Tramvajová trať Starý Hloubětín – Lehovec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tramvajová trať
Starý Hloubětín – Lehovec
Zastávka Kbelská, pohled k centru
Zastávka Kbelská, pohled k centru
Stát ČeskoČesko Česko
Město Praha
Tramvajová síť Tramvajová doprava v Praze
Provozovatel dráhy Dopravní podnik hl. m. Prahy
Datum otevření 30. června 1976
Technické informace
Počet stanic 4
Délka 1,4 km
Rozchod koleje 1435 mm (normální)
Počet kolejí 2
Externí odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Průběh trati
Legenda
min
(Poděbradská ul.)
Trať směr Harfa
Trať směr Vozovna Hloubětín
0 Starý Hloubětín
Úsek otevřen 27. dubna 1951
ul. Na Obrátce
0 Starý Hloubětín (13. února 2023)
Průmyslová ul. / Trať ve Kbelské ul.
Úsek otevřen 30. června 1976
Kbelská (zrušena)
ul. Anny Čížkové
ul. Pod Turnovskou tratí
Hloubětínská ul.
2 Hloubětín
Chvalská ul.
3 Sídliště Hloubětín
Slévačská ul.
5 Lehovec (Lehovecká ul.)
uvažované prodloužení na Černý Most
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tramvajová trať Starý Hloubětín – Lehovec je úsek tramvajové trati v Hloubětíně v městské části Praha 14. Trať vede v celé své délce po vlastním tělese uprostřed Poděbradské ulice v úseku od smyčky Starý Hloubětín do smyčky Lehovec.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Plány na vybudování tramvajové tratě na Lehovec se objevily již v roce 1929, kdy se uvažovalo o zřízení nové tramvajové vozovny, která by stála v místech dnešní smyčky Lehovec. Vozovna pak vznikla počátkem 50. let na jiném místě přímo v Hloubětíně a k prodloužení trati Poděbradskou ulicí na Lehovec došlo až v roce 1976 kvůli dopravní obsluze sídliště Hloubětín a vznikajícího sídliště Lehovec. Přitom byla přestavěna dosavadní smyčka Hloubětín (po vzniku stejnojmenné stanice metra přejmenovaná na Starý Hloubětín) a součástí stavby byl i kolejový trojúhelník v křižovatce s ulicí Kbelskou. Trať byla vybudována za použití velkoplošných panelů BKV.

Vybudování trati a autobusového terminálu u smyčky Lehovec vedlo k zániku dosavadního malého terminálu linek do Horních Počernic v ulici Na Obrátce, po němž zůstal název[zdroj?] ulice.

Roku 1986 zanikla trať v ulici Kbelské a tramvajová křižovatka kvůli vyhrazení Kbelské ulice pro silniční okruh. Byly nahrazeny novým, západněji umístěným napojením před smyčkou Starý Hloubětín, mimo popisovanou trať.

Dne 13. 2. 2023 došlo ke zrušení zastávky Kbelská a jejímu nahrazení zastávkou Starý Hloubětín. Nová zastávka se nachází o cca 150 m blíže k centru, před křižovatkou Poděbradské ulice s ulicemi Kbelskou a Průmyslovou v těsné blízkosti tramvajové smyčky.

Rekonstrukce v roce 2010[editovat | editovat zdroj]

Pokládání pražců při rekonstrukci

Od začátku března roku 2010 do začátku května téhož roku probíhala rekonstrukce trati, při které bylo odstraněno původní tramvajové těleso tvořené BKV panely a nahrazeno novou kolejí klasické konstrukce, tedy na pražcích. Při rekonstrukci nebyly použity žlábkové kolejnice běžně používané v pražské tramvajové síti, nýbrž běžné železniční bezžlábkové kolejnice tvaru S49 E1. Na automobilových přejezdech jsou doplněny přídavným širokým žlabem. Na přechodech pro pěší jsou použity přídavné gumové profily.[1] Při rekonstrukci došlo také k zrušení podchodu u zastávky Sídliště Hloubětín, který byla nahrazen světelnou křižovatkou.

Trasování[editovat | editovat zdroj]

Trať vede od vjezdu do smyčky Starý Hloubětín (původně Hloubětín) do smyčky Lehovec, kde je ukončena. Celá trať prochází Poděbradskou ulicí a její délka je přibližně 1500 metrů. Na celém úseku se nachází tři nácestní zastávky, a to v obou směrech, a jedna zastávka ve smyčce Lehovec.[2]

Starý Hloubětín[editovat | editovat zdroj]

Zastávka Starý Hloubětín, zprovozněná 13. 2. 2023, se nachází přibližně 50 metrů před křižovatkou ulic Poděbradská, Kbelská a Průmyslová v těsné blízkosti tramvajové smyčky Starý Hloubětín. V souvislosti se zprovozněním této zastávky došlo ke zrušení zastávky Starý Hloubětín v ul. Na Obrátce pro pravidelný provoz (zůstala pouze občasnou pro spoje zatahující z centra z Poděbradské ulice do Vozovy Hloubětín a naopak).[3]

Kbelská[editovat | editovat zdroj]

Zrušená[3] zastávka Kbelská se nacházela přibližně 100 metrů za křižovatkou ulic Poděbradská, Kbelská a Průmyslová. Přístup z chodníku na zastávku byl možný přechodem vybaveným světelnou signalizací. Po krajích vozovky se nachází dvojice stejnojmenných autobusových zastávek.

Hloubětín[editovat | editovat zdroj]

Zastávka Hloubětín se nachází v úrovni stejnojmenné stanice linky metra B nedaleko křižovatky Poděbradské s Chvalskou ulicí. Přístup na zastávku je umožněn pomocí podchodu, který spojuje výstup z metra s tramvajovými i autobusovými zastávkami. Dvojice autobusových zastávek se nachází po krajnicích vozovky; další zastávka v bezprostřední blízkosti se nachází ve Chvalské ulici.

Sídliště Hloubětín[editovat | editovat zdroj]

Nácestní zastávka Sídliště Hloubětín se nachází nedaleko křižovatky s ulicí Slévačskou. Do rekonstrukce trati v roce 2010 byl přístup k zastávce umožněn pouze podchodem, který jí spojoval s oběma okraji Poděbradské. Během rekonstrukce byly prostřední východy z podchodu na ostrůvky tramvajové zastávky zazděny a pro přístup k zastávce byla nově vybudována světelná signalizace, která umožní i bezbariérový přístup.

Lehovec[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Tramvajová smyčka Lehovec.

Lehovec je trojkolejná koncová smyčka s jednou výstupní a dvěma nástupními zastávkami. Deponační kapacita smyčky je 31 vozů typu T. Vzhledem k umístění smyčky mezi dvě větve Poděbradské ulice je ve smyčce zřízen podchod spojující nástupiště s oběma částmi Poděbradské. Na smyčku přímo navazuje menší autobusový terminál, který je v současnosti využíván pouze jednou denní a jednou noční linkou.

Provoz[editovat | editovat zdroj]

V běžném denním provozu je trať využívána linkami číslo 19 a 25, v noci pak linkami 92 a 94.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KOLEKTIV AUTORŮ. Kolejový svršek tvořený kolejnicí S49 [online]. Praha: Pražské tramvaje, 20. března 2010 [cit. 2010-04-01]. Dostupné online. 
  2. KŘEHLÍK, Miroslav. Trať Lehovec - Starý Hloubětín [online]. Praha: Pražské tramvaje, 15. dubna 2006 [cit. 2010-04-01]. Dostupné online. 
  3. a b Archivovaná kopie. pid.cz [online]. [cit. 2023-02-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2023-04-01. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]