Verizon Communications: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Fixinela (diskuse | příspěvky)
reference do šablony
Řádek 19: Řádek 19:
<references />
<references />


[[Kategorie:Americké firmy]]
[[Kategorie:Americké telekomunikační firmy]]

Verze z 8. 12. 2019, 19:15

Verizon Communications je americká telekomunikační firma. Je součástí Dow Jonesova indexu. Sídlo má v New Yorku. Od roku 2017 je Verizon druhou největší telekomunikační společností na světě podle příjmů (za AT&T).[1] Počátky firmy sahají do roku 1984, kdy americké ministerstvo spravedlnosti vydalo protimonopolní opatření přikazující firmě AT&T rozbít svůj monopol vzniklý zakoupením celého tzv. Bellova systému, což byl řetězec firem ovládající prakticky veškerý telefonický provoz v USA. Vzniklo tak sedm nových společností, z nichž jedna se nazývala Bell Atlantic. To byl budoucí Verizon. V roce 1997 společnost zfůzovala s firmou Nynex a přesunula své sídlo z Filadelfie do New Yorku, do bývalého sídla Nynexu. Nový název Verizon společnost přijala v roce 2000, vznikl složením slov veritas (latinsky pravda) a horizon (anglicky horizont). Při své úspěšné expanzi Verizon pohltil kdysi mocné firmy AOL (2015) a Yahoo! (2017). Tyto bývalé firmy jsou základem současné divize Verizonu zvané Verizon Media. K nejúspěšnějším dceřinným společnostem patří Verizon Wireless, která je druhým největším poskytovatelem bezdrátových komunikačních služeb v USA, se 153 miliony zákazníků.[2]

Odkazy

Reference

  1. GARA, Antoine. The World's Largest Telecom Companies: AT&T And Verizon Top China Mobile. Forbes [online]. [cit. 2019-12-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Grading the top 8 U.S. wireless carriers in the third quarter of 2014. FierceWireless [online]. [cit. 2019-12-08]. Dostupné online. (anglicky)