Stříbrný potok (přítok Zbečnického potoka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stříbrný potok
Stříbrný potok před ústím do rybníků na dolním toku
Stříbrný potok před ústím do rybníků na dolním toku
Základní informace
Délka toku1,824 km
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Královéhradecký krajZbečník, Hronov])
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Metuje, Zbečnický potok
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stříbrný potok je drobný vodní tok v Královéhradeckém kraji, je posledním pravým přítokem Zbečnického potoka. Celková délka je 1,824 km.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Stříbrný potok pramení dvěma prameny v lokalitě Studánky v katastru obce Zbečník v Červenokostelecké pahorkatině (podcelek Náchodské vrchoviny v Podorlické pahorkatině, Orlická oblast). Dle Centrální evidence vodních toků je hlavním pramenem ten, jenž je uveden v infoboxu (IDVT 10168029) a směřuje od západu na východ, nicméně vydatnější je tok, který přitéká z jihu (IDVT 10168030). Potok je uváděn v mapách i v evidenci vodních toků jako bezejmenný, nicméně je pro něj užíván název Stříbrný potok, což reflektují pouze mapy.cz. Druhý přítok teče poměrně hlubokým lesním údolím a po spojení obou toků směřuje Stříbrný potok východním směrem menším údolím rovnoběžným se Zbečnickým údolím; ještě na katastru obce Zbečník je na potoce v zahradě menší rybník Knoll o ploše 525 m2 a dále po toku na katastru města Hronova další větší, avšak neudržovaný, rybník o ploše 1114 m2. V době sucha je Stříbrný potok většinou napájen pouze pramenem, situovaným asi v polovině jižního toku (IDVT 10168030) po jeho výtoku z lesa.

Potok je poprvé zakreslen v tzv. I. vojenském (josefínském) mapování z poloviny 18. století[1], avšak bez svého druhého pramenu přitékajícího zprava. Zároveň je na jeho dolním toku přibližně v místě dnešního rybníka Knoll (založeného kolem r. 1930) zakreslen starší rybník. V pozdějších mapováních jsou již zakreslovány oba přítoky. V I. vojenském mapování je též zakreslen jeho pravostranný přítok, přitékající údolím Bosny mezi Hronovskou a Slavíkovskou strání Červenokostelecké pahorkatiny. Tento přítok se poté na žádných dalších mapách neobjevuje a není ani v evidenci vodních toků IDTV, ale ještě v 60. letech 20. století byl zcela zjevný a i později se v horním toku spontánně objevoval, zatímco v dolním toku byl postupně zatruben a zřejmě vzhledem ke stavební činnosti výše proti proudu také, nicméně dodnes jeho zatrubení vyúsťuje pod slučovacím objektem rybníka Knoll do Stříbrného potoka.

Potok po výtoku z prvního rybníka opouští asi po 80 metrech zatrubení a volně teče jižním směrem již na katastru Hronova podél železniční trati jako přítok druhého dolního rybníka (V Písníku/V Břízkách) a teprve odtud směřuje v zatrubení na jih a dále severovýchod do Zbečnického potoka. Na svém středním toku potok meandruje zejména z důvodu zanedbání údržby koryta.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Centrální evidence vodních toků: http://eagri.cz/public/web/mze/voda/aplikace/cevt.html Archivováno 11. 4. 2020 na Wayback Machine.

Mapy.cz: https://mapy.cz/s/2czL9

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Königreich Böhmen (1764–1767) - Josephinische Landesaufnahme. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online.