Přeskočit na obsah

Sójová omáčka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
ib
Robot: Opravuji 0 zdrojů a označuji 1 zdrojů jako nefunkční) #IABot (v2.0.1
Řádek 14: Řádek 14:
=== Externí odkazy ===
=== Externí odkazy ===
* {{Commonscat}}
* {{Commonscat}}
* [http://www.velkaepocha.sk/2012102820225/Sojova-omacka-kralovna-asijske-kuchyne.html Sojová omáčka – královna asijské kuchyně] (www.velkaepocha.sk)
* [http://www.velkaepocha.sk/2012102820225/Sojova-omacka-kralovna-asijske-kuchyne.html Sojová omáčka – královna asijské kuchyně]{{Nedostupný zdroj}} (www.velkaepocha.sk)


{{Pahýl}}
{{Pahýl}}

Verze z 25. 7. 2020, 07:04

Sójová omáčka
Základní informace
Místo původuČína
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Sójová omáčka

Sójová omáčka (čínsky: 醬油 – ťiang jou; japonsky: 醤油 – šóju; hovorově sojovka) je řídká tmavě hnědá slaná omáčka ze sójových bobů, fermentovaných pomocí plísní Aspergillus oryzae a Aspergillus soyae spolu s vodou a soli.

Pochází z Číny, kde se jako dochucovadlo používala více než 2500 let, a je typická pro asijskou kuchyni, v poslední době se ale čím dál více užívá i v západní kuchyni. Většinou se vyrábí průmyslově a pro použití v domácnostech kupuje hotová.

Obsahuje velké množství antioxidantů a může být proto zdraví prospěšná jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám. V některých průmyslově vyráběných omáčkách se ale mohou objevit alergenní plísně a někdy i karcinogenní látky.

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Soy sauce na anglické Wikipedii.

Externí odkazy