Stanisław Chlebowski

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stanisław Chlebowski
Narození1835
Pokutintsi
Úmrtí1884 (ve věku 48–49 let)
Kowanówko
Místo pohřbeníRakowický hřbitov
Alma materImperátorská akademie umění
Oděská umělecká škola M. B. Grekova
Povolánímalíř
RodPoložka na Wikidatech neobsahuje český štítek; můžete ho doplnitQ63532367
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stanisław Chlebowski (1835 Uščickij Újezd1884 Kowanówko) byl polský malíř specializující se na orientální umění.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil v Uščickém Újezdu v Podolské gubernii v ruském záboru Polska, nynější Chmelnické oblasti na Ukrajině. Kresbu studoval na Oděské umělecké škole M. B. Grekova. Mezi roky 1853 a 1859 ve studiích pokračoval na Akademii krásných umění v Petrohradě a poté byl na šestiletém stipendiu v Paříži u francouzského orientalizujícího malíře Jeana-Leóna Gérôma. Později procestoval Španělsko, Itálii, Německo a Belgii. Jeho prvním úspěchem byl prodej jeho obrazu Joann d’Arc in Amiens Prison francouzskému císaři Napoleonu III.

V letech 1864-1876 žil v Konstantinopoli, kde si získal popularitu a pracoval jako mistr malíř ve službách sultána Abdulazize. Během své služby u sultána získal povolení vyvést z říše velkou ikonu Matky Boží Odigitria, která byla roku 1453 zachráněna z Hodegonského kláštera. Tuto cennou památku objevil ve jednom konstantinopolském starožitnickém, nedotčenou tureckými úpravami. Tato zpráva je potvrzena v dopise Comité National Polonais à Constantinople z 27. června 1938.

V roce 1876 se přestěhoval do Paříže a v roce 1881 se vrátil na trvalo do Krakova. Předmětem jeho akvarelových a olejových maleb je různý. Maloval obrazy historických bitev vztahujících se k historii Otomanské říše, orientální žánrové scény, krajiny a portréty otomanských sultánů. Zemřel v Kowanówku (tehdy Rundhausenu v pruském záboru Polska) ve věku 49 let. Pohřben byl na Rakowickém hřbitově v Krakově.

Stanisław Chlebowski žil dlouhá léta v zahraničí a v Polsku jsou tudíž jeho obrazy vzácné. Národní museum v Krakově vlastní několik z jeho důležitých orientálních prací jako je Entrée de Mahomet II á Stamboul.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Stanisław Chlebowski na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]