Starý sávský most

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Starý sávský most
Základní údaje
StátSrbskoSrbsko Srbsko
PřesSáva
Souřadnice
Parametry
Délka430 m
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Starý sávský most (srbsky Стари савски мост) je silniční most, který překonává řeku Sávu v hlavním městě Srbska, Bělehradu. Spojuje staré město u Sávského náměstí s Novým Bělehradem. Slouží i pro potřeby tramvají. Překonává ulici Hercegovačka a promenády na sávském břehu. Z obou stran potom pokračuje ulice Zemunski put.

Název[editovat | editovat zdroj]

Němci most původně nazývali most prince Eugena, obyvatelé Bělehradu mu ještě dlouho po skončení druhé světové války říkali Německý most (srbsky nemački most). Tyto názvy však vyšly z užívání. Dnes se mu říká Starý sávský most, pro odlišení od Nového železničního mostu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Most je dlouhý přibližně 430 metrů, přičemž nejdelší rozpětí činí 157 metrů. Má jeden jízdní pruh v každém směru. Jeho využití pro tramvaje je relativně mladé; koleje byly položeny v roce 1984 v rámci výstavby tramvajové trati k bloku 45 v Novém Bělehradě.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Sávský most byl postaven v roce 1942 německým okupačním vojskem jako náhrada za zničený most krále Alexandra, v té době jediný bělehradský silniční most přes řeku Sávu. Nahradil tak most pontonový.[1] Dne 20. října 1944 se v souvislosti s bělehradskou operací se místnímu učiteli Miladinu Zarićovi podařilo přesvědčit vojáky německého wehrmachtu, aby most při svém ústupu před Rudou armádou nevyhodili do povětří. Most přes řeku Sávu byl několikrát přestavěn, např. v 50. letech 20. století[2] a naposledy v letech 2007/2008, kdy byl rozšířen. Předpokládána je i demolice mostu a jeho nahrazení tunelem, nicméně toto nebylo i přes vyjádření primátora Bělehradu uskutečněno a demoliční práce byly neustále odkládány.[3] Důvodem pro zbourání je jeho šířka, která činí jen 12 metrů a most tak představuje úzké hrdlo pro individuální dopravu.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Save-Brücke na německé Wikipedii.

  1. ANTONIĆ, Zdravko; TASIĆ, Nikola; DRAGANČIĆ, Nikola. Istorija Beograda. Bělehrad: Balkanološki institut SANU – Draganić, 1995. ISBN 86-7179-021-5. S. 412. (srbochorvatština) 
  2. ANTONIĆ, Zdravko; TASIĆ, Nikola; DRAGANČIĆ, Nikola. Istorija Beograda. Bělehrad: Balkanološki institut SANU – Draganić, 1995. ISBN 86-7179-021-5. S. 484. (srbochorvatština) 
  3. Stari savski most: Šapić odložio rušenje. vreme.com [online]. [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (srbsky) 
  4. Počinje gradnja novog Savskog mosta: Hoće li 2023. biti godina saobraćajnih gužvi u Beogradu. euronews.rs [online]. [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (srbsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]