Přeskočit na obsah

The Ministry of Ungentlemanly Warfare

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
The Ministry of Ungentlemanly Warfare
Základní informace
Původní názevThe Ministry of Ungentlemanly Warfare
Země původuSpojené královstvíSpojené království Spojené království
USAUSA USA
RuskoRusko Rusko
Jazykangličtina
Délka120 minut
Žánršpionážní akční komedie
PředlohaChurchill's Secret Warriors: The Explosive True Story of the Special Forces Desperadoes of WWII od Damiena Lewise
NámětPaul Tamasy
Eric Johnson
Arash Amel
Guy Ritchie
RežieGuy Ritchie
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleHenry Cavill
Eiza González
Alan Ritchson
Henry Golding
Alex Pettyfer
… více na Wikidatech
ProdukceBlack Bear Pictures
Jerry Bruckheimer Films
Kinopoisk
Toff Guy Films
Red Sea Film Fund
C2 Motion Picture Group
Media Capital Technologies
HudbaChristopher Benstead
KameraEd Wild
StřihJames Herbert
Výroba a distribuce
Premiéra13. dubna 2024 (New York)
19. dubna 2024 (USA)
TV staniceAmazon Prime Video
Produkční společnostiJerry Bruckheimer Productions
Black Bear Pictures
DistribuceLionsgate (USA, EU a VB)
Kinopoisk (Rusko)
Amazon Prime Video
Rozpočet$60 milionů[1]
Tržby$26,6 milionů[2]
The Ministry of Ungentlemanly Warfare na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

The Ministry of Ungentlemanly Warfare je špionážní akční komedie z roku 2024, kterou režírova a napsal britský režisér Guy Ritchie podle motivy knihy Damiena Lewise Churchill's Secret Warriors: The Explosive True Story of the Special Forces Desperadoes of WWII z roku 2014 a skutečné události v roce 1942. V příběhu o operaci Postmaster, ve které bylo hlavním úkolem potopit německou zásobovací loď za 2. světové války, ztvárnili hlavní role Henry Cavill, Eiza González, Alan Ritchson, Henry Golding a Alex Pettyfer.[3]

Snímek měl premiéru 13. dubna 2024 v New Yorku a do amerických kin byl uveden 19. dubna 2024.[4] Film byl měsíc po premiéře, 10. května, uveden také na streamovací službě Amazon Prime Video.[5]

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Ke konci roku 1941, během probíhající druhé světové války, se Spojené království snaží zastavit pokusy nacistického Německa o ovládnutí Evropy. Během války je Londýn pravidelně bombardován německými letouny Luftwaffe a zásobovací a pomocné lodě na Atlantiku jsou neustále potápěny německými ponorkami. Generál Colin Gubbins se proto s podporou premiéra Winstona Churchilla začne připravovat na zahájení operace Postmaster, jejímž cílem je narušit zásobovací operace nacistických ponorek na ostrově Fernando Po. Zatímco agenti SOE Marjorie Stewartová a Richard Heron odjíždějí vlakem, Gubbins pověřuje Guse March-Phillipse sestavením pozemního týmu, který má zničit italskou zásobovací loď Duchessa d'Aosta a dva k ní připojené remorkéry.

S využitím neutrálního švédského rybářského trawleru se Gus a jeho spojenci Graham Hayes, Freddy Alvarez a dánský námořní důstojník Anders Lassen (jediný nebritský poddaný, který byl vyznamenán Viktoriiným křížem) vydávají na pomalou plavbu do Fernando Po. Během plavby se tým také na jeden den odchýlí, aby osvobodil Geoffreyho Appleyarda z nacistického zajetí, kterého Gubbins poslal napřed, ale během cesty byl zajat agenty gestapa.

Mezitím Marjorie a Heron dorazí na Fernando Po. Využijí tamní ilegální hernu k náboru posil do Gusova týmu, zatímco Marjorie svede velitele SS Heinricha Luhra. Poté, co se Gus dozví, že zásobovací loď Duchessa hodlá odplout o tři dny dříve, než bylo plánováno, nechá svou tajnou posádku proplout britskou námořní blokádou nacisty okupované západní Afriky, přestože ví, že v případě odhalení jejich nepovolené mise budou zatčeni.

V noci zamýšleného náletu se Marjorie a Heron dozvědí, že Luhr nechal navzdory výhradám italského atašé zesílit trup Duchessy. Sotva jsou na to včas upozorněni, Gus a Appleyard se rozhodnou, že nejlepším řešením je unést lodě a použít je jako výměnný obchod poté, co špeh v Gubbinsově štábu prozradí misi vyššímu velení. Přestože Luhr nakonec přichází na stopu, únos je nakonec úspěšný. Po doručení člunů britské flotile u Lagosu je tým přesto zatčen. Zatímco čekají na válečný soud, jsou zachráněni a naverbováni Churchillem jako součást jeho „ministerstva“ (v originále The Ministry of Ungentlemanly Warfare), protože jejich akce nejenže vážně poškodily námořní sílu nacistů, ale také umožnily Spojeným státům, které nedávno vstoupily do války po japonském útoku na Pearl Harbor, aby se připojily k evropskému boji.

Závěrečné titulky[editovat | editovat zdroj]

Montáž detailů před závěrečnými titulky odhaluje několik protagonistů z operace – Guse, který se stal válečným hrdinou a během války vedl několik podobných náletů, než se oženil s Marjorie na začátku její herecké kariéry; Appleyarda, který obdržel za svou roli v misi několik uznání; Hayes se stal velmi úspěšným špionem, který přežil rok nacistického mučení, aniž by promluvil; Lassen se pak až do své smrti v roce 1945 účastnil náletů; Ian Fleming, který v této době patřil do Gubbinsova okruhu, použil operaci Postmaster jako inspirační základ pro své romány o Jamesi Bondovi.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The Ministry of Ungentlemanly Warfare na anglické Wikipedii.

  1. RUBIN, Rebecca. Box Office: Vampire Thriller ‘Abigail’ Tries to Take a Bite Out of ‘Civil War’ With $12 Million Debut [online]. 2024-04-17 [cit. 2024-07-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. The Ministry of Ungentlemanly Warfare. Box Office Mojo [online]. [cit. 2024-07-02]. Dostupné online. 
  3. WISEMAN, Andreas. Henry Cavill & Guy Ritchie WWII Pic ‘Ministry’ Adds Alan Ritchson, Henry Golding, Alex Pettyfer, Cary Elwes, Hero Fiennes Tiffin, Babs Olusanmokun, Til Schweiger & Henrique Zaga [online]. 2023-02-02 [cit. 2024-07-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Starring Henry Cavill, Guy Ritchie’s ‘The Ministry of Ungentlemanly Warfare’ Finally Receives a Release Date. Netflix Junkie [online]. 2024-01-09 [cit. 2024-07-02]. Dostupné online. 
  5. FREITAG, Lee. Henry Cavill's Latest Movie Sets PVOD Release Date After Disappointing Run in Theaters. CBR [online]. 2024-05-07 [cit. 2024-07-02]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]