Rozvodovka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m typo, kat.
m pahýl, link
Řádek 1: Řádek 1:
'''Rozvodovka''' je převodová skříň sloužící většinou k rozdělení točivého momentu vstupní hřídele na dvě a více hřídelí výstupních, obvykle s jinou [[úhlová rychlost|úhlovou rychlostí]] a [[točivý moment|točivým momentem]] než vstupní. Rozvodovka je součástí mnoha [[stroj]]ů – nejčastěji se s ní setkáme v [[motorové vozidlo|motorových vozidlech]]. Obvyklé typy automobilových rozvodovek obsahují [[Diferenciál (mechanika)]] který umožňuje přenos rozdílného poměru otáček (diference otáček) na výstupních [[hřídel]]ích (polonápravách).
'''Rozvodovka''' je převodová skříň sloužící většinou k rozdělení točivého momentu vstupní hřídele na dvě a více hřídelí výstupních, obvykle s jinou [[úhlová rychlost|úhlovou rychlostí]] a [[točivý moment|točivým momentem]] než vstupní. Rozvodovka je součástí mnoha [[stroj]]ů – nejčastěji se s ní setkáme v [[motorové vozidlo|motorových vozidlech]]. Obvyklé typy automobilových rozvodovek obsahují [[Diferenciál (mechanika)|diferenciál]] který umožňuje přenos rozdílného poměru otáček (diference otáček) na výstupních [[hřídel]]ích (polonápravách).


== Související články ==
== Související články ==
Řádek 13: Řádek 13:
* [[Variátor]]
* [[Variátor]]
* [[Ozubené kolo]]
* [[Ozubené kolo]]

{{Pahýl}}


[[Kategorie:Konstrukce automobilů]]
[[Kategorie:Konstrukce automobilů]]

Verze z 8. 1. 2010, 11:11

Rozvodovka je převodová skříň sloužící většinou k rozdělení točivého momentu vstupní hřídele na dvě a více hřídelí výstupních, obvykle s jinou úhlovou rychlostí a točivým momentem než vstupní. Rozvodovka je součástí mnoha strojů – nejčastěji se s ní setkáme v motorových vozidlech. Obvyklé typy automobilových rozvodovek obsahují diferenciál který umožňuje přenos rozdílného poměru otáček (diference otáček) na výstupních hřídelích (polonápravách).

Související články