Louis Agassiz: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m {{Commons}} do odkazů
m přidána Kategorie:Narození 28. května za použití HotCat
Řádek 51: Řádek 51:
[[Kategorie:Držitelé Copleyho medaile]]
[[Kategorie:Držitelé Copleyho medaile]]
[[Kategorie:Absolventi Heidelberské univerzity]]
[[Kategorie:Absolventi Heidelberské univerzity]]
[[Kategorie:Narození 28. května]]


{{Link FA|de}}
{{Link FA|de}}

Verze z 28. 5. 2014, 21:33

Šablona:Infobox Vědec

Jean Louis Rodolphe Agassiz (* 28. května 1807 – † 14. prosince 1873) byl švýcarský paleontolog, glaciolog, geolog, ichtyolog a přírodopisec, který pozdější část života strávil ve Spojených státech. Je známý především teorií o době ledové a odporem k evoluci. Byl zastáncem polygenismu, víry o nejednotném původu lidských ras, a kreacionistou.

Biografie

Studoval na Univerzitě v Curychu, Heidelberské univerzitě, Mnichovské univerzitě a Univerzitě Erlangen-Norimberk. Na poslední zmíněné obdržel titul doktor filosofie a v Mnichově titul Doktor všeobecného lékařství. Poté se přestěhoval do Paříže, kde se začal zabývat geologií a zoologií. V té době se také začal zajímat o ichtyologii.

V roce 1832 se stal profesorem na univerzitě v Neuchâtelu. Tam se zabýval převážně výzkumem ryb a během deseti let sepsal pětidílnou knihu Výzkum fosílií ryb. Za tuto práci získal v roce 1836 Wollastonovu medaili a v roce 1838 se stal zahraničním členem Královské společnosti.

V roce 1837 byl jedním z prvních lidí, kteří přišli s myšlenkou doby ledové a podpořili ji důkazy.[1] Ten rok se také stal zahraničním členem Královské švédské akademie věd.

V roce 1846 se vydal do Spojených států studovat tamější geologii. Poté se rozhodl tam zůstat a bydlel tam až do své smrti. V roce 1847 se stal profesorem zoologie a geologie na Harvardově univerzitě a v roce 1859 tam založil Muzeum srovnávací zoologie, jehož ředitelem byl až do své smrti v roce 1873. Kromě práce na Harvardu byl také externím přednášejícím na Cornellově univerzitě.

Portrét Agassizeho od A. Sonrela zhruba v roce 1872

Jsou po něm pojmenovány např. jezero Agassiz a želva Agassizova.

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Louis Agassiz na anglické Wikipedii.

  1. E.P. Evans: "The Authorship of the Glacial Theory", North American review Volume 145, Issue 368, July 1887. Accessed on February 25, 2008.

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Galerie Louis Agassiz na Wikimedia Commons

Šablona:Link FA