Mook en Middelaar: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
další překlad
dopl.
Řádek 60: Řádek 60:
Nejspíše od 17. století byly na Mookerheide zbudovány obranné pozice Mookerschans a Heumense schans. V té době oblast Mookerheide dosahovala až k hradbám města [[Nijmegen]]u. Historické opevnění Mookerheideschans bylo později obnoveno a poskytuje výhled do údolí Mázy.
Nejspíše od 17. století byly na Mookerheide zbudovány obranné pozice Mookerschans a Heumense schans. V té době oblast Mookerheide dosahovala až k hradbám města [[Nijmegen]]u. Historické opevnění Mookerheideschans bylo později obnoveno a poskytuje výhled do údolí Mázy.


Middelaar náležel ke [[geldernské vévodství|geldernskému vévodství]] či k Horním Geldrám. V průběhu [[Válka o španělské dědictví|války o španělské dědictví]] byl okupován pruskými vojáky a zůstal německou obcí ještě asi sto let, do roku 1814.
Middelaar náležel ke [[geldernské vévodství|geldernskému vévodství]] či k Horním Geldrám. V průběhu [[Válka o španělské dědictví|války o španělské dědictví]] byl okupován [[Pruská armáda|pruskými vojáky]] a zůstal německou obcí ještě asi sto let, do roku [[1814]].


Za [[Druhá světová válka|druhé světové války]] se zdejší oblast stala dějištěm prudkých bojů. Silné opevnění na brabantské straně Mázy a železniční most mezi Mookem a Katwijkem, vyhozený do povětří zastavily v květnu 1940 invazní jednotky. V září 1944 se Mook, Plasmolen a Middelaar ocitly na frontové linii a válka jim způsobila značnou zkázu. Spojenci pod palbou německých děl pálících z lesů poblíž Groesbeeku museli obsadit Heumenský most přes maas-waalský kanál, který byl významným uzlem operace [[Market Garden]]. Prudké boje způsobily pohyb fronty, jehož vlivem vesnice, jejíž většina domů byla zasažena dělostřelbou, přešla několikrát z rukou do rukou. Padlí vojáci byli posléze pohřbeni na Mookském vojenském hřbitově. Většina obyvatel Mooku a Middelaaru opustila své domovy a přečkala boje ve skrytu až do osvobození.
Za [[Druhá světová válka|druhé světové války]] se zdejší oblast stala dějištěm prudkých bojů. Silné opevnění na brabantské straně Mázy a železniční most mezi Mookem a Katwijkem, vyhozený do povětří zastavily v květnu [[1940]] invazní jednotky. V září [[1944]] se Mook, Plasmolen a Middelaar ocitly na frontové linii a válka jim způsobila značnou zkázu. Spojenci pod palbou německých děl pálících z lesů poblíž Groesbeeku museli obsadit Heumenský most přes maas-waalský kanál, který byl významným uzlem operace [[Market Garden]]. Prudké boje způsobily pohyb fronty, jehož vlivem vesnice, jejíž většina domů byla zasažena dělostřelbou, přešla několikrát z rukou do rukou. Padlí vojáci byli posléze pohřbeni na Mookském vojenském hřbitově. Většina obyvatel Mooku a Middelaaru opustila své domovy a přečkala boje ve skrytu až do osvobození.

V souvislosti s [[beton]]ářským průmyslem se na polích podél řeky Mázy těžil písek (tzv. Cuyksesteeg), což následně vedlo v oblasti mezi Middelaar a Mookerheide ke vzniku rekreačních jezer [[Mookerplassen]]. Po několika záplavách v 80. a 90. letech byla k ochraně před dalšími povodněmi zbudována odnímatelná hráz.

== Veřejná doprava ==
Mook a okolí obsluhují tři autobusové linky. Je zde vlakové nádraží Mook-Molenhoek.


== Reference ==
== Reference ==
* {{Překlad|en|Mook en Middelaar|605484909|nl|Mook en Middelaar|41198768}}
* {{Překlad|en|Mook en Middelaar|605484909|nl|Mook en Middelaar|41198768}}
<references />
<references />
== Externí odkazy ==
* {{Commonscat|Mook en Middelaar}}
* {{nl}} [http://mookenmiddelaar.nl Oficiální stránky Mook en Middelaar]


{{pahýl}}
{{pahýl}}

Verze z 11. 5. 2014, 09:54

Mook en Middelaar
Centrum Mooku z pohledu přes řeku Mázu
Centrum Mooku z pohledu přes řeku Mázu
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška12 m n. m.
StátNizozemskoNizozemsko Nizozemsko
provincieVlajka provincie Limburk Limburk
Mook en Middelaar na mapě
Umístění Mook en Middelaar v Limburku
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha18,81 km²
Počet obyvatel7,783
Hustota zalidnění448 obyv./km²
Správa
StarostaWillem Gradisen
Oficiální webmookenmiddelaar.nl
E-mailgemeente@mookenmiddelaar.nl
Telefonní předvolba024
PSČ6584–6587
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mook en Middelaar je obec v nejsevernějším výběžku nizozemské provincie Limburk. Obec se nachází asi 100 km od hlavního města provincie Maastrichtu a rozkládá se na ploše 18,81 km2, z nichž 1,42 km2 zabírají vodní polochy. Od roku 1994 je partnerským městem české Přibyslavi.[1]

Historie

Leží v lesnaté krajině zvlněné morény, vytvořené během poslední doby ledové, asi před 160 000 lety. V Plasmolenu byly nalezeny pozůstatky římské vily z 2. století našeho letopočtu a na břehu řeky Mázy se nachází pozůstatky římského mostu ze 4. století.

Mookerheide ležící na okraji Mooku se 14. dubna 1574 stala svědkem bitvy u Mookerheide, v níž se za osmdesátileté války střetlo španělské vojsko pod vedením Sancha Avilského s rebelským vojskem Ludvíka Nasavského (* 1538), který zde padl.

Nejspíše od 17. století byly na Mookerheide zbudovány obranné pozice Mookerschans a Heumense schans. V té době oblast Mookerheide dosahovala až k hradbám města Nijmegenu. Historické opevnění Mookerheideschans bylo později obnoveno a poskytuje výhled do údolí Mázy.

Middelaar náležel ke geldernskému vévodství či k Horním Geldrám. V průběhu války o španělské dědictví byl okupován pruskými vojáky a zůstal německou obcí ještě asi sto let, do roku 1814.

Za druhé světové války se zdejší oblast stala dějištěm prudkých bojů. Silné opevnění na brabantské straně Mázy a železniční most mezi Mookem a Katwijkem, vyhozený do povětří zastavily v květnu 1940 invazní jednotky. V září 1944 se Mook, Plasmolen a Middelaar ocitly na frontové linii a válka jim způsobila značnou zkázu. Spojenci pod palbou německých děl pálících z lesů poblíž Groesbeeku museli obsadit Heumenský most přes maas-waalský kanál, který byl významným uzlem operace Market Garden. Prudké boje způsobily pohyb fronty, jehož vlivem vesnice, jejíž většina domů byla zasažena dělostřelbou, přešla několikrát z rukou do rukou. Padlí vojáci byli posléze pohřbeni na Mookském vojenském hřbitově. Většina obyvatel Mooku a Middelaaru opustila své domovy a přečkala boje ve skrytu až do osvobození.

V souvislosti s betonářským průmyslem se na polích podél řeky Mázy těžil písek (tzv. Cuyksesteeg), což následně vedlo v oblasti mezi Middelaar a Mookerheide ke vzniku rekreačních jezer Mookerplassen. Po několika záplavách v 80. a 90. letech byla k ochraně před dalšími povodněmi zbudována odnímatelná hráz.

Veřejná doprava

Mook a okolí obsluhují tři autobusové linky. Je zde vlakové nádraží Mook-Molenhoek.

Reference

  1. Smlova o přátelské spolupráci z roku 1994 [online]. Přibyslav, 2009-03-20 [cit. 2014-05-10]. Dostupné online. (holandsky/česky) 

Externí odkazy