Weasleyovi: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
{{sloučit|Ron Weasley|do}}
sloučit s podle mě to bude lepší takto
Řádek 1: Řádek 1:
{{sloučit|Ron Weasley|do}}
{{sloučit|Ron Weasley|s}}
{{sloučit|Ginny Weasley|s}}
'''Weasleyovi''' jsou fiktivní rodina z románu britské spisovatelky [[J. K. Rowlingová|J. K. Rowlingové]] [[Harry Potter]].
'''Weasleyovi''' jsou fiktivní rodina z románu britské spisovatelky [[J. K. Rowlingová|J. K. Rowlingové]] [[Harry Potter]].



Verze z 9. 6. 2009, 15:29

Weasleyovi jsou fiktivní rodina z románu britské spisovatelky J. K. Rowlingové Harry Potter.

Weasleyovi jsou jednou z mála posledních čistokrevných kouzelnických rodin. Kvůli svým postojům jsou ale mezi smrtijedy považováni za krvezrádce, a tak jsou řazeni do stejné kategorie jako mudlové. Všichni Weasleyovi byli studenty Nebelvíru a téměř všichni se stali členy Fénixova řádu.

Členové rodiny

Členové přiženěním nebo přivdáním

Fleur Delacourová

Fleur Isabelle Delacourová byla studentkou francouzské Akademie čar a kouzel v Krásnohůlkách, již reprezentovala na turnaji tří kouzelnických škol, pak zaměstnankyní kouzelnické banky Gringottových a manželkou Billa Weasleyho. Její otec je nepojmenovaný francouzský muž, matka je Apolline Delacour, po které Fleur i její sestra zdědily krásu - Apolline je totiž půlvíla, čímž jsou obě sestry čtvrtvíly.

Poprvé se objevila ve čtvrtém díle, kde se stala šampionkou Krásnohůlek v turnaji tří kouzelnických škol. Nejdřív se jí nelíbilo, že se Harry stal čtvrtým šampionem, svůj názor ale změnila, když zachránil její sestru při druhém úkolu, když se to Fleur nepodařilo. Kvůli Bartymu Skrkovi ml., který byl přestrojen za Moodyho, skončí Fleur v turnaji jako poslední. Po skončení studia v Krásnohůlkách vezme práci u Gringottových, kde se lépe seznámí s Billem, se kterým se později k nelibosti paní Weasleyové a Ginny zasnoubí. Myslely si totiž, že Fleur Billa ve skutečnosti nemiluje. To se ale změnilo po tom, co Billa napadl Fenrir Šedohřbet a Fleur s ním i nadále zůstala.

V sedmém díle se Bill a Fleur vezmou právě v den, kdy je ministerstvo kouzel obsazeno Voldemortem a smrtijedy. Později poskytly ve svém domě - Lasturové vile - úkryt hlavní trojici a několika dalším uprchlíkům. Oba jsou členy Fénixova řádu, a proto se zúčastnili bitvy o Bradavice. Spolu s Billem mají tři děti - Victoire, Dominiquea a Louise.

Gabrielle Delacour

Gabrielle Delacourová je mladší sestrou Fleur, tím pádem i švagrovou všech dětí manželů Weasleyových, Harryho Pottera a Hermiony Grangerové. Poprvé byla zmíněna ve čtvrtém díle, kdy byla při druhém úkolu turnaje tří kouzelnických škol "unesena" jezerními lidmi jako to nejcennější, co má šampionka Fleur Delacourová, její sestra. Sestra ji ale nezachránila kvůli napadení ďasovci a byla zachráněna Harrym, ke kterému za to stále Fleur cítí vděk. V době svatby její sestry a Billa v sedmém díle jí bylo jedenáct let. V šestém díle Fleur tvrdí, že od té doby, co ji Harry zachránil, o něm pořád mluví. Spolu s Ginny jdou Fleur a Billovi za družičky.

Další

Další členové rodiny

Tetička Muriel

Muriel je teta Molly Weasleyové a prateta jejích dětí. Podle Rona je velmi drzá, když se s někým baví. Osobně se v knize objeví poprvé v sedmém díle na svatbě Billa a Fleur, kde ji také potká poprvé Harry. Mluví s ní a s Elfiasem Dóžetem o novém životopisu Albuse Brumbála od Rity Holoubkové. Půjčila také Fleur na svatbu čelenku vyrobenou skřety, poskytla svůj dům Fénixovu řádu při přepravě Harryho od Dursleyových, po tom, co upadli Weasleyovi v nemilost ministerstva jim i několika dalším poskytla úkryt ve svém domě, jehož strážcem tajemství se stal Arthur Weasley.

Gideon a Fabián Prewettovi

Gideon Prewett a Fabián Prewett byli bratry Molly Weasleyové a členy původního Fénixova řádu. Byli zabiti několika smrtijedy včetně Antonína Dolohova bez boje. Harry dostal k sedmnáctým narozeninám od Weasleyových hodinky (jak je v kouzelnickém světě tradicí), které patřily Fabiánovi.

  • Cedrella Weasleyová, roz. Blacková - manželka Septima Weasleyho, kvůli tomu byla odstraněna z rodokmenu Blackových
  • Septimus Weasley - dědeček Weasleyových dětí, manžel Cedrelly Blackové
  • Stýc Bilius - zemřel po tom, co údajně viděl smrtonoše
  • Ignatius Prewett - manžel Lucretie Blackové
  • Lancelot - bratranec Muriel, který pracoval u svatého Munga a řekl jí, že Ariana Brumbálová tam nikdy nebyla
  • Mollyin druhý bratranec je moták, účetní. Rodina o něm nikdy nemluví. Na stránkách J. K. Rowlingové bylo uvedeno, že měl mít dceru Mafaldu, která měla bydlet u Weasleyových, chodit do Bradavic a být sokyní Hermiony, co se týče učení. Nakonec byla ale z knihy odstraněna.
  • Apolline Delacourová a pan Delacour - rodiče Fleur a Gabrielle

Vnoučata manželů Weasleyových

Rose Weasleyová

Rose Weasleyová je nejstarším dítětem Rona Weasleyho a Hermiony Weasleyové. V epilogu sedmého dílu jde do svého prvního ročníku v Bradavicích. Je stejně stará jako syn Harryho a Ginny Albus a vypadá to, že má stejný "mozek" jako její matka. Sdílí také Albusovy starosti o tom, že bude zařazená do Zmijozelu a tváří se chmurně, když její otec žertuje, že ji vydědí, jestli nebude zařazená do Nebelvíru. Je také navedena, aby nekamarádila se Scorpiusem Malfoyem, synem Draca Malfoye a aby ho porážela ve všech zkouškách, jak to dělala její matka s jeho otcem. Má také mladšího bratra Huga.

Hugo Weasley

Hugo Weasley je uveden v epilogu sedmého dílu jako syn Rona a Hermiony. Je jejich nejmladším dítětem a je zhruba stejně starý jako dcera Harryho a Ginny Lily, proto ještě nechodil do Bradavic.

Victoire Weasleyová

Victoire Weasleyová (nar. 2. května 2000) je nejstarším dítětem Billa a Fleur Weasleyových a zároveň nejstarším vnoučetem Molly a Arthura Weasleyových. Je pojmenována Victoire, protože se narodila v den výročí bitvy o Bradavice (Victoire znamená ve francouzštině, rodném jazyku její matky, vítězství). Je zmíněná v epilogu sedmého dílu, kdy ji syn Harryho a Ginny James vidí, jak se líbá s Teddym Lupinem, synem Remuse Lupina a Tonksové, kmotřencem Harryho. Je po své matce z jedné osminy víla.

Další vnoučata

  • James Potter, syn Harryho a Ginny
  • Albus Potter, syn Harryho a Ginny
  • Lily Potterová, dcera Harryho a Ginny
  • Dominique Weasley, syn Billa a Fleur
  • Louis Weasley, syn Billa a Fleur
  • Fred Weasley, syn George a Angeliny
  • Roxanne Weasleyová, dcera George a Angeliny
  • Molly Weasleyová, dcera Percyho
  • Lucy Weasleyová, dcera Percyho

Doupě

Doupě je rodinný dům Weasleyových, který leží ve vesnici Vydrník svatého Drába, kde bydlí také Láskorádovi, Diggoryovi a další kouzelnické rodiny. Má sedm pater a podle knihy vypadá jako, že drží pohromadě jenom díky kouzlům. Harry při své první návštěvě tvrdí, že je to ten nejlepší dům, jaký kdy viděl, a pak se stane jeho druhým nejoblíbenějším místem po Bradavicích. Nějakou dobu dům také sloužil jako hlavní štáb Fénixova řádu.

Zvířata

  • Arnold - Ginnyina trpaslenka, kterou si koupila v Kratochvilných kouzelnických kejklích
  • Errol - rodinná sova Weasleyových, kvůli svému věku má již problém létat na delší vzdálenosti nebo s hmotnějšími zásilkami
  • rodinný ghúl - bydlí v podkroví, v sedmém díle ho vydávali za Rona, který se nedostavil do Bradavic a byl s Harrym
  • Hermes - sova Percyho, dostal ho za to, že se stal prefektem
  • Papušík (Pašík) - malá hyperaktivní sova Rona, kterou dostal od Siriuse Blacka jako náhradu za Prašivku. Jméno Papušík mu dala Ginny, Ron to zkrátil na Pašík.
  • Prašivka - krysa, která byla v rodině po dvanáct let, nejdříve patřila Percymu, pak Ronovi. Ve skutečnosti to byl Petr Pettigrew.

Ford Anglia

Arthur Weasley vlastnil automobil značky Ford Anglia, který dokonale přeměnil, zvětšil jeho prostor, auto může létat, stát se neviditelným. Tímto autem dostanou ve druhém díle Fred, George a Ron Harryho od Dursleyových. Pak ho Harry a Ron použijí k tomu, aby se dostali do Bradavic poté, co se nedostanou na nástupiště devět a tři čtvrtě. Kvůli tomu má pak pan Weasley problémy, protože auto viděli mudlové. Ke konci druhého dílu auto zachrání Rona a Harryho, když šli k Aragogovi a jeho děti ho chtěli sníst.

Rodokmen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Blackovi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Septimus Weasley
 
 
Cedrella Black
 
 
Prewettová
 
 
Prewett
 
 
Ignatius Prewett
 
 
Lucretia Black
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Apolline Delacour
 
 
Delacour
 
 
Bilius Weasley
 
 
Arthur Weasley
 
 
Molly Prewettová
 
 
Gideon Prewett
 
 
Fabian Prewett
 
 
Lily Potterová
 
 
James Potter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gabrielle Delacour
 
 
Charlie Weasley
 
 
Fred Weasley
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fleur Delacourová
 
 
Bill Weasley
 
 
Percy Weasley
 
 
George Weasley
 
 
Angelina Johnsonová
 
 
Hermiona Grangerová
 
 
Ron Weasley
 
 
Ginevra Weasleyová
 
 
Harry Potter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Victoire Weasley
 
 
Dominique Weasley
 
 
Louis Weasley
 
 
Fred Weasley
 
 
Roxanne Weasley
 
 
Rose Weasleyová
 
 
Hugo Weasley
 
 
James Potter
 
 
Albus Potter
 
 
Lily Potterová