Fridrich III. Pruský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fridrich III.
německý císař
pruský král
Portrét
Fridrich III.
Doba vlády9. březen15. červen 1888
Úplné jménoFriedrich Wilhelm Nicolaus Karl von Hohenzollern
Narození18. října 1831
Postupim
PruskoPrusko Prusko
Úmrtí15. června 1888, Postupim
Berlín
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
PohřbenMauzoleum u kostela Míru v Postupimi
18. červen 1888
PředchůdceVilém I. Pruský
NástupceVilém II. Pruský
ManželkaViktorie Sasko-Koburská
PotomciVilém II. Pruský
Šarlota
Jindřich
Viktorie
Valdemar
Sofie
Markéta
RodHohenzollernové
OtecVilém I. Pruský
MatkaAugusta Sasko-Výmarská
Podpis
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fridrich III. Pruský (něm. celým jménem Friedrich Wilhelm Nicolaus Karl von Hohenzollern; 18. října 1831, Postupim15. června 1888, Postupim) byl německý císař a pruský král. Vládl pouhých 99 dní, od 9. března 1888 do 15. června 1888. Pocházel z dynastie Hohenzollernů.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Otcem Fridricha Viléma byl pozdější německý císař a pruský král Vilém I. a matkou Augusta Sasko-Výmarská. Manželkou Fridricha Viléma byla princezna Viktorie Sasko-Koburská, nejstarší dcera anglické královny Viktorie. Sňatek byl uzavřen v roce 1858 a manželství bylo po celou dobu velmi šťastné. Fridrich Vilém a Viktorie spolu měli osm dětí, z nichž šest se dožilo dospělosti. Nástupcem Fridricha III. na trůně se stal jeho syn Vilém II.

Korunní princ[editovat | editovat zdroj]

Fridrich prožil téměř celý svůj život jako korunní princ a následník trůnu. Králem a císařem se stal jen na posledních 99 dnů svého života. To, že se stal králem a císařem až ve svých 56 letech bylo způsobeno tím, že se jeho otec Vilém I. dožil úctyhodného věku 90 let a až do své smrti si držel všechny své tituly a politické funkce. Fridrich se tak cítil po celý život opomíjený a měl oprávněný pocit, že jeho schopnosti nejsou dostatečně využívány pro blaho země. Oceňován byl pouze jeho přínos pro armádu – jako vojenský velitel se osvědčil především ve válce s Rakouskem (1866), kdy v bitvě u Hradce Králové spolu s náčelníkem generálního štábu Leonhardem von Blumenthalem a II. armádou dosáhl rozhodujícího vítězství. Úspěch zaznamenal i ve válce prusko – francouzské (18701871). Zvláštní přitom je, že Fridrich byl velmi špatný vojenský stratég a navíc se označoval za odpůrce válek a zapřisáhlého pacifistu. Asi i proto se z těchto úspěchů nikdy příliš neradoval.

Nemoc[editovat | editovat zdroj]

Ještě za života jeho otce, císaře a krále Viléma I., se v roce 1887 u korunního prince Fridricha začaly objevovat příznaky počínající vážné nemoci. V době, kdy po smrti otce usedl na trůn, byl již zdravotní stav Fridricha III. velmi vážný. Trpěl rakovinou hrtanu. Po celou dobu nemoci o něj pečovala řada předních německých laryngologů, chirurgů a odborníků na léčbu rakoviny. Přizván byl také anglický specialista Morell Mackenzie, majitel kliniky krčních chorob v Londýně, kterého do země pozvala Fridrichova manželka Viktorie. Od té chvíle ale docházelo mezi německými specialisty a lékařem z Anglie k neustálým sporům ohledně diagnózy nemoci a postupu při její léčbě. Němci se snažili Fridricha nejprve léčit tak, že mu rakovinný nádor v hrdle vypalovali žhavým platinovým drátem. Růst nádoru tím nezastavili a navíc následníka trůnu připravili částečně o hlas. 9. února 1887 se začal korunní princ při svém ozdravném pobytu v San Remu dusit a byla mu provedena tracheotomie a zavedena kanyla. Od této chvíle ztratil hlas nadobro. V tomto vážném zdravotním stavu se ujal vlády a 9. března 1888 přijal titul krále pruského a císaře německého. Lid byl novým panovníkem nadšen, jelikož Fridrich byl znám jako liberál a od jeho vlády se očekávaly v budoucnu velké politické změny. Němečtí lékaři se zatím stále snažili panovníka vyléčit – navrhovali provést operaci, jejíž úspěšnost byla však v těch dobách pouze 10%. Morell Mackenzie si vůbec nebyl jist tím, zda se skutečně jedná o rakovinu a stal se zapřisáhlým odpůrcem nebezpečné operace. Jeho postoj nakonec zvítězil a Mackenzie byl jmenován osobním lékařem císaře Fridricha III., s nímž se i velmi blízce spřátelil. Život však Fridrichovi zachovat nedokázal. Císařův zdravotní stav se den ode dne zhoršoval. Z Berlína se nechal umírající císař převézt do svého rodného města Postupim, do zámku Fridrichova koruna. 10. června 1888 Mackenzie císaři sdělil, že již není žádná naděje na vyléčení. O pět dní později, 15. června 1888, Fridrich III. na následky rakoviny hrtanu zemřel. Jediným důležitým rozhodnutím, které Fridrich III. za své krátké vlády učinil, bylo odvolání konzervativního pruského ministra vnitra Roberta von Puttkamera.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Fridrichova manželka Viktorie, královská princezna

Dne 25. ledna 1858 si v Královské kapli Svatojakubského paláce v Londýně vzal za ženu nejstarší dceru britské královny Viktorie, taktéž Viktorii Sasko-Koburskou. Měli spolu tyto děti:

Marné naděje[editovat | editovat zdroj]

Řada historiků si ještě dnes klade otázku, jaký by byl v budoucnu vývoj císařského Německa, kdyby Fridrich III. nezemřel předčasně. Fridrich III. byl na rozdíl od svého otce Viléma I. a svého syna Viléma II. zapřisáhlý liberál a pacifista. Na řadu věcí měl zcela opačný názor než vlivný kancléř Otto von Bismarck a osobně se Fridrich III. a von Bismarck neměli vzájemně vůbec v oblibě.[zdroj?] Po smrti Fridricha III. se stal císařem jeho syn Vilém II., konzervativec a militarista. Po necelých dvou letech propustil kancléře Bismarcka a začal expanzivní mezinárodní politiku. Do vypuknutí I. světové války zbývalo v tom okamžiku celých 26 let.

Tituly[editovat | editovat zdroj]

  • 18. března 1831 – 2. leden 1861: Jeho královská Výsost, pruský princ
  • 2. leden 1861 – 18. leden 1871: Jeho královská Výsost, pruský korunní princ
  • 18. leden 1871 – 9. březen 1888: Jeho císařská a královská Výsost, německý a pruský korunní princ
  • 9. březen 1888 – 15. červen 1888: Jeho císařské a královské Veličenstvo, německý císař a pruský král

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

 
 
 
 
 
August Vilém Pruský
 
 
Fridrich Vilém II.
 
 
 
 
 
 
Luisa Amálie Brunšvicko-Wolfenbüttelská
 
 
Fridrich Vilém III.
 
 
 
 
 
 
Ludvík IX. Hesensko-Darmstadtský
 
 
Frederika Luisa Hesensko-Darmstadtská
 
 
 
 
 
 
Karolína Falcko-Zweibrückenská
 
 
Vilém I. Pruský
 
 
 
 
 
 
Karel Ludvík Fridrich Meklenbursko-Střelický
 
 
Karel II. Meklenbursko-Střelický
 
 
 
 
 
 
Alžběta Sasko-Hildburghausenská
 
 
Luisa Meklenbursko-Střelická
 
 
 
 
 
 
Jiří Vilém Hesensko-Darmstadtský
 
 
Frederika Hesensko-Darmstadtská
 
 
 
 
 
 
Marie Luisa Leiningensko-Falkenbursko-Dagsburská
 
Fridrich III. Pruský
 
 
 
 
 
Arnošt August II. Sasko-Výmarsko-Eisenašský
 
 
Karel August Sasko-Výmarsko-Eisenašský
 
 
 
 
 
 
Anna Amálie Brunšvicko-Wolfenbüttelská
 
 
Karel Fridrich Sasko-Výmarsko-Eisenašský
 
 
 
 
 
 
Ludvík IX. Hesensko-Darmstadtský
 
 
Luisa Augusta Hesensko-Darmstsdtská
 
 
 
 
 
 
Karolína Falcko-Zweibrückenská
 
 
Augusta Sasko-Výmarská
 
 
 
 
 
 
Petr III. Ruský
 
 
Pavel I. Ruský
 
 
 
 
 
 
Kateřina II. Veliká
 
 
Marie Pavlovna Romanovová
 
 
 
 
 
 
Fridrich II. Evžen Württemberský
 
 
Žofie Dorota Württemberská
 
 
 
 
 
 
Bedřiška Braniborsko-Schwedtská
 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
-
Znak z doby nástupu Německý a pruský korunní princ
18711888
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Vilém