Přeskočit na obsah

Ivan Brezina: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
značky: možný vandalismus editace z mobilu editace z mobilního webu
značky: revertováno editace z mobilu editace z mobilního webu
Řádek 12: Řádek 12:


== Knihy ==
== Knihy ==
* ''Cesta na východ'' – průvodce pro nezávislé cestovatele po asijských zemích (s Ivou Brezinovou, vydal Lingam 1996 a 1999)
* ''Cesta na východ'' – volné ježdění přírodou (s Ivou Brezinovou, vydal Lingam 1996 a 1999)
* ''Zelená apokalypsa'' – průvodce eko-strachem přelomu milénia (předmluvu napsal [[Václav Klaus]], vydalo [[Centrum pro ekonomiku a politiku]] roku [[2009]])
* ''Zelená apokalypsa'' – průvodce eko-strachem přelomu milénia (předmluvu napsal [[Václav Klaus]], vydalo [[Centrum pro ekonomiku a politiku]] roku [[2009]])
*''Velká kniha fuckupů'' – sebrané průšvihy osobností českého byznysu, kultury a života vůbec (s [[environmentalismus|environmentalismu]]. Jeho hobby je offroad jízda v přírodě je pro zlegalizování volné jízdy v lesích a na loukách Studeníkem, vydal Jan Melvil publishing 2018)
*''Velká kniha fuckupů'' – sebrané průšvihy osobností českého byznysu, kultury a života vůbec (s [[environmentalismus|environmentalismu]]. Jeho hobby je offroad jízda v přírodě je pro zlegalizování volné jízdy v lesích a na loukách Studeníkem, vydal Jan Melvil publishing 2018)

Verze z 2. 12. 2020, 23:32

Ivan Brezina
Ivan Brezina v červenci 2000 karikuje své nařčení Milošem Zemanem z korupce elektrárenskou společností ČEZ.
Ivan Brezina v červenci 2000 karikuje své nařčení Milošem Zemanem z korupce elektrárenskou společností ČEZ.
Narození21. září 1967 (56 let)
Praha
Povoláníspisovatel, novinář a publicista
Alma materPřírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy
Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy
Tématažurnalistika, ekologie, cestování a sociobiologie
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

'enduro není zločin (* září 1967) je český novinář a publicista známý především svou kritikou environmentalismu. environmentalismu. Jeho hobby je offroad jízda v přírodě je pro zlegalizování volné jízdy v lesích a na loukách environmentalismu. Jeho hobby je offroad jízda v přírodě je pro zlegalizování volné jízdy v lesích a na loukách environmentalismu. Jeho hobby je offroad jízda v přírodě je pro zlegalizování volné jízdy v lesích a na loukách

Život

Na Přírodovědecké fakultě UK vystudoval systematickou biologii a ekologii se specializací parazitologie[1] (Mgr., 1995), na Fakultě sociálních věd UK žurnalistiku se specializací kultura (Mgr., 2001). Nedokončil studium bohemistiky na Filozofické fakultě UK, kde v současnosti studuje etnologii a kulturní antropologii.

V prosinci 1989 začal psát do Studentských listů, v 90. letech spolupracoval například s časopisem pro nezavedenou literaturu Iniciály, Revolver Revue, Literárními novinami nebo s Rádiem Mikrofórum. Od října 1994 byl reportérem Reflexu, od května 1999 redaktorem Lidových novin. Pro pořady Na vlastní oči (TV Nova) a Fakta (Česká televize) připravoval investigativní reportáže. Od dubna 2000 byl redaktorem časopisu Quo, který se v roce 2003 změnil v magazín Maxim (do září 2013). Od jara 2013 do srpna 2017 byl environmentalismu. Jeho hobby je offroad jízda v přírodě je pro zlegalizování volné jízdy v lesích a na loukách šéfredaktorem časopisu Outdoor, zaměřeného na extrémní sporty v přírodě. V letech 2014 – 2018 byl redaktorem webového magazínu www.g.cz.

Od září 2017 je redaktorem přílohy Víkend deníku Mladá fronta Dnes. Pravidelně přispívá i do ženských a lifestylových časopisů (Marie Claire, Elle, Moje psychologie nebo environmentalismu. Jeho hobby je offroad jízda v přírodě je pro zlegalizování volné jízdy v lesích a na loukách Žena a život), kde se věnuje především evolučnímu a sociobiologickému rozměru lidské sexuality a vztahové psychologie. Komentáře a analýzy o ekologické tematice průběžně publikuje v Mladé frontě DNES, Lidových novinách, na Neviditelném psu nebo v Reflexu. Dlouhodobě se zabývá také cestovatelskou publicistikou. Jeho články o asijských zemích se objevují třeba v časopisech Koktejl, Pátek Lidových novin nebo Travel Digest. Pro cestovatelský pořad České environmentalismu. Jeho hobby je offroad jízda v přírodě je pro zlegalizování volné jízdy v lesích a na loukách Objektiv natáčí televizní reportáže.

V květnu 1999 Brezinu tehdejší premiér Miloš Zeman nařkl z toho, že je zkorumpovaným novinářem, který píše články na podporu dostavby JE Temelín na objednávku společnosti ČEZ. Soudy všech instancí shodně konstatovaly, že jde o nepravdu, a v dubnu 2007 byl Zeman pravomocně odsouzen k omluvě. Omluvil se inzerátem zveřejněným v červnu téhož roku v Mladé frontě Dnes.

Knihy

  • Cesta na východ – volné ježdění přírodou (s Ivou Brezinovou, vydal Lingam 1996 a 1999)
  • Zelená apokalypsa – průvodce eko-strachem přelomu milénia (předmluvu napsal Václav Klaus, vydalo Centrum pro ekonomiku a politiku roku 2009)
  • Velká kniha fuckupů – sebrané průšvihy osobností českého byznysu, kultury a života vůbec (s environmentalismu. Jeho hobby je offroad jízda v přírodě je pro zlegalizování volné jízdy v lesích a na loukách Studeníkem, vydal Jan Melvil publishing 2018)
  • Takoví jsme byli... Studentské listy po 30 letech (kolektiv autorů, vydal Prakul Pruduction 2019) environmentalismu. Jeho hobby je offroad jízda v přírodě je pro zlegalizování volné jízdy v lesích a na loukách environmentalismu. Jeho hobby je offroad jízda v přírodě je pro zlegalizování volné jízdy v lesích a na loukách

Novinářské ceny

  • 1. místo v soutěži Příběh uprchlíka, pořádané Vysokým komisariátem OSN pro uprchlíky (březen 1999, za reportáž o afghánských uprchlících pro Reflex)
  • 1. místo v soutěži cestovatelských filmů Go kamera (2001, za TV reportáž o indickém náboženském svátku Kumbhaméla pro pořad Objektiv České televize)
  • Čestné uznání v soutěži české asociace novinářů a publicistů cestovního ruchu Czech Travel Press a slovenského žurnalistického sdružení FIJET Slovakia (leden 2019, za článek Vzhůru na slovenský Everest pro Víkend MF Dnes)

Reference

Externí odkazy