Suva Reka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Suva Reka
Сува Река
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška389 m n. m.
StátKosovoKosovo Kosovo
OkruhPrizrenský
Suva Reka
Suva Reka
Suva Reka, Kosovo
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha361 km²
Počet obyvatel10 422 (2011)
Hustota zalidnění28,9 obyv./km²
Správa
Oficiální webkk.rks-gov.net/suhareke/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Suva Reka (albánsky Therandë, nebo také Suharekë, v srbské cyrilici Сува Река) je město a centrum stejnojmenné opštiny na jihozápadě Kosova, na spojnici mezi Prištinou a Prizrenem. Podle sčítání obyvatel roce 2011 žilo v Suvé Rece 10 422 lidí (v celé opštině 59 722 osob). Městem protéká řeka Topluga (albánsky Toplluhë).

Název[editovat | editovat zdroj]

Srbský název, který lze do češtiny doslovně přeložit jako Suchá řeka je původem podle místní řeky. Albánský název Therandë pochází od jména nedaleké středověké pevnosti a vytvořil jej Albanologický institut. Místy se vyskytuje i převzatý slovanský název v albanizované podobě Suharekë.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Domy v Suvé Rece v roce 1903.

První dochovaný písemný záznam o existenci sídla pochází z roku 1465, kdy již oblast byla pod nadvládou Osmanské říše. V roce 1689 vznikla od benátského kupce Giacomo Cantelli mapa, která již tehdejší obec zahrnovala. Obec se postupně rozvinula jako město okolo silnice M-25, spojující Prištinu s Prizrenem.

Pod názvem Sahrika se objevila v tureckých záznamech. Jako sídlo existující v rámci Kosovského vilájetu měla v roce 1893 1311 obyvatel. Obyvatelstvo žilo tradičním zemědělským způsobem života. Změnu přinesla až výstavba železniční trati na Kosovo Pole.

Po první balkánské válce bylo sídlo připojeno k Srbsku. Roku 1938 zde byl postaven pravoslavný kostel sv. apoštolů Petra a Pavla, u něj vznikl také hřbitov. Do Suvé Reky se dosídlili kolonisté, kteří změnili etnické poměry ve prospěch slovanských národností. Po druhé světové válce byla obec urbanizována a stalo se z ní skutečné město. Podporován byl rozvoj především potravinářského průmyslu.

Během války v Kosovu docházelo v Suvé Rece k násilnostem. Vlna útoků začala přibližně od konce března 1999.[1] Mimo jiné byly pleněny místní knihovny. Ztratilo se nenávratně okolo třiceti tisíce knih.

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Mešita Suva Reka (2009)

Většina obyvatel města je albánské národnosti. Do roku 1999 zde žila srbská menšina, kterou tvořilo několik set až tisíc osob.[zdroj?]. V roce 1991 měla podle informací z jugoslávského sčítání lidu 10 497 obyvatel. Podle sčítání obyvatel roce 2011 žilo v Suvé Rece 10 422 lidí (v celé opštině 59 722).

Samospráva[editovat | editovat zdroj]

Obecní zastupitelstvo má 35 křesel. V čele obce je starosta.

Zeleň a životní prostředí[editovat | editovat zdroj]

V centru města se nachází malý městský park.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Kromě uvedené hlavní magistrální silnice se severně od Suvé Reky nachází také dálnice, která propojuje Prištinu a Prizren. Město má vlastní autobusové nádraží v severní části, železniční spojení se zbytkem Kosova nemá.

Kultura[editovat | editovat zdroj]

V Suvé Rece se nachází městské muzeum, městská knihovna a kulturní centrum "Ukë Bytyçi".

Ostatní instituce[editovat | editovat zdroj]

Jižně od města leží vojenská základna Casablanca. V Suvé Rece stojí policejní stanice. Město v roce 2013 spadalo pod rakouskou misi KFOR.[2]

Sport[editovat | editovat zdroj]

Město je domovem fotbalového klubu KF Ballkani, který vyhrál kosovský ligový titul v roce 2022. Následně se klubu podařilo stát se prvním v historii Kosova, který se kvalifikoval do skupinové fáze evropské soutěže a v tomto případě do evropské konferenční ligy UEFA. Tým hraje na městském stadionu, který se nachází poblíž muzea.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Suva Reka na srbské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]