxon smrt oběšením násilník, zavraždil ženu, v cele napadne majora Reismana, ten se ubrání
Baxley Michael John Paliotti
Reynolds Paul Herzberg
Sanders Jeff Harding
Anderson Sam Douglas

Jednotka se učí rychle šplhat na laně, naskakovat na vlak, házet granáty atd. Jeden z vojáků odmítá poslušnost a tak je skupinka zredukována na 12 členů. Výcvik ještě není u konce, když generál Worden informuje majora, že se změnil termín. Posunul se o týden dříve. Major protestuje, ale rozkaz je jasný. Jednotka v převlečení cestuje německým letadlem na polní letiště, kde si jeden z důstojníků gestapa všimne tmavé pleti Dregorse (přestože ten má zafačovaný obličej). Jednotka ujíždí autobusem a je pronásledována Němci na motocyklech s postranním vozíkem a vojenských vozech. „Špinavcům“ se je podaří zničit, ale sami s autobusem havarují poté, co je řidič zastřelen. Ještě předtím se majora Reismana pokusí zastřelit Wright, ale zabrání mu v tom Sixkiller (zabije ho). Jednotka musí pokračovat pěšky a na francouzském venkově dostane od jednoho sedláka starý německý vůz. Majorovi muži se záhy střetnou s další skupinou německých vojáků. Po přestřelce chtějí misi vzdát, ale Reisman jim řekne, že ve vlaku bude kromě Dietricha i nakradené zlato a další cennosti. Muži pokračují dál.

Mezitím ve vlaku zastřelí Dietrich svého podřízeného plukovníka Schmidta, který pojal vůči němu podezření. Vlak přijíždí na nádraží, kde patroluje spousta německých vojáků. Majorovi muži dorazili včas. Nedaleko nádraží přistává letadlo se samotným Hitlerem. Ten jde v doprovodu Dietricha k vlaku. Dregors má Dietricha na mušce, ale váhá se střelbou. Stejně jako většina jeho spolubojovníků uvažuje, že když zastřelí vůdce, válka skončí. To mu major Reisman vymlouvá a Dregor nakonec splní rozkaz, zastřelí Dietricha. Hitler je ochrankou natlačen do automobilu a je odvážen do bezpečí a Němci se pustí do boje s americkou diverzní jednotkou. Ta ztratí několik mužů a je donucena k ústupu k letadlu, kterým přiletěl Hitler. Reismanovi, Dregorsovi, Perkinsovi Valentinovi a Samu Wellsovi (který pilotuje) se podaří odletět. Na palubě vojáci objeví tajné informace ve složce a drahé kameny ve váčku. Major souhlasí s rozdělením pokladu. Během letu Dregors umírá, byl předtím postřelen. Letadlo má problémy s motorem, ale Wellsovi se podaří přistát na poli v Anglii. Tady se na ně chystá farmář s puškou, dokud major Reisman nepromluví anglicky a nezeptá se, kde je nejbližší hospoda. Farmář pozná, že jde o Američany a nechá se pozvat majorem společně s ostatními přeživšími muži na rundu.

Související filmy[editovat | editovat zdroj]

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • německé letadlo, kterým „tucet špinavců“ cestuje do akce, je ve skutečnosti americký Douglas C-47 Skytrain, letadlo, kterým se hrstka přeživších mužů s majorem Reismanem v čele vrací do Anglie je Junkers Ju 52.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The Dirty Dozen: The Next Mission na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]