Tenkrát v Americe

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tenkrát v Americe
Původní názevOnce Upon a Time in America
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
ItálieItálie Itálie
FrancieFrancie Francie
Jazykangličtina
Délka229 min. / 251 min. prodloužená verze
Žánrykrimi, drama, thriller
ScénářFranco Arcalli
Leonardo Benvenuti
Piero De Bernardi
Franco Ferrini
Ernesto Gastaldi
Stuart M. Kaminsky
Sergio Leone
Enrico Medioli
RežieSergio Leone
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleRobert De Niro
James Woods
Elizabeth McGovern
James Hayden
William Forsythe
ProdukceArnon Milchan
HudbaEnnio Morricone
KameraTonino Delli Colli
KostýmyGabriella Pescucci
StřihNino Baragli
Výroba a distribuce
Premiéra23. květen 1984
Produkční společnostiRegency Enterprises
Producers Sales Organization
DistribuceWarner Bros.
Rozpočet30 miliónů dolarů
Tržby5,3 mil. $
OceněníSølvklumpen for beste utenlandske kinofilm (1985)
Tenkrát v Americe na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tenkrát v Americe (v americkém originále: Once Upon a Time in America) je americko-italský kriminální film z roku 1984. Režisérem filmu je Sergio Leone. Hlavní role ve filmu ztvárnili Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern, James Hayden a William Forsythe.

Děj[editovat | editovat zdroj]

V roce 1933 pátrají tři zločinci po muži jménem "Noodles" a mučí lidi, aby získali informace. Vstoupí do divadla wayang, jehož majitelé vklouznou do skrytého opiového doupěte uvnitř budovy a varují Noodlese. Ten je apatický, omámený a svírá v ruce noviny, v nichž se píše o smrti pašeráků Patricka Goldberga, Philipa Steina a Maximiliana Bercoviče. Vzpomíná si, jak pozoroval policii, která odnášela jejich mrtvoly, přičemž Maxova byla spálená k nepoznání. Noodles uniká dopadení a opouští město sám a bez peněz.

V roce 1918 se David "Noodles" Aaronson a jeho přátelé "Patsy" Goldberg, "Cockeye" Stein a Dominic protloukají jako děti ulice v manhattanské Lower East Side a páchají drobné zločiny pro místního bosse Bugsyho. Max překazí jednu z jejich loupeží, ale kořist mu ukradne zkorumpovaný policista Whitey. Později policistu vydírají, přistihnou ho při sexu s prostitutkou Peggy a pětice mladíků založí gang se stejnou úrovní policejní ochrany jako Bugsy. Max a Noodles se stanou nejlepšími přáteli.

Po realizaci Noodlesova nápadu ukrývat pašovaný alkohol skupina stoupá v žebříčku. Polovinu výdělku schovají do nádražní skříňky a klíč od ní dají "Tlustému Vočkovi", kamarádovi, který se na jejich činnosti přímo nepodílí. Noodles je zamilovaný do Vočkovy sestry Debory, která sní o tom, že se stane tanečnicí a herečkou. Bugsy, nyní konkurent, nakonec chlapce přepadne a zastřelí Dominika, který zemře Noodlesovi v náručí. V záchvatu vzteku Noodles zabije Bugsyho a zraní policistu a je odsouzen do vězení.

V roce 1930 je Noodles propuštěn a připojuje se ke svým přátelům, nyní prosperujícím pašerákům v době prohibice. Jeho první prací s nimi je loupež diamantů, při níž jako informátorka slouží zaměstnankyně klenotnictví a příležitostná prostitutka Carol. Během loupeže Carol přiměje Noodlese, aby ji udeřil, načež ji znásilní; později se z ní stane Maxova děvka. Skutečnost, že zakázku zadal někdo ze Syndikátu, aby zlikvidoval konkurenci, se Noodlesovi, který na rozdíl od Maxe nemá rád hierarchii a postrádá politické ambice, nelíbí. Gang poskytuje ochranu šéfovi odborů Teamsters Jimmymu O'Donnellovi, ale Noodles později odmítne Maxův plán na prohloubení těchto vazeb.

Ve snaze navázat s Deborou opravdový důvěrný vztah ji Noodles vezme na opulentní rande, kde mu prozradí své plány na kariéru v Hollywoodu. Při zpáteční cestě ji frustrovaný Noodles v limuzíně znásilní. Později se setkává s Debořinou odměřeností, když ji sleduje při nástupu do vlaku do Kalifornie.

Úspěch gangu končí zrušením prohibice v roce 1933. Max navrhne přepadení newyorské Federální rezervní banky, což Noodles a Carol považují za sebevražednou misi. Carol přesvědčí Noodlese, aby informoval policii o menším přestupku, a doufá, že krátké uvěznění zchladí Maxovy ambice. Poté, co Noodles zavolá policii, ho Max během zdánlivě improvizované hádky omráčí. To vede k událostem zobrazeným v prologu: poté, co se probere z bezvědomí a dozví se, že Maxe, Patsy a Cockeye zabila policie, se Noodles s pocitem viny ukryje v opiovém doupěti. Zachrání Vočka, ale zjistí, že jeho nová přítelkyně Eva byla zavražděna a peníze z železniční skříňky zmizely. Když je jeho gang pozabíjen a on sám pronásledován zločinci ze Syndikátu, usadí se Noodles pod cizím jménem v Buffalu.

V roce 1968 je Noodles opožděně informován, že se přestavuje hřbitov Beth Israel, a požádán, aby znovu pohřbil všechny své blízké. Po dotazu mu rabín, který dopis poslal, sdělí, že těla jeho tří mrtvých přátel byla mezitím přemístěna do Riverdale. Noodles si uvědomí, že někdo vydedukoval jeho totožnost, a vrací se na Manhattan, kde zůstává s Moem. Uvnitř riverdaleského mauzolea najde Noodles klíč od železniční skříňky. Nápis na pamětní desce nepravdivě uvádí, že mauzoleum postavil sám Noodles.

Ve skříňce najde kufr plný peněz a vzkaz, že jde o zálohu na jeho další práci. Noodles sleduje zprávy o pokusu o atentát na kontroverzního amerického ministra obchodu Christophera Baileyho. Ve zprávě se Jimmy O'Donnell, stále ještě šéf Teamsters, distancuje od Baileyho korupčního skandálu. Noodles najde Carol v domově důchodců, který provozuje Baileyho nadace. Ta mu řekne, že je Max zmanipuloval, aby ho udali policii, a jako první zahájil palbu, protože si přál zemřít raději mladý než v blázinci jako jeho otec.

Poté, co ji zahlédne na fotografii s věnováním domova důchodců, Noodles vyhledá Deboru, stále ještě herečku, a řekne jí o svém pozvání na večírek v Baileyho sídle. Deborah se přizná, že je Baileyho milenkou, a prosí Noodlese, aby odešel, než bude konfrontován s bolestivým odhalením. Noodles ignoruje Debořinu radu a hned venku spatří Baileyho syna, který zjevně vypadá jako mladší Max.

Na večírku se Noodles setká s Baileym, který mu prozradí, že je ve skutečnosti Max a že s pomocí policie a Syndikátu předstíral svou smrt, ukradl peníze gangu a znovu se vydával za politika, který si sám vydělal a je napojený na Teamsters. Potvrdí, že před lety udělal z Debory svou milenku. Tváří v tvář zkáze a přízraku atentátu na Teamstery Max odhalí, že úkol, který má pro Noodlese, je zabít ho. Noodles, který ho tvrdošíjně označuje Baileyho identitou, odmítá a vysvětluje, že v jeho očích Max zemřel s gangem. Když Noodles opouští panství, rozjede se popelářský vůz a muž, pravděpodobně Max, jde od vchodu směrem k Noodlesovi, dokud mezi nimi neprojede vůz. Noodles vidí, jak šnekový dopravník náklaďáku drtí odpadky, ale muž není nikde vidět.

Epilog se vrací do roku 1933, kdy Noodles po smrti svých přátel vstupuje do opiového doupěte, bere drogu a široce se usmívá.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Robert De Niro David Aaronson (zvaný "Noodles")
James Woods Maximilian Bercovicz (zvaný "Max")
Elizabeth McGovern Deborah Gelly
James Hayden Patrick Goldberg
William Forsythe Philip Stein (zvaný "Cockeye")
Tuesday Weld Carol
Larry Rapp Moe Gelly
Joe Pesci Frankie Manoldi
Treat Williams James Conway O´Donnell
Burt Young Joe
Scott Tiler mladý Noodles
Jennifer Connelly mladá Deborah Gelly

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Gabriella Pescucci získala cenu BAFTA za nejlepší kostýmy. Stejnou cenu v kategorii nejlepší hudba získal Ennio Morricone. Film byl na stejné ocenění nominován ještě v kategoriích nejlepší kamera a režie, Tuesday Weld byla nominována v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli. Sergio Leone a Ennio Morricone byli také nominováni na Zlatý glóbus.

Reakce[editovat | editovat zdroj]

Film získal mezi diváky na největších filmových databázích spíše velmi dobré hodnocení.

  • csfd.cz: 88 %
  • imdb.com: 8,4 z 10
  • fdb.cz: 85,6 %

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Once Upon a Time in America na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]