Správčice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Správčice
Socha sv. J. Nepomuckého ve Správčicích
Socha sv. J. Nepomuckého ve Správčicích
Lokalita
Charakterosada
ObecHradec Králové
OkresHradec Králové
KrajKrálovéhradecký kraj
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Správčice
Správčice
Další údaje
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Správčice (německy Sprawtschitz) je historická osada, část královéhradecké čtvrti Věkoše, která se nachází na levé straně řeky Labe. Část jejího bývalého území dnes patří do obce Předměřic nad Labem a v další části se nachází letiště Hradec Králové.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Počátky Správčic se datují do velmi starých věků. To potvrzují v letech 1880 a 1893 objevené pozůstatky prehistorického osídlení lužické kultury podél silnice do Předměřic, ke kterým byly přidány předměty nalezené v osmdesátých a devadesátých letech 19. století na polích využívaných rodinou Píšů. Další objevy se uskutečnily v letech 1923–1924 při výstavbě okresní silnice (4 hroby z mladší doby bronzové).

První písemná zmínka o Správčicích se však objevuje až v roce 1816. Vesnice byla vždy spojena s politickým, společenským a kulturním životem osídlení této oblasti, zejména Věkošemi, ke kterým byla v roce 1850 jako osada připojena. Děti chodily do školy nejprve do Pouchova, pak do Věkoší. Ves se rovněž nevyhnula poničení během prusko-rakouské války v roce 1866, v červenci 1866 tudy prošla druhá divize lehké jízdy pod velením prince Taxise.

V roce 1869 zde žilo 86 obyvatel a v roce 1910 šlo o 62 obyvatel. Na konci 19. století často na místním statku pobýval politik, ekonom a právník JUDr. Josef Kaizl, v letech 1898–1899 první český ministr financí v rakousko-uherské vládě. Správčice byly také cílem mnoha výletů, konalo se zde několik koncertů a nejen politických setkání (zahrada V. Ornsta). Od konce dvacátých let 20. století došlo k několika leteckým nehodám v důsledku blízkosti letiště, např. v roce 1935.

Do roku 1930 byly Správčice osadou Věkoší, poté se staly osadou Hradce Králové (1930–1950). Po oddělení Věkoší od města se staly součástí této obce a když se v roce 1961 spojily Věkoše s Pouchovem, byly Správčice součástí i této obce, a to až do roku 1971, kdy se Pouchov společně s Věkošemi a Správčicemi stal součástí města Hradec Králové.

Památky[editovat | editovat zdroj]

  • Socha sv. Jana Nepomuckého
  • Kaple sv. Václava[1] na polích ve směru na Rusek (už zde ale nestojí 100letá lípa, tzv. „Píšovka“, jejíž jméno pochází od dřívějších majitelů místního panství)

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Správčice na polské Wikipedii.

  1. Kostely. znicenekostely.cz [online]. [cit. 2022-12-10]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]