Tony Buzan: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Robot: Opravuji 1 zdrojů and označuji 0 zdrojů jako nefunkční #IABot (v2.0beta9)
odebrána Kategorie:Žijící lidé; přidána Kategorie:Úmrtí 2019 za použití HotCat; +výslovnost šablonou
Řádek 1: Řádek 1:
{{infobox - spisovatel}}
{{infobox - spisovatel}}
'''Anthony "Tony" Peter Buzan''' ({{IPA2|ˈbuːzən|bez}}; 2. června 1942 – 13. dubna 2019) byl anglický autor a výchovný poradce.
'''Anthony "Tony" Peter Buzan''' (<span class="nowrap"><span class="IPA" title="Representation in the International Phonetic Alphabet (IPA)">/</span><span class="IPA nopopups">ˈ</span><span class="IPA nopopups">b</span><span class="IPA nopopups">uː</span><span class="IPA nopopups">z</span><span class="IPA nopopups">ən</span><span class="IPA" title="Representation in the International Phonetic Alphabet (IPA)">/</span></span><span class="nowrap"></span>; 2. června 1942) je anglický autor a výchovný poradce.


Buzan zpopularizoval myšlenku duševní gramotnosti a techniku zvanou [[Myšlenková mapa|Myšlenkové Mapy]],<ref>[http://www.open.ac.uk/infoskills-researchers/developing-mindmapping.htm Mind Mapping ™], Developing your ideas, Information Skills for Researchers</ref> dříve užívanou [[Leonardo da Vinci|Leonardem da Vinci]] a dalšími.
Buzan zpopularizoval myšlenku duševní gramotnosti a techniku zvanou [[Myšlenková mapa|Myšlenkové Mapy]],<ref>[http://www.open.ac.uk/infoskills-researchers/developing-mindmapping.htm Mind Mapping ™], Developing your ideas, Information Skills for Researchers</ref> dříve užívanou [[Leonardo da Vinci|Leonardem da Vinci]] a dalšími.
Řádek 37: Řádek 37:
{{DEFAULTSORT:Buzan, Tony}}
{{DEFAULTSORT:Buzan, Tony}}
[[Kategorie:Narození 1942]]
[[Kategorie:Narození 1942]]
[[Kategorie:Žijící lidé]]
[[Kategorie:Úmrtí 2019]]
[[Kategorie:Alternativní psychologické přístupy]]
[[Kategorie:Alternativní psychologické přístupy]]
[[Kategorie:Muži]]
[[Kategorie:Muži]]

Verze z 14. 4. 2019, 10:08

Tony Buzan
Rodné jménoAnthony Peter Buzan
Narození2. června 1942
Londýn
Úmrtí13. dubna 2019 (ve věku 76 let)
Oxford
Příčina úmrtíinfarkt myokardu
Povolánípsycholog a spisovatel
Alma materUniverzita Britské Kolumbie
Simon Langton Grammar School for Boys
Univerzita Simona Frasera
Tématapsychologie
PříbuzníBarry Buzan[1] (sourozenec)
Web oficiální stránka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Anthony "Tony" Peter Buzan ([ˈbuːzən]; 2. června 1942 – 13. dubna 2019) byl anglický autor a výchovný poradce.

Buzan zpopularizoval myšlenku duševní gramotnosti a techniku zvanou Myšlenkové Mapy,[2] dříve užívanou Leonardem da Vinci a dalšími.

Pozadí

Buzan se narodil v Palmers Green, Enfield, Middlesex. Je absolventem Kitsilano Secondary School ve Vancouveru, kde byl v letech 1959-60 hlavním chlapeckým prefektem. Jeho bratr - akademik Barry Buzan - je propagátorem mnemotechnických pomůcek a techniky myšlenkových map. V prosinci 2006 vydal vlastní program na podporu mentálního mapování nazvaný iMindMap. The Buzan Organisation má ochranné známky na frázi 'myšlenková mapa' v kontextu kurzů osobnostního rozvoje ve Spojeném Království,[3] USA[4] a Německu.[5] Ochranná známka není registrována v záznamech Kanadského úřadu pro duševní vlastnictví.[6]

Podle seriálu Use Your Head vysílaném BBC je většina jeho myšlenek obsažena v jeho pěti knihách: Use Your Memory, Master Your Memory, Use Your Brain (Používejte hlavu), The Speed Reading Book (Rychlé čtení) and The Mind Map Book (Myšlenkové mapy). Je autorem nebo spoluautorem více než 100 knih přeložených do 30 jazyků.[zdroj⁠?].

Jako autor populární psychologické literatury psal Tony Buzan o tématech spojených s mozkem, "genius kvocient (GQ)", spirituální inteligence, paměť, tvořivost a rychločtení. Je zakladatelem a prezidentem Brain Foundation (nezaměňovat s různými subjekty souvisejícími s medicínou se stejným názvem) a zároveň Brain Trust Charity , World Memory Championships[7] a World Championships of the Brain. Je spoluzakladatelem London's Mind Body Spirit Festival stejně jako Mind Sports Olympiad.[8]

Kritici nazývají mentální mapování pseudovědou, zpochybňují existenci důkazu podporujícího techniku a užitečnost myšlenkových map.[9]

Bibliografie

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tony Buzan na anglické Wikipedii.

  1. Internationally renowned best-selling author of mind- and memory- improvement books, Inventor of Mind Map®. 4. března 2003. Dostupné online.
  2. Mind Mapping ™, Developing your ideas, Information Skills for Researchers
  3. http://www.ipo.gov.uk/tmcase/Results/1/UK00001424476 Mind Maps Trademark, UK
  4. http://tess2.uspto.gov/bin/showfield?f=doc&state=4801:4qhaee.2.17 Mind Maps Trademark, USA
  5. https://register.dpma.de/DPMAregister/marke/register/2015931/DE Mind Maps Trademark, Germany
  6. Canadian Intellectual Property Office
  7. World Memory Championships
  8. About Us Archivováno 18. 7. 2011 na Wayback Machine., World Memory Sports Council
  9. Pseudoscience and mind mapping, WikIT, the mind mapping wiki