Synagoga Tournelles

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Synagoga Tournelles
Místo
MístoPaříž, FrancieFrancie Francie
Souřadnice
Map
Architektonický popis
ArchitektMarcellin Emmanuel Varcollier
Výstavba1876–?
Odkazy
UliceRue des Tournelles
Oficiální websynatournelles.fr
Kód památkyPA00086478
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Synagoga Tournelles je druhá největší synagoga v Paříži. Leží ve 4. obvodu v pařížské čtvrti Marais v ulici Rue des Tournelles č. 21, po které nese své jméno. Byla vysvěcena v roce 1876 a roku 1987 prohlášena za historickou památku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Poté, co se v polovině 19. století židovská komunita v Paříži rozrostla na více než 15 000 členů, dohodlo se v roce 1865 město Paříž s konsistoří o výstavbě dvou velkých synagog. Město se zavázalo zaplatit polovinu nákladů na výstavbu obou synagog a dalo k dispozici dva pozemky. Nejprve byla dokončena Velká synagoga v 9. obvodu.

Stavbou synagogy v Rue des Tournelles ve 4. obvodu chtěla konzistoř sjednotit mnoho malých modliteben ve čtvrti Marais, kde již od 18. století existovala židovská obec, kterou v 19. století rozšířili imigranti z Alsaska-Lotrinska a východní Evropy.

Protože v této hustě osídlené čtvrti nebyl žádný volný pozemek, byla synagoga zřízena namísto šlechtického paláce Hôtel de la Rivière ze 17. století mezi Place des Vosges a Rue des Tournelles, ve kterém v letech 1791-1860 sídlila radnice. Vzhledem k tomu, že fasáda domu na Place de Vosges se nesměla změnit, byl vstup do synagogy vybudován do ulice Rue des Tournelles. Stavební práce začaly v roce 1867 a synagoga byla dokončena až v roce 1876, neboť práce byly přerušeny během prusko-francouzské války.

Synagoga byla vysvěcena 30. září 1876 u příležitosti židovského svátku Nového roku Roš ha-šana a byla předána aškenázským židům z Alsaska-Lotrinska, později se k nim přidali i přistěhovalci z Polska a Ruska.

Po druhé světové válce byla komunita aškenázských židů v důsledku holokaustu natolik oslabena, že nemohl být dodržen minjan a tak byla roku 1958 synagoga předána sefardské židovské obci, která byla početnější kvůli velké imigrace židů ze severní Afriky.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Autor stavby, architekt Marcellin-Emanuel Varcollier (1829-1895) se inspiroval u Alfreda Aldropha Philiberta (1834-1895), který projektoval Velkou synagogu. Synagoga nabízí místa pro 1340 osob, z toho je 600 míst v přízemí. Je 22 metrů široká a má délku 50 metrů.

Interiér synagogy

Fasádu na Rue des Tournelles tvoří vápencové kvádry. Na obloukovém štítu jsou usazeny desky s desaterem. Štít je opatřen rozetou s osmi paprsky a hebrejským nápisem: Brány spravedlnosti mi otevřete, vejdu jimi vzdávat chválu Hospodinu. Ž 118, 19 (Kral, ČEP) Toto je Hospodinova brána, skrze ni vcházejí spravedliví. Ž 118, 20 (Kral, ČEP) Pod rozetou jsou vyobrazeny šofary a po stranách svitky Tóry a stuhou ovázané palmové ratolesti (lulavy).

Pod nimi jsou rýhované pilastry s korintskými hlavicemi zaklenuté dvojitými arkádami. Na prostřední trojité arkádě nad vstupním portálem je znak města Paříže, které je vlastníkem budovy. Tři střední oblouky v přízemí odpovídají hlavní lodi a boční oblouky dvěma bočním lodím.

Na rozdíl od tradiční orientace na východ k Jeruzalému směřuje synagoga Tournelles vzhledem k poloze pozemku z východu na západ. Aby se ušetřilo místo, byla použita ocelová nosná konstrukce, kterou navrhl inženýr Gustave Eiffel. Klenba střechy, sloupy a arkády dvoupatrové empory tvoří otevřené železné nosníky natřené na zeleno a částečně pokryté hebrejskými nápisy. Také na spodních arkádách, lunetách a na klenbě se nacházejí biblické nápisy a symboly, jako je lulav a šofar.

Hlavní a loď boční lodě jsou odděleny čtvercovými kamennými pilíři. Nad vestibulem se nachází velká empora a nad ní jsou varhany.

Na chór se vstupuje po čtyřech schodech a je od hlavní lodě oddělen kovaným zábradlím. Pod velkým obloukem na šesti schodech oddělen železnou mříží a zahalen hedvábnou oponou se nachází aron ha-kodeš (schrána na Tóru). Nad svorníkem oblouku jsou desky s desaterem z černého mramoru.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Synagoge der Rue des Tournelles na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]