Kluky (Hradec Králové): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m - Soubor:Trolejbus_dieselagregat_kluky_hradec-kral..jpg (na Commons smazal commons:User:Yann, důvod: Copyright violation, see commons:Commons:Licensing)
Krabanz (diskuse | příspěvky)
mBez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
'''Kluky''' jsou okrajová čtvrť a katastrální území města [[Hradec Králové|Hradce Králové]] rozkládající se mezi městskými čtvrtěmi [[Nový Hradec Králové]] a [[Roudnička]]. Spadají do místní části [[Nový Hradec Králové]].
'''Kluky''' ({{Vjazyce2|de|Kluk}}) jsou okrajová čtvrť a katastrální území města [[Hradec Králové|Hradce Králové]] rozkládající se mezi městskými čtvrtěmi [[Nový Hradec Králové]] a [[Roudnička]]. Spadají do místní části [[Nový Hradec Králové]].


== Historie ==
== Historie ==

Verze z 23. 6. 2014, 15:47

Kluky (německy Kluk) jsou okrajová čtvrť a katastrální území města Hradce Králové rozkládající se mezi městskými čtvrtěmi Nový Hradec Králové a Roudnička. Spadají do místní části Nový Hradec Králové.

Historie

Katastrální členění Hradce Králové

První písemná zmínka o této čtvrti pochází z roku 1451 pod názvem Kluk což značilo ve staré češtině vyklučený, vykácený les. Současný název je úředně používán od roku 1923. Kluky byly jednou z prvních, které patřily do městského majetku.

Nyní zde probíhá výstavba nových rodinných domů a tato část města začíná dostávat přezdívku milionářská čtvrť, podobně jako Roudnička.

Kluky, ulice prof. Smotlachy

Do Kluků jezdí s asi hodinovým intervalem i vybrané spoje trolejbusové linky č. 1, tento úsek je unikátní tím, že zde není trolejové vedení a trolejbus je poháněn pomocí přídavného dieselagregátu.

Šablona:Geo cz