Bitva u Hradce Králové: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Editace uživatele 80.250.6.11 (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je 85.135.49.174
značka: Možný vandalismus
Řádek 27: Řádek 27:


== Průběh bitvy ==
== Průběh bitvy ==
Rakouské a saské jednotky se začaly formovat na pravém břehu [[Labe]] již [[2. červenec|2. července]]. Po půlnoci se rozmístily do přibližně půlkruhové linie o délce 10 kilometrů, zahrnující i vrchol [http://www.chlum1866.cz/ Chlum] poblíž [[Chlum (Všestary)|stejnojmenné vsi]]. Část sil byla ponechána v záloze. Proti nim stály tři pruské armády nazývané První, Druhá a Labská armáda, přičemž 2. pruská armáda nebyla v době zahájení bitvy doposud v dotyku s Rakušany.
Moje máma a saské jednotky se začaly formovat na pravém břehu [[Labe]] již [[2. červenec|2. července]]. Po půlnoci se rozmístily do přibližně půlkruhové linie o délce 10 kilometrů, zahrnující i vrchol [http://www.chlum1866.cz/ Chlum] poblíž [[Chlum (Všestary)|stejnojmenné vsi]]. Část sil byla ponechána v záloze. Proti nim stály tři pruské armády nazývané První, Druhá a Labská armáda, přičemž 2. pruská armáda nebyla v době zahájení bitvy doposud v dotyku s Rakušany.


Bitva začala za rozbřesku 3. července. Během dopoledne mělo Rakousko mírnou převahu. Rakouské dělostřelectvo, vybavené moderními [[bronz]]ovými čtyř a osmiliberními [[dělo|děly]] s dosahem několika kilometrů, odráželo nápor 1. pruské armády palbou od obce [[Lípa (Všestary)|Lípa]].
Bitva začala za rozbřesku 3. července. Během dopoledne mělo Rakousko mírnou převahu. Rakouské dělostřelectvo, vybavené moderními [[bronz]]ovými čtyř a osmiliberními [[dělo|děly]] s dosahem několika kilometrů, odráželo nápor 1. pruské armády palbou od obce [[Lípa (Všestary)|Lípa]].

Verze z 26. 2. 2015, 14:18

bitva u Hradce Králové
Georg Bleibtreu: bitva u Hradce Králové
Georg Bleibtreu: bitva u Hradce Králové

Trvání3. července 1866
MístoSeverozápadně od Hradce Králové
Souřadnice
VýsledekRozhodující vítězství Pruska
Strany
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství

Vlajka Saska Saské království

Vlajka Pruska Prusko
Síla
~ 175 000 pěchota
~ 24 000 jezdectvo
~ 770 děl[1]
~ 193 000 pěchota
~ 27 000 jezdectvo
~ 780 děl[2]
Ztráty
Rakouské císařství Důstojníci:
~ 330 mrtvých
~ 43 raněných
~ 431 pohřešovaných
~ 509 zajatých
Rakouské císařství Mužstvo:
~ 5238 mrtvých
~ 7367 pohřešovaných
~ 7143 raněných
~ 21 661 zajatých[3]
Vlajka Saska Důstojníci:
~ 13 mrtvých
~ 40 zraněných
Vlajka Saska Mužstvo:
~ 120 mrtvých
~ 426 pohřešovaných
~ 900 raněných[4]
Vlajka Pruska Důstojníci:
~ 100 mrtvých
~ 260 raněných
Vlajka Pruska Mužstvo:
~ 1835 mrtvých
~ 6699 raněných
~ 278 pohřešovaných[4]

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bitva u Hradce Králové (též bitva na Chlumu či bitva u Sadové) se odehrála 3. července 1866 severozápadně od městské fortifikace Hradec Králové, v rozsáhlé lokalitě mezi řekou Labe a vesnicemi Hořiněves, Benátky, Sadová, Mokrovousy a Dolní Přím. Pruská armáda v čele s králem Vilémem I. a náčelníkem generálního štábu generálem pěchoty Helmutem von Moltkem zde drtivě porazila rakousko-saskou armádu pod velením polního zbrojmistra Ludvíka von Benedek. Střetnutí se stalo rozhodujícím faktorem prusko-rakouské války, v širších souvislostech pak v jeho důsledku přišlo Rakousko o své dosavadní čelné postavení v Německu i v severní Itálii a současně muselo čelit stupňujícím se požadavkům obyvatel jednotlivých částí říše.[5] Počtem nasazených vojáků je Hradecké střetnutí největší bitvou svedenou na území dnešního Česka.

Souvislosti

Po nástupu kancléře Otto von Bismarcka v polovině 19. století získalo ve střední Evropě stále větší vliv Prusko. Rozhodujícím momentem bylo obsazení Holštýnského vévodství Pruskem a vyloučení Rakouska z Německého spolku z podnětu Pruska. Odvetou vyhlásilo Rakousko Prusku 17. června 1866 válku.

Průběh bitvy

Moje máma a saské jednotky se začaly formovat na pravém břehu Labe již 2. července. Po půlnoci se rozmístily do přibližně půlkruhové linie o délce 10 kilometrů, zahrnující i vrchol Chlum poblíž stejnojmenné vsi. Část sil byla ponechána v záloze. Proti nim stály tři pruské armády nazývané První, Druhá a Labská armáda, přičemž 2. pruská armáda nebyla v době zahájení bitvy doposud v dotyku s Rakušany.

Bitva začala za rozbřesku 3. července. Během dopoledne mělo Rakousko mírnou převahu. Rakouské dělostřelectvo, vybavené moderními bronzovými čtyř a osmiliberními děly s dosahem několika kilometrů, odráželo nápor 1. pruské armády palbou od obce Lípa.

K obratu došlo v důsledku špatné rakouské taktiky poté, co začala útočit rakouská infanterie. Ve výbavě pěšáků mělo výraznou převahu Prusko, neboť pruští vojáci byli vybaveni novým typem pušek - zadovkami, sestrojenými podle Nikolause Dreyse, které již používaly patrony a proto se nabíjely daleko rychleji než zepředu nabíjené rakouské pušky konstrukce J. Lorenze. Klasický rakouský bodákový útok v mohutných praporních svazech se v pruské rychlopalbě hroutil. Dva rakouské armádní sbory (II. a IV.) se také zapletly z taktického hlediska do zbytečného boje o les Svíb, o nějž svedly krvavý zápas se 7. pruskou divizí.

Bitvu však rozhodl až příchod 2. pruské armády korunního prince Fridricha Viléma na bojiště. Rakousko ve dvouhodinovém boji o vrch Chlum ztratilo dosavadní převahu a okolo třetí hodiny byl Chlum obsazen pruskými vojáky. Severní armádě hrozilo obklíčení a úplné zničení; proto zahájila ústup na Moravu přes Třebechovice pod Orebem, Holice a Českou Třebovou. Pruská armáda ji vzhledem k vlastnímu oslabení nepronásledovala.

Bitvu dnes připomíná řada památníků. Např. v „Aleji mrtvých“ v lese Svíb, na svahu Chlumu stojící pískovcový sloup se sochou Austrie postavený na památku Baterie mrtvých setníka Augusta van der Groebena, pískovcové mauzoleum u Lípy a muzeum otevřené v roce 1936 u příležitosti 70. výročí bitvy.

Odkazy

Reference

  1. PERNES, Jiří; FUČÍK, Josef; HAVEL, Petr, a kol. Pod císařským praporem. Historie habsburské armády 1526-1918. Praha: Elka Press, 2003. ISBN 80-902745-5-2. S. 299. 
  2. KOLEKTIV AUTORŮ. Vojenské dějiny československa II. díl. Praha: Naše vojsko, 1986. S. 385. 
  3. JEDLIČKA, Otakar. Boje v Čechách a na Moravě za války roku 1866 - díl 2. Pardubice: F. & V. Hoblík, 1883. S. 102. [Dále jen: Jedlička]. 
  4. a b Jedlička, s. 103.
  5. Vojenské dějiny Československa 2. díl, s. 392.

Literatura

Související články

Externí odkazy

Šablona:Link GA