Křížek (znak čísla): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
možná hledáte
m DZ? k údajnému pojmenování tohoto znaku mřížka (hashmark) pojmem "křížek"
Řádek 1: Řádek 1:
{{Pravopis}}
{{Pravopis}}
{{Možná hledáte|[[kříž]], symbol křesťanského křížku}}
{{Možná hledáte|[[kříž]], symbol křesťanského křížku}}
'''Křížek''' ('''mřížka'''<ref>http://www.easytalk.cz/cz/slovniky-nazvy-specialnich-znaku.php</ref>, '''hash'''<ref>http://windows.microsoft.com/cs-CZ/windows-vista/Common-commands-in-Speech-Recognition</ref>, nesprávně '''[[hashtag]]''', významově také ''označení čísla'') je označení pro znak '''#''', který je používán pro různé účely včetně označování číselné řady (například označení pořadí „#1“ značí „prvního“). [[Unicode]] popisuje znak křížku jako ''number sign'' (tj. ''označení čísla'') s kódem <code>U+0023</code>. [[ASCII]] kód je 35 (hexadecimálně 23), [[HTML entita]] je <code>&amp;#35;</code> nebo <code>&amp;#x23;</code>. Znak lze tedy ve Windows psát jako kombinaci podržení klávesy Alt a postupného mačkání číslic 3 a 5, lze použít i kombinaci AltGr+x.
'''Křížek'''{{zdroj?}} ('''mřížka'''<ref>http://www.easytalk.cz/cz/slovniky-nazvy-specialnich-znaku.php</ref>, '''hash'''<ref>http://windows.microsoft.com/cs-CZ/windows-vista/Common-commands-in-Speech-Recognition</ref>, nesprávně '''[[hashtag]]''', významově také ''označení čísla'') je označení pro znak '''#''', který je používán pro různé účely včetně označování číselné řady (například označení pořadí „#1“ značí „prvního“). [[Unicode]] popisuje znak křížku jako ''number sign'' (tj. ''označení čísla'') s kódem <code>U+0023</code>. [[ASCII]] kód je 35 (hexadecimálně 23), [[HTML entita]] je <code>&amp;#35;</code> nebo <code>&amp;#x23;</code>. Znak lze tedy ve Windows psát jako kombinaci podržení klávesy Alt a postupného mačkání číslic 3 a 5, lze použít i kombinaci AltGr+x.


Pro znak [[kříž|†]] (symbol smrti, křesťanství, atd.) se užívá označení [[kříž]], nikoliv křížek (U+2020, ve Windows ho lze napsat kombinací kláves [[Alt kódování|Alt]]+0134).
Pro znak [[kříž|†]] (symbol smrti, křesťanství, atd.) se užívá označení [[kříž]], nikoliv křížek (U+2020, ve Windows ho lze napsat kombinací kláves [[Alt kódování|Alt]]+0134).

Verze z 12. 6. 2018, 10:41

Možná hledáte: kříž, symbol křesťanského křížku.

Křížek[zdroj?] (mřížka[1], hash[2], nesprávně hashtag, významově také označení čísla) je označení pro znak #, který je používán pro různé účely včetně označování číselné řady (například označení pořadí „#1“ značí „prvního“). Unicode popisuje znak křížku jako number sign (tj. označení čísla) s kódem U+0023. ASCII kód je 35 (hexadecimálně 23), HTML entita je &#35; nebo &#x23;. Znak lze tedy ve Windows psát jako kombinaci podržení klávesy Alt a postupného mačkání číslic 3 a 5, lze použít i kombinaci AltGr+x.

Pro znak (symbol smrti, křesťanství, atd.) se užívá označení kříž, nikoliv křížek (U+2020, ve Windows ho lze napsat kombinací kláves Alt+0134).

Ve Spojených státech se tento symbol obvykle nazývá pound sign (značka libry), na dotykových telefonech se nazývá pound key (tj. tlačítko s librou). V Kanadě se tento symbol nejčastěji nazývá number sign key (tlačítko pro označení čísla). Ve většině anglicky mluvících zemí (kromě Severní Ameriky) se symbol obvykle nazývá hash (otisk) a odpovídajícím symbolem na telefonech je hash key (tlačítko hash). Začátkem roku 1960 se telefonní inženýři pokoušeli vymyslet zvláštní název pro tento symbol, jako například octothorp, octothorpe, octathorp a octatherp. Žádný se však nestal univerzálním nebo všeobecně akceptovaným. V neanglicky mluvících zemí existují pro tento znak i jiné názvy.

V mnoha částech světa (včetně částí Evropy, Kanady, Austrálie a Ruska) označuje tento znak číslo a je odkazován místo ke slovu „numero“ přímo ke zkratce № (Unicode U+2116), který je často psán jen jako No.

Symbol se dá snadno zaměnit s hudebním symbolem „křížek“ (♯ – posuvka pro zvýšení tónu o půltón). V obou symbolech jsou dva páry paralelních linií. Hlavní rozdíl je ten, že znak křížku má povinné horizontální tahy, zatímco hudební křížek je nemá. Místo toho má hudební křížek dvě šikmé rovnoběžné čáry, které se zvedají od dolního levého rohu. Oba znaky mohou mít svislé čáry, nicméně tyto šikmé čáry jsou u hudebního křížku povinné, ale ve znaku křížek (#) jsou nepovinné, takže jsou závislé na zvoleném fontu (tj. typ písma). Kurzívou může být proto zapsán pouze znak křížku (ne však hudební křížek).

Konvence a využití v Severní Americe

Hlavní využití symbolu v USA: jestliže se symbol nachází před číslem, čteme jej jako „číslo“, např.: „#2 tužka“ (čteme jako: „tužka číslo dvě“). Pokud je symbol psán za číslem, označuje „libru“, tedy odkazuje na jednotku hmotnosti, např.: „5# cukru“ (čteme jako: „pět liber cukru“). S prvním případem využití tohoto symbolu se setkáváme poměrně často, druhý zmiňovaný případ se hojně vyskytuje v potravinářském průmyslu. Většina lidí ovšem používá zkratku „lb" nebo „liber.“

Ve větší části Spojených států je symbol tradičně nazván jako znak libry a v některých částech je takto označováno číslo. Existuje mnoho zkratek pro libru. Jako první byl používán # označující „lb.“, později navrhly tiskárny písmo, které obsahovalo speciální symbol „lb“ s linkou přes vertikálu tak, že se malé písmeno „l“ není možné zaměnit s číslici (číslice „1“). Znak Unicode U+2114 (℔) se nazývá „L B symbol“.

V Kanadě symbol tradičně odkazuje na číselné označení. Výrobci telefonních zařízení - například Nortel - programují zařízení tak, aby systém vyslovoval „znamení čísla“, aby nedošlo k omylu, kdy volající řekne „křížek“. Například ve strojírenství, pokud se napíše # následované procentem, jedná se o libry na čtvereční palec.

Užívání ve Spojeném království

Ve Spojeném království se tento symbol nejčastěji nazývá hash (otisk). Symbol se nikdy neužívá jako symbol hmotnosti (pro hmotnost je běžně používaná jednotka kg). A také se nikdy nepoužívá pro označení libry. Termín libra se ve Spojeném království připisuje k měně, která je označována £, libra šterlinku.

Další označení v angličtině

Symbol má v angličtině mnoho jiných označení.

  • Označení komentáře
    • Jako komentářové znaménko se používá v mnoha shell skriptech a v některých programovacích jazycích (např. Perl).
  • Crunch
    • Jméno dostal pro svou podobnost s rozbitým oknem, i další znaky dostaly "přezdívky" podle vzhledu ('bang' pro vykřičník, 'Ding' pro znak dolaru, a 'ikona' pro hvězdičku).
  • Ploty, brány, mřížky
    • Popisující podobnost těchto předmětů k tomuto symbolu.
  • Hex
    • Společné využití v Singapuru a Malajsii – pokud máme namluvené menu v telefonu: „Prosím, zadejte své telefonní číslo následované křížkem.“
  • Octothorp, octothorpe, octathorp, octatherp
    • Viz Wikislovník: octothorpe pro etymologii, viz také www.octothorp.us.
    • Viz článek v časopise Encore „naléhavější záležitosti: dotykové telefony jiskra debaty“. Lauren Asplund, který poskytl článek, říká, že on a kolega byli zdrojem octothorp AT & T inženýrství v New Yorku v roce 1964. Termín octothorpe byl vytvořen Bell Labs.
    • Merriam-Webster New Book Word History, 1991, má za sebou hodně článků, které jsou v souladu s esejem Douga Kerra a říká, že octotherp byl originálním hláskováním a že toto slovo vzniklo v roce 1960 mezi telefonními inženýry.
    • První výskyt termínu octothorp jako patentu je v USA v roce 1973.
  • Sharp
    • Podobnost se symbolem používaným v hudbě, U 266F (♯). Většina fontů neobsahuje ostré znamení, z tohoto důvodu je používán znak #, považuje se to za přijatelnou typografickou chybu.
    • Microsoft vytvořil programovací jazyk C#. Na často kladené otázky, ohledně C#, Microsoft odpovídá slovy:
      • To není „mřížka“ jako symbol, jak si většina lidí myslí. Představuje hudební ostrý symbol. Jelikož ostrý symbol nenajdeme na standardní klávesnici, je snadnější zapisovat C#. Název jazyka tedy je „ostré cé“, vyslovuje se jako [cí šarp].

V matematice

  • V teorii množin, kde #S je mohutnost množiny. To znamená, že pro soubor #S = n.
  • V topologii, kde A a B jsou potrubí, #B je připojen k potrubí. V teorii uzlů, kde A a B jsou uzly, #B je uzel součet uzlů.
  • V teorii čísel, #n je číslem n.

Výpočetní technika

  • # Je jednou ze dvou standardních speciálních kláves nad číslicemi 0–9 na počítačové či telefonní klávesnici. Znak vytváří sloučenina tónů, která je tvořena „smíšením“ tónů o frekvenci 941 Hz a 1477 Hz. Jeho funkce je závislá na službě, kterou poskytuje daný operátor. Často je také používán jako označení konce proměnné délky, např. číslo účtu nebo číslo položky.

Na klávesnici

Na standardním rozložení klávesnice v USA, je symbol # zapsán jako kombinace kláves Shift+3. Na standardních klávesnicích UK Shift+3 generuje libru symbol měny ('£') a # je přesunut do samostatné klávesy nad pravý Shift. Na klávesnicích UK Apple Mac je # generován pomocí Option+3. Na standardní evropské klávesnice vytváří kombinace kláves AltGr+3 symbol #. Na klávesnicích pro IBM PC kompatibilní počítače lze symbol generovat pomocí Alt+35 (číslo 35 je ASCII kód znaku).

V jízdních řádech

V jízdních řádech Pražské integrované dopravy se používá jako značka pro zastávky, které jsou v nočních hodinách (od 20 do 4 hodin) na znamení.[3] Tento znak je variací ke značce × či x, která je podle české vyhlášky o jízdních řádech veřejné silniční linkové dopravy (388/2000 Sb.) obecnou závaznou značkou pro zastávky na znamení.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Number sign na anglické Wikipedii.