Mnohovesmír: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
oprava slova - nevyplývá jako důsledek, ale je předpokladem umožňujícím použití některých metod (pravděpod.) nebo interpretací
Přidal jsem obsah, jež má čtenáři přiblížit téma
značky: editace z mobilu editace z mobilního webu
Řádek 11: Řádek 11:
* Mnohá z vysvětlení [[cestování v čase|cestování časem]] zahrnují paralelní vesmíry:
* Mnohá z vysvětlení [[cestování v čase|cestování časem]] zahrnují paralelní vesmíry:
** Když cestujete časem, ve skutečnosti skončíte v paralelním vesmíru identickým s naším vesmírem v příslušném čase.
** Když cestujete časem, ve skutečnosti skončíte v paralelním vesmíru identickým s naším vesmírem v příslušném čase.
** Když něco změníte v minulosti, rozdělíte vesmír na dva – před změnou a po změně.To lze vysvětlit na tzv. Teorii dědečka - Pokud dotyčný cestuje časem do minulosti a schválně či omylem zabije jednoho ze svých předků (v tomto případě dědečka), vytvoří tím nový paralelní vesmír, v kterém ale tato postava neexistuje, neboť v důsledku smrti svého předka v minulosti se nikdy nenarodí. Zároveň ale díky tomu zůstane i “původní vesmír beze změny, neboť pokud se daná osoba nikdy nenarodí, nemůže pak cestovat časem a zabít jednoho ze svých předků. O toto téma se zabývá především kvantová fyzika, která obsahuje všechny tyto teorie.
** Když něco změníte v minulosti, rozdělíte vesmír na dva – před změnou a po změně.


{{Pahýl}}
{{Pahýl}}

Verze z 4. 8. 2020, 00:17

Mnohovesmír (též multivesmír, multiversum, v angličtině multiverse) je teorie o existenci mnoha vesmírů. Jde o pojem, který se používá:

Ve vědě:

  • Mnohovesmír se objevuje jako předpoklad některých kosmologických teorií nebo v jedné z interpretací kvantové teorie ("mnohosvětová" interpretace).
  • Paralelní vesmíry – koncept, kdy známý vesmír je jen jedním z mnoha a mezi jednotlivými paralelními vesmíry lze nějakým způsobem cestovat (červí díry). Existuje oprávněná domněnka, že pokud by opravdu existovalo více navzájem různých vesmírů, je možné, že by tyto jiné vesmíry mohly mít i odlišné přírodní (fyzikální, chemické) zákony, než má vesmír náš.

Ve fikci (především sci-fi a fantasy literatuře):

  • Ze sci-fi například Star Trek, Červený trpaslík, Hvězdná brána, Stopařův průvodce po Galaxii, Rick and Morty, Doctor Who, The Flash
  • Z fantasy například Amber, Narnie
  • Ve fantasy je častý koncept existence dvou světů – „obyčejného“ a „fantasy“, bez vysvětlení zda se jedná o část většího počtu vesmírů.
  • Mnohá z vysvětlení cestování časem zahrnují paralelní vesmíry:
    • Když cestujete časem, ve skutečnosti skončíte v paralelním vesmíru identickým s naším vesmírem v příslušném čase.
    • Když něco změníte v minulosti, rozdělíte vesmír na dva – před změnou a po změně.To lze vysvětlit na tzv. Teorii dědečka - Pokud dotyčný cestuje časem do minulosti a schválně či omylem zabije jednoho ze svých předků (v tomto případě dědečka), vytvoří tím nový paralelní vesmír, v kterém ale tato postava neexistuje, neboť v důsledku smrti svého předka v minulosti se nikdy nenarodí. Zároveň ale díky tomu zůstane i “původní vesmír beze změny, neboť pokud se daná osoba nikdy nenarodí, nemůže pak cestovat časem a zabít jednoho ze svých předků. O toto téma se zabývá především kvantová fyzika, která obsahuje všechny tyto teorie.