Roklan: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Rawe (diskuse | příspěvky)
Bez shrnutí editace
Rawe (diskuse | příspěvky)
m kat.
Řádek 38: Řádek 38:
[[Kategorie:Hory a kopce v Německu]]
[[Kategorie:Hory a kopce v Německu]]
[[Kategorie:Hory a kopce na Šumavě]]
[[Kategorie:Hory a kopce na Šumavě]]
[[Kategorie:NP Šumava]]
[[Kategorie:Šumava]]


[[de:Großer Rachel]]
[[de:Großer Rachel]]

Verze z 14. 12. 2009, 19:33

Roklan
Großer Rachel

Vrchol1 453 m n. m.
Prominence496 m
Poznámka2. nejvyšší hora Šumavy a Bavorského lesa
Poloha
SvětadílEvropa
StátNěmecko Německo
PohoříŠumava (Bavorský les)
Souřadnice
Map
PovodíDunaj
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Roklan (německy Großer Rachel, česky se Roklan někdy nazýval také jako Hora nad Roklí nebo Rokelská hora) je se svými 1453 m druhou nejvyšší horou Šumavy a Bavorského lesa. Nachází se v centrální části německé strany pohoří nedaleko hranic s Českou republikou, jihozápadně od Modravy. Hora ná tvar hřbetu táhnoucího se ve směru jihovýchod-jihozápad a na kterém se kromě hlavního vrcholu nachází i druhý vrchol s názvem Malý Roklan (Kleiner Rachel) vysoký 1399 m.

Výstup

Na horu vede několik poměrně nenáročných tras, přičemž výstup z měsečka Frauenau trvá asi 3,5 hod., ze Spiegelau přes Roklanské jezero asi 4 hod., z Neuhütte 4,5 hod., z Obere Frauenau - parkoviště pod Roklanem „Gfäll“ asi 45 min. a ze železniční zastávky Klingenbrun cca 2 hodiny.

Zajímavosti

Na jižní straně je za dobré viditelnosti možné pozorovat panorama severních vrcholů Alp. Na východě je dobře viditelný např. vrch Poledník, hrad Kašperk, Antýgl, masív Boubína vrchol Bobíku. Za zmínku stojí jistě také možnost shlédnout komplex Modravských slatí, nepřístupného území, na něž se z vrcholu naskýtá úchvatný pohled. Na severovýchodě je vidět Rokytská slať, východně pak mezi soušemi vystupují zelená klečová pole Novohuťských močálů.

V dnes nepřístupném území Modravských slatí (ČR) se nachází mj. několik bývalých nádrží na plavení dřeva, jedna z nich je pojmenována po Roklanech - Roklanská nádrž, která je protržená a zarostlá vegetací. U ní stávala Roklanská chata, která sloužila k odpočinku do Druhé světové války, kdy kolem chaty a Roklanské slatě ještě vedla turistická stezka.

Na úpatí hory se nachází Roklanské jezero ledovcového původu nad nímž je umístěna vyhlídka a Roklanská kaple.

Národní park Bavorský les

Roklan se nachází na území Národního parku Bavorský les a tvoří jeho nejvyšší vrchol.Přibližně 15 minut pod vrcholovým křížem se nachází horská chata Waldschmidthaus a malá meteorologická zahrádka, sledující výkyvy zdejšího počasí.

Externí odkazy

Šablona:Geo dms Roklan - fotogalerie Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Roklan na Wikimedia Commons