Diskuse s wikipedistou:Dr. Králík: Porovnání verzí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Dr. Králík v tématu „Obsazení Sudet (1918)
Smazaný obsah Přidaný obsah
Dexbot (diskuse | příspěvky)
m Automatic message fix
Řádek 115: Řádek 115:


<div class="plainlinks mw-content-ltr" lang="en" dir="ltr">
<div class="plainlinks mw-content-ltr" lang="en" dir="ltr">
Hello! The Wikimedia Foundation is asking for your feedback in a survey. We want to know how well we are supporting your work on and off wiki, and how we can change or improve things in the future.<ref>This survey is primarily meant to get feedback on the Wikimedia Foundation's current work, not long-term strategy.</ref> The opinions you share will directly affect the current and future work of the Wikimedia Foundation. You have been randomly selected to take this survey as we would like to hear from your Wikimedia community. To say thank you for your time, we are giving away 20 Wikimedia T-shirts to randomly selected people who take the survey.<ref>Legal stuff: No purchase necessary. Must be the age of majority to participate. Sponsored by the Wikimedia Foundation located at 149 New Montgomery, San Francisco, CA, USA, 94105. Ends January 31, 2017. Void where prohibited. [[m:Community Engagement Insights/2016 contest rules|Click here for contest rules]].</ref> The survey is available in various languages and will take between 20 and 40 minutes.
Hello! The Wikimedia Foundation is asking for your feedback in a survey. We want to know how well we are supporting your work on and off wiki, and how we can change or improve things in the future.<ref group=survey>This survey is primarily meant to get feedback on the Wikimedia Foundation's current work, not long-term strategy.</ref> The opinions you share will directly affect the current and future work of the Wikimedia Foundation. You have been randomly selected to take this survey as we would like to hear from your Wikimedia community. To say thank you for your time, we are giving away 20 Wikimedia T-shirts to randomly selected people who take the survey.<ref group=survey>Legal stuff: No purchase necessary. Must be the age of majority to participate. Sponsored by the Wikimedia Foundation located at 149 New Montgomery, San Francisco, CA, USA, 94105. Ends January 31, 2017. Void where prohibited. [[m:Community Engagement Insights/2016 contest rules|Click here for contest rules]].</ref> The survey is available in various languages and will take between 20 and 40 minutes.




Řádek 127: Řádek 127:
</div>
</div>
<!-- Zprávu zaslal Uživatel:EGalvez (WMF)@metawiki pomocí seznamu na https://meta.wikimedia.org/w/index.php?title=Community_Engagement_Insights/MassMessages/Lists/2016/14-AECE&oldid=16205360 -->
<!-- Zprávu zaslal Uživatel:EGalvez (WMF)@metawiki pomocí seznamu na https://meta.wikimedia.org/w/index.php?title=Community_Engagement_Insights/MassMessages/Lists/2016/14-AECE&oldid=16205360 -->
<references group=survey />


== Your feedback matters: Final reminder to take the global Wikimedia survey ==
== Your feedback matters: Final reminder to take the global Wikimedia survey ==

Verze z 2. 9. 2017, 21:09

Svou diskusní stránku průběžně mažu, aby nebyla nepřehledná. Pokud se to komukoli z jakéhokoli důvodu nelíbí, prosím zasáhněte a revertujte cokoli, co by tu podle Vás mělo zůstat trvale zobrazeno.

Wikivyznamenání za práci na článcích o geografii („Běhounkova medaile“)

Wikivyznamenání za práci na článcích o geografii („Běhounkova medaile“)

Dobrý den, toto vyznamenání, udělované „za velký přínos na poli článků o geografii, zeměpisu, vlastivědě a místopisu,“ se myslím na Vaše uživatelské stránky už vysloveně těšilo. Děkuji Vám a přeji hodně zdaru na Wikipedii i mimo ni!--Ioannes Pragensis 28. 7. 2008, 08:27 (UTC)

Student

„Student“

Dobrý večer. Vím že věnovat doktorovi titul studenta je zdánlivě nepatřičné, jenže Wikipedie, v níž jste za 1,5 roku vytvořil přes 2000 editací má taková striktní pravidla. Takže Vám tímto vkládám ocenění hodností „Student“ a jestli ji smažete či přesunete jinam, je na Vás. Mějte se fajn. --Zákupák 14. 11. 2008, 20:55 (UTC)

Nositelé „Železná hvězda kvalitního wikipedisty“

Wikivyznamenání 1. stupně („Železná hvězda kvalitního wikipedisty“)

Ahoj Dr. Králíku, prosím přijmi alespoň toto symbolické vyznamenání za tvou dosavadní činnost na Wikipedii. Máme částečně společný okruh témat, kterým se zde věnujeme, a když někdy narazím na nějaký pěkný článek (třeba Velká hra) nebo na něco velmi specifického typu vlastní Čína či bogdgegén, ani se nemusím dívat do historie a vím, že jsi autorem;-) Takže moc díky, měj se pěkně, vše nej; --Podzemnik 6. 3. 2009, 10:46 (UTC)

Řád Za zásluhy o Slezsko

Ahoj/Dobrý den, rád bych ti/Vám udělil řád Za zásluhy o Slezsko za článek Československo-polský spor o Těšínsko, který je zařazen mezi dobrými články. --Silesianus 19. 3. 2010, 22:11 (UTC)

Portál Křesťanství

Dobrý den, děkuji za Váš nový článek Řád servitů, který jsem přidal mezi „nové články“ na portálu Křesťanství. Tam také můžete:

  • požádat o založení nového článku o některém z křesťanských témat
  • upozornit na svůj nový nebo podstatně rozšířený článek z této oblasti
  • navrhnout některý článek do rubriky Osobnost nebo Článek měsíce

Pokud Vás k tomuto tématu napadne něco jiného, můžete napsat do portálové diskuse.

Zdraví Fagnes 11. 7. 2011, 17:51 (UTC)

Moravané (strana)

Zdravím. Já formulaci ...je jedinou z původně více promoravských politických stran chápu tak, že dříve existovalo více stran, které se orientovaly promoravsky, kdežto v současnosti existuje už jen jediná. (Tj. původně více rozvíjí přímo syntagma politické strany, ne přívlastek promoravské.) Podle mého názoru byla předchozí formulace lepší, současná podoba mně nedává úplně smysl. Co Vám na původním znění připadá nevyhovující? magairlín 27. 1. 2012, 18:30 (UTC)

Též Vás zdravím. Jde hlavně o to, aby formulaci rozuměl čtenář. Nemyslím, že dikce „původně více promoravský“ je běžnému čtenáři jasná. (Mně jasná není.)--Dr. Králík 27. 1. 2012, 18:33 (UTC)
Já si naopak myslím, že to bylo formulované zcela jasně (není tam totiž žádné více promoravský ale více promoravských stran, rozuměj vícero stran); upřímně řečeno, jiné čtení by mě ani nenapadlo, kdybyste ho ve shrnutí editace neuvedl. No nic, když se Vám to nezdá, tak já to teda zkusím nějak přeformulovat. magairlín 27. 1. 2012, 19:00 (UTC)

Poděkovaní

Dobrý den, děkuji Vám za úpravu článků Kłodzko Główne, Wałbrzych Główny, Wrocław Główny, velice mě to potěšilo. Zároveň se omlouvám za chyby trapnosti viz. Česká Republika, Evropská Unie, zcela určitě jste si řekl, který vůl tohle napsal, popravdě, podivuji se i já. Co mě tolika potěšilo? Články týkající se železničních stanic a zástávek, kterým se věnuji, jsou velice osiřelé, byť se mnohdy jedná i o velké železniční stanice. Čím to, nevím. Přitom si jednotlivé články průměrně prohlédne i 300 čtenářů za měsíc. Přesto všechno se cizí editace v těchto článcích objevují velice zřídka, jste jeden z mála. Daniel Holý CZ (diskuse) 12. 6. 2012, 07:58 (UTC)

Díky, myslím, že píšete velmi pěkné články!--Dr. Králík (diskuse) 29. 6. 2012, 08:15 (UTC)

Typografie

Prosím, abyste nezapomínal, že za tečkou (i v datu), čárkou a dvojtečkou se píše mezera, tedy až na příslušné výjimky. Naopak před tečkou, čárkou a dvojtečkou se mezera nedělá. Slaigo (diskuse) 16. 6. 2012, 20:48 (UTC)

Díky za upozornění! Kde jsem prosím tyto překlepy udělal?--Dr. Králík (diskuse) 29. 6. 2012, 08:14 (UTC)

Moravská menšina na Slovensku

Zdravím, všiml jsem si, že jste do článku Moravská menšina na Slovensku vrátil větu Tato skupina patří početně k nejmenším národnostním menšinám na Slovensku. Dovolte mi tedy se k této věci vyjádřit. Zdroj, z něhož tato informace vychází, je psán v roce 2009, tedy v období před posledním sčítáním lidu na Slovensku (2011), jeho tvrzení lze proto oprávněně považovat za zastaralé. NPOV formulace tohoto údaje by zněla: v roce 2009 patřili Moravané početně k nejmenším národnostním menšinám na Slovensku. Takže můžeme a) tuto informaci přeformulovat, jak jsem právě navrhl, b) podložit ji jiným zdrojem, třeba úplnými výsledky sčítání (ale kdoví, kolik různých národnostní se tady skrývá v kategorii Ostatní?) nebo c) úplně ji odstranit jako pro dnešní dobu irelevantní. Tož jak to uděláme? magairlín 5. 1. 2013, 16:04 (UTC)

Díky za zprávu a návrh, souhlasím s řešením ad a) výše ("... v roce 2009 ...").--Dr. Králík (diskuse) 5. 1. 2013, 16:08 (UTC)
OK. Dál bych se chtěl zeptat, jak s moravskou menšinou na Slovensku souvisí Národopisná Morava a koncept Velkého Slovenska? magairlín 5. 1. 2013, 16:15 (UTC)
Jo a teda když jsme u toho, článek by měl ideálně začínat aktuálními informacemi. Rozhodně by nejprve mělo být uvedeno, že se k moravské národnosti v posledním sčítání hlásilo tolik a tolik lidí a že zaujímají tolikátou a tolikátou pozici. Teprve pak následují údaje historické, k nimž patří i stav v roce 2009. magairlín 5. 1. 2013, 16:29 (UTC)
Díky, upravil jsem dle Vašich připomínek.--Dr. Králík (diskuse) 5. 1. 2013, 17:54 (UTC)
Děkuju za spolupráci a přeju příjemný zbytek sobotního večera. magairlín 5. 1. 2013, 18:03 (UTC)

Ještě si dovolím připojit komentář k této Vaší editaci. Myslím, že chápu motivaci změny formulace z původního Moravané na osoby hlásící se k moravské národnosti: termín Moravané je víceznačný a z textu nemusí být vždy jasné, který význam měl autor na mysli, naopak Vaše formulace je zcela jednoznačná. Bohužel tím po mém soudu trpí stylistická stránka věci, neboť dochází k neustálému opakování téhož spojení (srv. větu, o níž se bavíme, s větou předcházející). Použitím výrazu Moravané jsem se snažil, aby byly formulace v rámci možností co nejpestřejší a ke zbytečnému opakování nedocházelo. Z kontextu je podle mě jasné, o který význam termínu Moravané se jedná. V žádném případě jsem svou formulací nemínil vytvářet dojem, že by onen význam byl (všeobecně) primární nebo dokonce jediný správný. Protože však taková možnost vyjádření existuje, připadá mně škoda jí nevyužít. magairlín 6. 1. 2013, 13:08 (UTC)

Dobrý den, děkuji za zprávu a vyjádření. Bohužel s Vámi nemohu souhlasit. Podle mého názoru je přesnost vyjádření v encyklopedii důležitější, než její stylistická pestrost.--Dr. Králík (diskuse) 6. 1. 2013, 18:03 (UTC)
O který význam se jedná, je zřejmé z kontextu a zaměření článku, stejně jako je (jiný) význam slova Moravians zřejmý tady. Faktická přesnost tím netrpí o nic více než při užití slova Češi kdekoli jinde (budeme všude důsledně psát občané České republiky, osoby hlásící se k české národnosti, osoby deklarující češtinu jako mateřský jazyk a jakékoli užití slova Češi těmito těžkopádnými konstrukcemi nahrazovat?). Stylistická stránka naopak úpí v bolestech. magairlín 7. 1. 2013, 14:29 (UTC)
Samozřejmě je to málo významná prkotina, kvůli které nemá smysl sáhodlouze polemizovat. Jste-li toho názoru, že by mnou navrhovaná formulace mohla uvádět čtenáře v omyl, můžeme konstatovat rozdílnost názorů a ponechat článek v současném stavu, dokud se nezačnou ozývat námitky odjinud. Vidím, že máte na práci spoustu bohulibějších činností jako psaní článků o dalších slovenských menšinách, za což Vám patří můj dík. Prozatím tedy pěkný večer, magairlín 7. 1. 2013, 18:11 (UTC)
Souhlasím a děkuji, pěkný večer i Vám.--Dr. Králík (diskuse) 7. 1. 2013, 18:21 (UTC)

Wikidata

Dobrý den, nepřidávejte prosím do článků interwiki, protože se již v současné době nedávají do článků starým způsobem, ale nahrávají se přes Wikidata. Přidávání je poměrně jednoduché. Stačí třeba na anglické Wikipedii kliknout na odkaz „Edit links“ (pod seznamem interwiki), dostanete se na stránku s číslem Q45909 (nebo jiným), dole pod nadpisem „List of pages linked to this item“ kliknete vpravo dole na odkaz „[add]“, v první položce (site) vyberete kód jazyka (cs) a v druhé sekci (article) vložíte název článku v češtině. Pak dáte uložit (save). Pokud budete mít nějaké dotazy, pokusím se na ně odpovědět. S pozdravem --Marek Koudelka (diskuse) 5. 4. 2013, 10:20 (UTC)

Ok, díky moc!--Dr. Králík (diskuse) 5. 4. 2013, 10:22 (UTC)

Liborius von Frank

Dobrý den, děkuji Vám za první informace v článku Liborius von Frank. Bohužel jeho rozsah nebo zpracování zatím nedosahuje ani minimální nutné délky. Pokuste se prosím text článku rozšířit alespoň do té míry, abychom jej mohli zařadit mezi články k rozšíření. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po sedmi dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá Odložené smazání. Děkuji za pochopení. --Silesianus (diskuse) 14. 7. 2013, 08:33 (UTC)

Schwarzach - německé názvy

Zdravím, díky za upřesnění do hesla Schwarzach. Jenom bych se ohradil, že jste vyházel všechny tradiční německé a české ekvivalenty zeměpisných názvů. Nebo jste k tomu měl nějaký důvod, který je mi utajený? V pravidlech Wikipedie jsem nic takové nenašel. Díky předem za odpověď. Kuba Turek (diskuse) 17. 8. 2013, 23:47 (UTC)

Zdravím Vás! Důvod je jednoduchý. Jinojazyčné názvy by měly být uvedeny v příslušném hesle. Není třeba je uvádět vždy všude. Psát „V Nemanicích (Wassersuppen) stojí kostel, ve Waldmünchenu (Mnichov nad Lesy) též.“ zapleveluje text a je to zbytečné. Hezký večer!--Dr. Králík (diskuse) 23. 8. 2013, 19:07 (UTC)

Děkuji za vysvětlení.Kuba Turek (diskuse) 25. 8. 2013, 18:19 (UTC)

Obsazení Sudet (1918)

Upozorňuju vás tímto, že roku 1918 žádný český stát nevznikl. Vznikl stát československý, což je zatraceně velký rozdíl. --Kirk (diskuse) 15. 2. 2014, 11:07 (UTC)

Zdravím Vás, pane kolego Kirku! Omlouvám se, že jsem Vás zjevně rozhořčil a děkuji za opravu mé chybné editace. Na svou omluvu (je-li však vůbec možné takovouto věc omluvit) si dovoluji uvést: 1. Citoval jsem Kárníka. 2. Je věc názoru, jaký stát to tehdy vlastně vznikl. Podle názoru některých (např. Mary Heimannové) vznikl český stát (stát ovládaný Čechy, který okupoval území jiných národů, zejména Němců a Maďarů, ale též Slováků a Poláků; k tomu si česká reprezentace vytvořila lstivý a lživý koncept čechoslovakismu). Ještě jednou Vám děkuji a přeji hezký den!--Dr. Králík (diskuse) 19. 2. 2014, 15:57 (UTC)
Když už se dovoláváte názoru Mary Heimannové, autorky velmi slabé knihy Czechoslovakia: the state that failed, pak je dlužno připomenout, že podobná mínění nejsou ojedinělá. Např. Adolf Hitler dne 12. 9. 1838 na sjezdu NSDAP označil československý stát, jenž vznikl v roce 1918, za „umělou konstrukci vybudovanou ve Versailles" a dle Hitlera v tomto umělém státě Češi násilnicky utlačovali sudetské Němce.

--78.136.146.103 26. 1. 2017, 12:20 (CET)Odpovědět

Československo jako stát Čechů označovala řada autorů. I českých, například Klement Gottwald (mimochodem jeho názory projevované v politickém boji první republiky, když ještě zuřivě bojoval proti vládě a státnímu zřízení, byly docela shodné s Heimannovou).--Dr. Králík (diskuse) 5. 7. 2017, 16:56 (CEST)Odpovědět

Lam Tsuen

Zdravím, heslo Lam Tsuen je třeba rozšířit do pahýlové podoby; zatím se jedná o WP:Subpahýl. Díky za pochopení.--Kacir 15. 9. 2014, 19:07 (UTC)

Název článku

Mohly by Vás zajímat pokusy o změnu doporučení Název článku. --Palu (diskuse) 17. 1. 2015, 19:33 (CET)Odpovědět

Abies fabri

Dobrý den, máte pro název jedle Faberova nějaký relevantní zdroj? Nabídku zahradnických firem za takový zdroj nelze považovat, tam se objevují nejroztodivnější názvy, vzniklé (často navíc nepořádným) překladem vesměs anglického názvu. Za příklad možno dát nesmyslný ale používaný název jedle Baishanzu. Vojtěch Zavadil (diskuse) 5. 2. 2015, 12:13 (CET)Odpovědět

Dobrý den, nemám. Jen mi nepřipadá být správnou formulace, podle které je abies fabri název v češtině. (Podle toho, co píšete, doložitelný český název mimo neodborných překladů zjevně neexistuje.)--Dr. Králík (diskuse) 7. 2. 2015, 12:11 (CET)Odpovědět
Tak to jo, z úvodu jsem český název odstranil (aby to nemátlo) a připsal jsem vysvětlení do sekce Synonyma. S pozdravem Vojtěch Zavadil (diskuse) 7. 2. 2015, 12:52 (CET)Odpovědět

Linky

Vážený kolego, dík za Vaše pečlivé editace, jen bych Vám rád připomněl, že s "modrými" linky se má také šetřit, už proto, aby se "Odkazuje sem" odkazovaných článků moc nerozrostlo - ztrácí pak význam. To se týká také letopočtů. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 29. 1. 2016, 17:43 (CET)Odpovědět

Velmi děkuji za zprávu a připomenutí, kterým se budu řídit.--Dr. Králík (diskuse) 3. 3. 2016, 14:22 (CET)Odpovědět

Kilidž

Dobrý den, děkuji Vám za první informace v článku Kilidž. Bohužel jeho rozsah nebo zpracování zatím nedosahuje ani minimální nutné délky. Pokuste se prosím text článku rozšířit alespoň do té míry, abychom jej mohli zařadit mezi články k rozšíření. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po sedmi dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá Odložené smazání. Děkuji za pochopení. --Nadvšenec (diskuse) 13. 3. 2016, 12:48 (CEST)Odpovědět

Share your experience and feedback as a Wikimedian in this global survey

  1. This survey is primarily meant to get feedback on the Wikimedia Foundation's current work, not long-term strategy.
  2. Legal stuff: No purchase necessary. Must be the age of majority to participate. Sponsored by the Wikimedia Foundation located at 149 New Montgomery, San Francisco, CA, USA, 94105. Ends January 31, 2017. Void where prohibited. Click here for contest rules.

Your feedback matters: Final reminder to take the global Wikimedia survey

(Sorry to write in English)