Teodor Marjanovič

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Teodor Marjanovič
Narození27. listopadu 1969 (54 let)
Bělehrad
JugoslávieJugoslávie Jugoslávie
Povoláníspisovatel a novinář
OceněníCena Ferdinanda Peroutky (1995)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Teodor Marjanovič (* 27. listopadu 1969[1] Bělehrad, Jugoslávie) je český novinář.

Život[editovat | editovat zdroj]

Teodor Marjanovič se narodil v Bělehradě, má českou matku a srbského otce, dětství strávil ve Slovinsku [2]. Vystudoval filozofii na univerzitě ve Vídni. Od roku 1996 do 1998 pracoval jako redaktor deníku MF DNES se zaměřením na Německo, později v rozhlasové stanici BBC v Londýně a v týdeníku Respekt. Od ledna 2007 do roku 2012 byl vedoucím redaktorem zahraniční rubriky MF DNES. [3] Nyní je komentátorem Hospodářských novin, zaměřuje se na zahraniční politiku.

Spolu s Robertem Tamchynou a Jiřím Ješem se stal v roce 1995 prvním laureátem novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky.

Marjanovič chválil reformní kroky saúdského prince Mohameda bin Salmána a v říjnu 2017 napsal: „Kdo zná Blízký východ, zejména pak poměry v nesmírně bohaté, přitom ale svou společenskou strnulostí proslulé Saúdské Arábii, musí zalapat po dechu.“[4]

V únoru 2018 kritizoval české orgány za zadržení představitele kurdské politické strany PYD, kterou Turecko považuje za teroristickou organizaci, na základě mezinárodního zatykače iniciovaného Tureckem. Zatykač na něj byl vydán v rámci rozsáhlých čistek zahájených po nepovedeném pokusu o vojenský převrat v červenci 2016. Češi se podle Marjanoviče stali nástrojem Erdoganovy pomsty.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. www.detail.cz [online]. [cit. 2015-02-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-02-15. 
  2. Evropa a já Teodor Marjanovič
  3. Teodor Marjanovič
  4. Saúdský princ táhne zemi od fanatismu. Hospodářské noviny [online]. 26. října 2017. Dostupné online. 
  5. Češi, nástroj Erdoganovy pomsty. Hospodářsko noviny [online]. 27. února 2018. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]