Ryšánka (usedlost)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ryšánka
Usedlost Ryšánka
Usedlost Ryšánka
Základní informace
Slohneogotika
Přestavba1860
Další majiteléhejtman Ryšánek
Poloha
AdresaK Ryšánce 19/18, 294/20a, 1668/16, Praha 4-Krč, ČeskoČesko Česko
UliceK Ryšánce
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky40272/1-1344 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Usedlost Ryšánka v roce 1913

Usedlost Ryšánka se nachází v Praze 4, Krči, v ulici K Ryšánce, západně od bývalého centra obce Dolní Krč. Areál bývalé viniční usedlosti pochází z poloviny 19. století. Je vynikajícím dokladem předměstské zástavby a je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1] V areálu usedlosti sídlí projekční kancelář Pragoprojekt.

Historie usedlosti[editovat | editovat zdroj]

Ryšánka, hlavní vjezd
Ryšánka, zadní strana
Brány do zahrady

Usedlost Ryšánka vznikla patrně po roce 1857a byla postavena v novogotickém stylu. Na západě sousedila s branickými usedlostmi Dobeška a Zemanka. Až do poloviny 19. století byla nazývána pouze „Na vinici“.[2] Jméno Ryšánka získala za majitele hejtmana Ryšánka, který nechal kolem roku 1860 obytnou budovu usedlosti přestavět na zámeček.

Posledním majitelem usedlosti byl baron Maxmilián Sanleque. Zámeček využíval jako své letní sídlo do roku 1945. V Čechách se usídlil už jeho předek, který utekl do Prahy před Francouzskou revolucí. Na konci druhé světové války utekl z Prahy i baron Maxmilián Sanleque, protože se přihlásil k německému občanství a obával se trestu. Útěk musel být velmi rychlý, neboť po sobě zanechal bednu s historickými písemnostmi, včetně dopisu psaného francouzským králem Ludvíkem XVI.[3] Ten byl revolucionáři popraven v roce 1793 na gilotině.

Po válce byla usedlost využívána jako nájemní vila a postupně chátrala. Díky firmě Pragoprojekt (projektově-inženýrská společnost v oboru dopravních a inženýrských staveb), která si tento areál vybrala za své sídlo, se ho podařilo zachránit. V letech 1977–1984 provedla firma rozsáhlou rekonstrukci s drobnými přístavbami. Autorem rekonstrukce byl Ing. arch. Jan Štípek za spolupráce akad. arch. Jana Kerela a Vladimíra Stehna. Na projektech interiérů se podíleli Ing. arch. Jiří Žentel, Josef Vaněk a spolupracovníci.

Popis usedlosti[editovat | editovat zdroj]

Usedlost tvoří soubor budov seskupených kolem velkého obdélníkového dvora. Do něj vede zděná vjezdová brána s ozdobnou mříží a s postranními brankami pro pěší. Vpravo od vjezdu stojí jednopatrová budova, která má charakter zámečku s novogotickou fasádou z doby kolem roku 1860. Dvůr je uzavřen skupinou hospodářských budov. Uprostřed dvora se nachází kašna. Tuto moderní fontánu s kovovou plastikou vytvořil sochař Miroslav Jirava. Osazena byla v závěru rekonstrukce v roce 1984.  

Na severní straně areálu se nachází pozdně klasicistní kaplička.[4] Je to nejcennější stavba areálu. Má čtvercový půdorys a je zastřešena stanovou stříškou a zaklenuta valenou klenbou. Areál obklopuje park v anglickém stylu. Ve svahu parku poblíž areál stojí zahradní stavení.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav. Identifikátor záznamu 152330 : venkovská usedlost – předměstská, Ryšánka, viniční. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Český úřad zeměměřický a katastrální. Archivní mapy: CPO evid. č. 1314-1, mapový list č. III. Dostupné z WWW.
  3. Plechová krabice vydala poklad. V Hořovicích našli dopis od Ludvíka XVI.
  4. Barbora Lašťovková: Pražské usedlosti. 1. vyd. Praha: Libri, 2001. S. 255.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LAŠŤOVKOVÁ, Barbora: Pražské usedlosti. 1. vyd. Praha: Libri, 2001. 359 s. ISBN 80-7277-057-8.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]