Simon Sinek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Simon Sinek
Narození9. října 1973 (50 let)
Wimbledon
Alma materBrandeisova univerzita
Northern Valley Regional High School at Demarest
Povolánímotivační řečník a spisovatel
Webwww.startwithwhy.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Simon O. Sinek (* 9. října 1973, Wimbledon) je britsko-americký autor, motivační řečník a marketingový konzultant. Je autorem světových bestsellerů: „Začněte s PROČ“ (Start With Why), „Lídři jedí poslední“ (Leaders Eat Last) a „Objevte své PROČ“ (Find Your Why).

Sinek zformuloval a popularizoval koncept „zlatého kruhu“, v jehož středu stojí „proč" - vnitřní smysl existence nebo práce jednotlivce. Koncept představil například v TED Talks[1]. Vzděláním je etnograf, a tak ho nepřestávají fascinovat lidé a organizace.[2] Spolupracuje se společností Ernst&Young, jíž pomáhá měnit firemní kulturu, nebo s RAND Corporation. Spolupracuje nebo spolupracoval i s dalšími firmami a organizacemi, mezi nimi figurují například Microsoft, Disney, Mars, KPMG, Pfizer nebo americká armáda.[3]

Česky vydává jeho knihy nakladatelství Jan Melvil Publishing.[4]

Dětství a vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Sinek se narodil v londýnské čtvrti Wimbledon v Anglii. Dětství prožil v Johannesburgu, v Londýně a v Hongkongu, později se přestěhoval do USA. Vystudoval Northern Valley Regional High School v Demarestu, kterou ukončil v roce 1991.[5] Studoval právo na Londýnské univerzitě a získal bakalářský titul v kulturní antropologii na Brandeis University.[3]

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Sinek začal svoji kariéru v New Yorku v reklamních agenturách Euro RSCG a Ogilvy&Mather. Později založil vlastní společnost Sinek Partners.[6] Jeho přednáška „How Great Leaders Inspire Action“ je třetí nejpopulárnější na Ted Talks.[7] Přednáší na světových událostech, jako je například The UN Global Compact Leaders Summit.[8]

V roce 2009 vydal knihu „Start with Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action“, která česky vyšla pod názvem „Začněte s PROČ: Jak vůdčí osobnosti inspirují k činům“ (Jan Melvil Publishing, 2013). Kniha se objevila na seznamu bestsellerů New York Times.[3] Zatím poslední Sinkova kniha „Find Your Why: A Practical Guide for Discovering Purpose for You and Your Team“ byla publikována v září 2017. Česky vyšla v roce 2018 jako „Objevte své PROČ: Jak najít smysl pro sebe i pro svůj tým“.

Zlatý kruh[editovat | editovat zdroj]

Koncept PROČ

V knize „Začněte s PROČ“ Sinek představil tzv. „zlatý kruh“. Při studiu vůdčích osobností a organizací zjistil, že všichni uvažovali a komunikovali stejným způsobem. Vždy začínali s otázkou „proč“, až poté řešili „jak“ a „co“ zrealizovat. Podle Sineka umí každá organizace vysvětlit, „co“ dělá, některé umějí vysvětlit i „jak“ to dělají, ale jen málokteré umějí říci, „proč“ to dělají. Za „proč“ se nepovažuje zisk ani peníze. Osobnosti a firmy, které znají své „proč", inspirují. Lidé je následují proto, že chtějí, nejsou manipulováni. Zaměstnance jejich práce těší a vidí v ní smysl.[9][10] Koncept zlatého kruhu se navíc osvědčuje i v B2B marketingu. Zvlášť pokud se marketéři či obchodní zástupci dané společnosti snaží vyhovět principům tzv. account-based marketingu.

Knihy vydané česky[editovat | editovat zdroj]

  • Sinek, S. „Začněte s PROČ: Jak vůdčí osobnosti inspirují k činům“ (2013, Jan Melvil Publishing)
  • Sinek, S. „Lídři jedí poslední: Proč některé týmy drží pohromadě a jiné se rozpadají“ (2015, Jan Melvil Publishing)
  • Sinek, S. „Objevte své PROČ: Jak najít smysl pro sebe i pro svůj tým“ (2018, Jan Melvil Publishing)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SINEK, Simon. How great leaders inspire action. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) 
  2. Home. Start With Why [online]. [cit. 2018-05-22]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-02-19. (anglicky) 
  3. a b c MAXWELL, Chris. Simon Sinek: To grow your business, let go [online]. [cit. 2018-05-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-04-28. 
  4. Knihy, které vás připraví na budoucnost. www.melvil.cz [online]. [cit. 2018-05-22]. Dostupné online. 
  5. Home - Northern Valley Regional High School District. www.nvnet.org [online]. [cit. 2018-05-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-09-12. (anglicky) 
  6. MAXWELL, Chriss. Simon Sinek: To grow your business, let go [online]. [cit. 2018-05-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-04-28. 
  7. TED. The most popular TED Talks of all time. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) 
  8. Homepage | UN Global Compact. www.unglobalcompact.org [online]. [cit. 2018-05-22]. Dostupné online. 
  9. KROGUE, Ken. Simon Sinek Says 'Start With Why,' But Sales Experts Disagree [online]. [cit. 2018-05-22]. Dostupné online. 
  10. MONTAG, Ali. This one easy trick can help you nail your next job interview [online]. [cit. 2018-05-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]