Svatý Naum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Naum
Ikona
Ikona
kněz
Narozeníasi 840
Úmrtí910
Ochrid
Svátek27. července
Vyznánípravoslaví
Uctíván církvemiřímskokatolická církev, řeckokatolická církev a další církve ve společenství se Svatým stolcem,
pravoslavná církev
Atributykněžská roucha
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Naum (cca 840910) byl žákem svatého Cyrila a svatého Metoděje.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z urozené rodiny. Roku 868 byl v Římě biskupem Formosem vysvěcen na kněze. Následoval věrozvěsty v jejich cestě na území Velké Moravy na pozvání knížete sv. Rostislava.

Po smrti svatého Metoděje a vyhnání jeho následovníků knížetem Svatoplukem z území Velké Moravy odešel spolu s ostatními na krátkou dobu do Bělehradu, pod ochranu bulharského vazala knížete Radislava, který jej později poslal společně s dalšími žáky věrozvěstů (např. sv. Klimentem Ochridským) do tehdejšího hlavního bulharského města Plisky, kde vytvořili známou Plisecko-preslavskou literární školu, jejímž žákem byl i sám bulharský panovník car Symeon.

Později se odebral šířit staroslověnskou liturgii na území Makedonie, tehdy náležejícího k Bulharsku, kde jižně od města Ochrid založil klášter, který dnes nese jeho jméno.

Klášter[editovat | editovat zdroj]

Klášter sv. Nauma

Leží v nejjižnější části Severní Makedonie na břehu Ochridského jezera nedaleko pramenů řeky Černý Drim a hranice s Albánií. Svatý Naum jej založil okolo roku 905. Po většinu doby své existence byl významným kulturním centrem a poutním místem.

Kostel ležící na území kláštera je proslulý bohatou freskovou výzdobou a je plně zpřístupněn turistům. Jedná se o vyhledávané výletní místo, nachází se zde hotel, řada restaurací a rozlehlá pláž.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]