Trasimenské jezero

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Trasimenské jezero
Trasimenské jezero
Trasimenské jezero
Poloha
SvětadílEvropa
StátItálieItálie Itálie
RegionUmbrieUmbrie Umbrie
ProvinciePerugia
ObceCastiglione del Lago, Magione, Panicale, Passignano sul Trasimeno, Tuoro sul Trasimeno
Trasimenské jezero
Trasimenské jezero
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha128 km²
Délka16,1 km
Šířka12 km
Objem0,586 km³
Max. hloubka7 m
Ostatní
Nadm. výška259 m n. m.
OstrovyIsola Maggiore, Isola Polvese
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Trasimenské jezero (italsky Lago Trasimeno) je svou rozlohou 128 km² a průměrem 54 km největším jezerem na Apeninském poloostrově a čtvrtým největším v Itálii. Leží v regionu Umbrie severozápadně od Perugie v nadmořské výšce 259 m a je 7 m hluboké. Jedná se o zbytek velkého postpliocénního jezera.

Pobřeží[editovat | editovat zdroj]

Jezero má okrouhlý tvar a je obklopeno kopci, dosahujícími nadmořské výšky kolem 500 až 600 metrů.[1] Břehy jsou převážně nízké, bažinaté.

Ostrovy[editovat | editovat zdroj]

Největším ostrovem je Isola Polvese, na němž se nachází stejnojmenný hrad a ruiny kláštera San Secondo. Ostrov má lodní spojení s městem San Feliciano.[1] Zvláštní kouzlo má ostrov Isola Maggiore, který je s okolními místy na pobřeží jezera Tuoro sul Trasimeno, Passignano sul Trasimeno a Castiglione del Lago spojen pravidelným dopravním spojením. Nejmenším ostrovem je Isola Minore.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Jezero má jen velmi malý vodní pohyb. V létě často vysychá a nemá žádný přirozený odtok. Poměrně řídce osídlené pobřeží je zčásti porostlé rákosím. V historii bylo více pokusů silně kolísavý vodní stav usměrnit. Již v antice postavili Římané u San Savina podzemní odvodňovací kanál (cava). Roku 1421 nechal Braccio Fortebracci obnovit průtok, ale ten byl pak v průběhu let zanášen pískem, přestože ho papežové později několikrát nechali obnovit. O jezeru se opět diskutovalo v rámci boje proti malárii a při získávání nové orné půdy. V roce 1898 začal jezero chránit před povodněmi odvodňovací kanál do Cainy a dále do Tibery. Malý vodní stav ve spojení se silným hnojením zvláště v létě přispívá k silnému zanášení řasami.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Jezero je oblíbeným místem rekreace pro obyvatele Umbrie. U jezera je mnoho koupališť a velká nabídka míst ke kempování, prázdninovým pobytům, strávení volného času a sportovnímu vyžití všeho druhu.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

V jeho vodách žije 18 druhů ryb. Ve vesnicích na východním a jižním břehu je rybolov ještě stále důležitá živnost.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historického významu dosáhlo jezero díky bitvě u Trasimenského jezera21. června 217 př. n. l. Hannibal zde u Sanguineta porazil ve druhé punské válce nepřátelskou římskou armádu (asi 25 000 mužů) po vedením Gaia Flaminia.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Seznam. Castello di Isola Polvese [online]. mapy.cz [cit. 2019-08-07]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]