Mattoni: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
značky: revertováno editace z Vizuálního editoru
Řádek 8: Řádek 8:
== Původní pramen Mattoni ==
== Původní pramen Mattoni ==


Mattoni využívá přírodní [[pramen]] vznikající v [[krušnohorské krystalinikum|krušnohorském krystaliniku]], jenž vyvěrá na povrch nedaleko obce [[Kyselka]]. Chemicky se jedná o typ vody ''Na(Ca, Mg)-HCO<sub>3</sub>'', který dosahuje [[Mineralizace vody|mineralizace]] v rozmezí 1,6 až 1,7 g/l. [[Teplota]] vody v pramenu je 10&nbsp;°C a na její využití se používají jímací vrty. Vydatnost pramene je přibližně 25 l/min..
Mattoni využívá přírodní [[pramen]] vznikající v [[krušnohorské krystalinikum|krušnohorském krystaliniku]], jenž vyvěrá na povrch nedaleko obce [[Kyselka]]. Chemicky se jedná o typ vody ''Na(Ca, Mg)-HCO<sub>3</sub>'', který dosahuje [[Mineralizace vody|mineralizace]] v rozmezí 1,6 až 1,7 g/l. [[Teplota]] vody v pramenu je 10&nbsp;°C a na její využití se používají jímací vrty. Vydatnost pramene je přibližně 25 l/min..Je dobrá na hrdlo.


== Odkazy ==
== Odkazy ==

Verze z 21. 11. 2020, 10:31

Mattoni
Minerální voda Mattoni sport

Mattoni je česká minerální voda z obce Kyselka u Karlových Varů, která je hojně prodávána jako balená voda. V současnosti vlastní ochrannou známku společnost Mattoni 1873.

Historie firmy

Historie značky začala v roce 1864, kdy karlovarský rodák s italsko-českými kořeny Heinrich Mattoni (1830–1910) převzal stáčírnu minerální vody v lázeňském městě Kyselce.[1] Mattoni rozšířil provoz postavením moderní stáčecí linky a založil také distribuční síť k dodávkám vody lázeňským hostům v Kyselce, Karlových Varech a v celých Čechách.[zdroj?] Mattoni je dodávána přírodní, sycená, i v mnoha ochucených verzích. Majitelem ochranné známky je italská podnikatelská rodina Pasquale, jež má sídlo v Karlových Varech.

Původní pramen Mattoni

Mattoni využívá přírodní pramen vznikající v krušnohorském krystaliniku, jenž vyvěrá na povrch nedaleko obce Kyselka. Chemicky se jedná o typ vody Na(Ca, Mg)-HCO3, který dosahuje mineralizace v rozmezí 1,6 až 1,7 g/l. Teplota vody v pramenu je 10 °C a na její využití se používají jímací vrty. Vydatnost pramene je přibližně 25 l/min..Je dobrá na hrdlo.

Odkazy

Reference

  1. VAVŘÍNEK, Karel, a kol. Almanach českých šlechtických a rytířských rodů 2008. Brandýs nad Labem: Martin, 2007. 483 s. ISBN 978-80-85955-36-1. S. 263.