Odigitria

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Odigitria

Odigitria nebo Hodégétria,[1] je ikonografické zobrazení a titul Marie, matky Ježíšovy, která drží svého Syna po boku a ukazuje na něj jako na zdroj spásy pro lidstvo. Hlava Bohorodice (Theotokos) je obvykle nakloněna k dítěti, které má pozdviženou ruku v žehnajícím gestu. Pojmenování ikony znamená Vůdkyně na cestách a pochází z byzantského chrámu v Istanbulu, před ikonou Matky Boží si vyprošovali vůdcové kolem projíždějících karavan požehnání na cestu. Titul se používá zejména ve východním křesťanství. V katolickém prostředí je známa jako Panna Maria Ustavičné pomoci.[1]

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Nejuctívanější ikona typu Hodegetria, považovaná za originál, byla vystavena v klášteře Panaghia Hodegetria v Konstantinopoli, který byl postaven speciálně pro její uložení. Na rozdíl od většiny pozdějších kopií zobrazoval Bohorodičku stojící v plné délce. Říká se, že jej ze Svaté země přivezla Eudocia, manželka císaře Theodosia II. (408–450), a namaloval jej sám svatý Lukáš, apoštol. Ikona byla oboustranná s ukřižováním na druhé straně a byla patrně nejprominentnějším kultovním předmětem v Byzanci.

Původní ikona je nyní pravděpodobně ztracena, i když se objevují názory, že byla převezena do Ruska nebo Itálie. Existuje velké množství kopií obrazu, včetně mnoha uctívaných ruských ikon, které samy získaly svůj vlastní status a tradici ikonografického kopírování.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hodegetria na anglické Wikipedii.

  1. a b Odigitria [online]. ikony-karlova.cz [cit. 2023-06-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]