Středoevropská rallye

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Thierry Neuville s vozem Hyundai i20 N Rally1 se stal prvním vítězem Středoevropské rallye
Slavnostní start prvního ročníku se uskutečnil na Hradčanském náměstí v Praze

Středoevropská rallye (Central European Rally) je automobilová soutěž pořádaná na území 3 států: České republiky, Německa a Rakouska. Soutěž je od roku 2023 součástí Mistrovství světa v rallye, přičemž je to poprvé, kdy se jedna soutěž odehrává na území tří zemí.

Středoevropskou rallye pořádá německý ADAC, český Autoklub České republiky (AČR) a Rakouská federace motoristického sportu (AMF). První ročník se uskutečnil 26.–29. října 2023. [1]

Vznik[editovat | editovat zdroj]

V letech 2020 a 2021 se slavná Německá rallye neuskutečnila kvůli pandemii covidu-19, kvůli čemuž přestali sponzoři se soutěží počítat.

Po dlouhém a neúspěšném hledání nových sponzorů se ADAC rozhodl uspořádat partnerská jednání se sousedními zeměmi, Francií a Belgií, tato jednání byla rovněž neúspěšná.

Partnery pro soutěž se nakonec staly Rakousko a Česká republika. V Rakousku se soutěž pojede po 50 letech (dříve se zde jela Rakouská Alpská rallye), v případě ČR jde o premiéru – ačkoli v minulosti se spekulovalo o Rallye Vltava, Rallye Bohemia či Barum rallye (poslední dvě zmíněné se skutečně i do MS snažily dostat, ovšem neúspěšně, Barum naposled v roce 2021 pod vedením prezidenta AČR Jana Šťovíčka). Smlouva s FIA promotérem MS WRC Promoter GmbH platí na roky 2023 až 2025. [2]

Soutěž vychází z německé rallye 3 měst (3-Städte rallye), která se v 90. letech a v roce 2022 (kvůli kandidatuře do MS v rallye) jela také na území ČR respektive Rakouska.

Pod názvem Středoevropská rallye se též jela v roce 2008 dálková soutěž na území Maďarska a Rumunska coby náhrada za Dakar 2008.

Plánovaná trať[editovat | editovat zdroj]

Start soutěže je naplánován v Praze. První rychlostní zkouška (RZ) se pojede ve čtvrtek. V pátek se posádky přesunou na rychlostní zkoušky na Šumavě v okolí Vimperka (kde se v minulosti jezdila i Rallye Šumava) V sobotu soutěž míří do Horního Rakouska.

V neděli se pak pojede v německém Bavorsku, kde se také nachází servis a centrum soutěže, konkrétně ve městě Pasov, kde pak na místním výstavišti je plánován cíl soutěže.[3]

V březnu 2023 bylo potvrzeno že v ČR proběhne start na Hradčanském náměstí v Praze[4] . Zároveň se v Praze také pojede superspeciálka na holešovickém výstavišti.

Seznam vítězů Středoevropské rallye[editovat | editovat zdroj]

Ročník Rallye Jezdec Spolujezdec Vůz
2023 1. Středoevropská rallye Belgie Thierry Neuville Belgie Martijn Wydaeghe Hyundai i20 N Rally1

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rallye Zentraleuropa na německé Wikipedii.

  1. centraleuropeanrally.eu: Pressekonferenz zur Central-European-Rally Archivováno 17. 12. 2022 na Wayback Machine., abgerufen am 17. Dezember 2022
  2. motorsport.com: WRC-Action hoch drei: Rallye Zentraleuropa schreibt Geschichte, abgerufen am 17. Dezember 2022
  3. motorsport.com: Weitere Details zur Rallye Zentraleuropa: Die Eckpunkte in den drei Ländern, abgerufen am 17. Dezember 2022
  4. Detailní program Central European Rally se již rýsuje. eWRC.cz [online]. 2023-03-30 [cit. 2023-03-30]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]