Konrád Rudý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Konrád Rudý
NarozeníDesetiletí od 920
Úmrtí10. srpna 955
Lechfeld
Příčina úmrtízabitý v boji
Místo pohřbeníkatedrála svatého Petra ve Wormsu
Povolánífeudál
ChoťLiutgarda Saská[1]
DětiOta I. Korutanský
RodičeWerner a Hikinna
Rodsálská dynastie
PříbuzníJindřich Špýrský, Konrád I. Korutanský, Řehoř V. a Vilém I. (vnoučata)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Bitva na Lechu (iluminace z 15. století)

Konrád řečený Rudý (kolem 92210. srpna 955) byl vévodou lotrinským a zetěm pozdějšího císaře Oty I. Konrád byl významnou osobností východofranské říše v polovině 10. století a předkem císařů ze sálské dynastie. Padl v bitvě na Lešském poli proti maďarským nájezdníkům.

Život[editovat | editovat zdroj]

Konrád pocházel z franské hraběcí rodiny, jejíž statky byly v okolí Wormsu. Král Ota I. jej roku 944 jmenoval vévodou lotrinským za zásluhy, které si Konrád získal v boji proti Otovu povstalému bratru Jindřichovi a jeho spojencům, a, chtěje ho pevněji k sobě připoutati, dal mu roku 947 svou dceru Luitgardu za manželku. Konrád se účastnil první Otovy výpravy do Itálie a stal se roku 952 místodržitelem v Pavii. Upadnuv však brzo potom v nemilost královu, jelikož s Berengarem II. učinil nevýhodnou smlouvu, spojil se se svým švagrem Liudolfem Švábským, jenž kul pikle proti otci, a oba se vzbouřili roku 953. Z počátku dařilo se jim dosti dobře, ač Konrád ze svého vévodství byl vypuzen, když se však Konrád roku 954 spojil s Maďary, kteří právě veliký vpád do Německa učinili, spojenci počali se od nich odvraceti a Konrád musil se Otovi poddati; podržel sice své veliké statky rodinné, ale vévodství byl zbaven.

Dne 10. srpna 955, ve svátek svatého Vavřince, padl v boji proti Maďarům u řeky Lech. Podle Vídeňské obrázkové kroniky z let 1358-1370 (podle Gesta Hungarorum) jej zabil maďarský velitel Lél (Lehel), a to úderem loveckého rohu olifantu do hlavy, jak je vyobrazeno v iniciále kroniky (zde v infoboxu). Údajná vražedná zbraň se dochovala, je to byzantský slonovinový roh a slouží jako atribut maďarského hrdiny v muzeu v Jászberény.

Konrád po sobě zanechal syna Otu Wormského, potomního vévodu korutanského. Skrze Otu byl Konrád pradědem císaře Konráda II.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Tento článek obsahuje text (volné dílo) z hesla „Konrad Rudý, vévoda lotrinský“ Ottova slovníku naučného.
  1. Dostupné online. [cit. 2020-08-07]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]