Sóley

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sóley Stefánsdóttir je islandské jméno, v němž Stefánsdóttir je patronymum, nikoliv klasické příjmení. Tato osoba je v islandském prostředí označována pouze jako Sóley.
Sóley
Sóley
Sóley
Základní informace
Rodné jménoSóley Stefánsdóttir
NarozeníHafnarfjörður
PůvodIsland
Žánrypop, indie, dream-pop, alternativní pop, alternativní rock
Povolánízpěvačka, skladatelka, textařka, klavíristka, vizuální umělkyně
Nástrojezpěv, kytara, klavír, akordeon, banjo, Marimba, varhany, perkuse, syntezátor
VydavatelMorr Music
Příbuzná témataSin Fang, Seabear
Websoleysoley.is
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sóley Stefánsdóttir, známější jako Sóley, je islandská hudební skladatelka a zpěvačka z Islandu.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Sóley vystudovala klasickou a jazzovou hru na piáno a později studovala skladbu na islandské Akademii Umění, aby se stala profesionální pianistkou a kytaristkou. Přestože pochází z Islandu, zpívá Sóley výhradně v angličtině, jak ve své vlastní tvorbě, tak v tvorbě své dvorní kapely Seabear, ke které se přidala v roce 2006. Kapela se upsala německému labelu Morr Music u kterého vydala dvě dlouhohrající alba a jedno EP. Sóley má v kapele roli pianistky a boční vokalistky.

Pod stejným labelem, vydala Sóley v roce 2010 své první EP – Theater Island. Následující rok vychází první dlouhohrající album – We Sink, které se pro velký úspěch dočkalo už třech znovuvydání na Vinylu. Albu se dařilo nejen prodejně, ale i u hudebních kritiků získávalo vesměs kladné reakce, především díky krásné hře na piáno a jemnému zpěvu. Texty, které Sóley pro album napsala, jsou chváleny především za jejich "zasněnost" a temný surrealismus. Sóley své vlastní texty popisuje jako: "Zasněná, surrealistická slova ve svém vlastním světě".

Sóley je dále členkou kapely svého parťáka ze Seabear – Sin Fanga, kde vystupuje jako klávesistka a boční vokalistka.

Léto roku 2012 strávila Sóley koncertováním po Evropě. Zahrála v Norsku, v Itálii a především v Německu.

V únoru a v březnu roku 2013, Sóley absolvovala turné po Spojených státech amerických a Kanadě jako předskokan populární islandské kapely Of Monsters And Men. S doprovodnou kapelou, která se v té době ustálila na dva doprovodné muzikanty: Jón óskar Jónsson (bicí, perkuse) a Albert Finnbogason (kytara, klávesy, syntezátor), navštívila namátkou tato města: Washington DC, Philadelphii, Boston, Austin či New York.

Po letitém a náročném koncertování se Sóley uchýlila k natočení dalšího alba. Avšak proces nahrávání se stále protahoval a tak se rozhodla potěšit své čekající fanoušky alespoň menší útěchou v podobě piánového EP – Krómantík, které vyšlo 18. července roku 2014 na desetipalcovém Vinylu, včetně přibaleného bookletu, kde se nachází notové zápisy skladeb na EP. O EP se Sóley vyjádřila takto: "Vždycky jsem chtěla nahrát piánové album, už když jsem byla na umělecké akademii". "Některé skladby na Krómantík jsem napsala během studií na akademii a například první skladba ‘Stiklur’ byla původně napsána pro můj velký piáno-projekt. Přesto jsem nakonec nepoužila tolik skladeb ze školy, prostě proto, že ráda píšu nové věci a spousta z nich byla nakonec napsána pro mnohem větší umělecký projekt na kterém jsem pracovala v létě, během dokončení We Sink." Sóley dále popisuje náladu nahrávky: "V noci nebo během deštivých či zimních dnů, sedněte si do křesla ve vašem obýváku a poslouchejte. Jestli se vám to líbí, pohněte se trochu. Představte si maličko rozlazené piáno někde v rohu místnosti a dále si představte staré, opotřebované ruce. Tyto staré ruce v sobě ukrývají příběh, který by vám rády řekly. Ty ruce jsou téměř neskutečné a je těžké to vyslovit pouhým poslechem. Ty ruce budou hrát, dokud Krómantík nepřejde do úplného ticha a vaše zavřené oči nezačnou vidět něco o moc hlubšího a temnějšího."

Sóley potvrdila na svém oficiálním facebookovém profilu, že druhé album už je hotové a nyní ho čeká mastering. Datum vydání zatím není známo, avšak očekáváno je někdy na jaře roku 2015. Po vydání alba by se Sóley ráda vrátila na koncertní pódia.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Sóley se narodila v málem městě Hafnarfjörður nedaleko Reykjavíku, kde žije se svým přítelem, Héðinnem. Většina inspirace z jejích textů pochází z poezie. Sóley pochází z hudebně založené rodiny. Její otec je hráč na trombon a učitel hudby. Její mladší bratr Eiríkur a její mladší sestra, ovládají několik hudebních nástrojů. V březnu roku 2014 se Sóley narodila dcera, kvůli které si dala na čas od hudby zaslouženou pauzu.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

se Seabear:

  • The Ghost That Carried Us Away (2007 u Morr Music)
  • We Built A Fire (2010 u Morr Music)
  • While The Fire Dies – EP (2010 u Sound Of A Handshake)

jako Sóley:

  • Theater Island – EP (2010 u Morr Music)
  • We Sink (2011 u Morr Music)
  • Krómantík (2014 u Morr Music)

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sóley (musician) na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]